TÉMA

Vátik Muhammad Júsif Sammarraí

Iráčana, který odjel bojovat za Islámský stát, nelze podle soudců stíhat jako uprchlého

Nezvěstného Iráčana, který z Česka odjel bojovat za Islámský stát (IS), nelze soudit v jeho nepřítomnosti. Není totiž zřejmé, zda se vůbec dověděl o tom, že v Česku čelí trestnímu stíhání. K tomuto závěru dospěl Nejvyšší soud, který zrušil pravomocný verdikt, jenž muži uložil patnáct let vězení. Pražský městský soud tak dnes musel případ vrátit do fáze přípravného řízení.
13. 7. 2022|

Případ Iráčana, který odjel z Česka bojovat za Islámský stát, se vrací k pražskému soudu

Městský soud v Praze bude znovu projednávat případ Iráčana, který byl odsouzen za teroristický útok a za účast v teroristické skupině. Rozhodl tak Nejvyšší soud. Informaci České televizi potvrdil mluvčí Městského soudu v Praze Adam Wenig. Podle původního rozsudku měl jít Vátik Muhammad Júsif Sammarraí na 15 let do vězení za to, že z Česka odjel bojovat za organizaci Islámský stát.
13. 6. 2022|

Soud potvrdil 15 let vězení pro uprchlého Iráčana. Podle právníka není jisté, zda o stíhání vůbec věděl

Pražský vrchní soud v úterý potvrdil 15 let vězení uprchlému Iráčanovi, který podle pravomocného rozsudku odjel z Česka bojovat za Islámský stát (IS). Česká justice uznala Vátika Muhammada Júsifa Sammarraího vinným z teroristického útoku a z účasti na teroristické skupině. Sedmadvacetiletého muže označila za bojovníka IS mimo jiné zpráva americké FBI, mezi důkazy patřilo i propagandistické video, v němž Sammarraí účinkoval.
5. 10. 2021Aktualizováno5. 10. 2021, 11:57|

Za boj za Islámský stát dostal Iráčan v nepřítomnosti 15 let, podle jeho právníka je ale už po smrti

Soud uložil 15 let vězení Iráčanovi, kterého obžaloba viní z toho, že z Česka odjel bojovat za Islámský stát (IS). Čtvrteční verdikt není pravomocný. Vátik Muhammad Júsif Sammarraí je za teroristický útok a za účast na teroristické skupině stíhaný jako uprchlý. Není totiž zřejmé, kde se nyní nachází. Podle jeho právníka je vysoce pravděpodobné, že mladík už je po smrti.
22. 4. 2021Aktualizováno22. 4. 2021, 11:58|