TÉMA

MBank

PŘEHLEDNĚ: Banky zatím snížení úrokových sazeb vyhodnocují, s reakcí chtějí vyčkat

Rozhodnutí České národní banky (ČNB) o poklesu sazeb povede k postupnému snižování úročení spořicích účtů a termínovaných vkladů bank, shodují se oslovení experti. Zlevňovat by měly i hypotéky. ČT proto oslovila největší tuzemské banky s dotazem, zda a jak se v jejich nabídkách snížení základní úrokové sazby na 6,25 procenta projeví.
9. 2. 2024|

Další kompromis mezi kartou a hotovostí. Čtveřice bank spouští nový systém Cvak

Snahy o rozšíření bezhotovostních plateb pokračují. Čtveřice bank v Česku začíná obchodníkům nabízet nový způsob, jak se obejít bez terminálu a zároveň nevyžadovat jen hotovost. Slibuje, že ani pro zákazníky to nic složitého nebude.
24. 1. 2024|

Hackeři opět útočili na tuzemské banky, které měly výpadky služeb

Výpadky webů a internetového a mobilního bankovnictví ve čtvrtek postihly Raiffeisenbank a Monetu Money Bank. Zpomaleně fungovaly internetové stránky pražské burzy, které čelily kybernetickému útoku už ve středu spolu s weby dalších pěti českých bank. Národní úřad pro kybernetickou bezpečnost (NÚKIB) sdělil, že výpadky opět způsobily zahlcovací DDoS útoky. Podle antivirových firem za útokem stojí hackeři z Ruska. Zaútočili také na webové stránky Elektrotechnického zkušebního ústavu.
31. 8. 2023Aktualizováno31. 8. 2023, 22:33|

Sazby hypoték v říjnu dál rostly

Sazby hypoték dál rostou. V říjnu nabízely banky průměrný úrok u nových smluv ve výši 5,86 procenta. Ten tak patří k nejvyšším za posledních dvacet let. I proto pokračuje taky nízký zájem o úvěry na bydlení. Meziročně klesl o 80 procent a v září i říjnu se pohyboval objem nově poskytnutých hypoték na nejnižším čísle od roku 2014. Podle bankovní asociace by navíc sazby měly klesat jen pomalu.
14. 11. 2022Aktualizováno14. 11. 2022, 17:45|

ČNB opět zvýšila úrokové sazby. Počítá s tím i nadále

Bankovní rada České národní banky podle očekávání opět zvýšila úrokové sazby. Ta základní, od níž se odvíjí úročení komerčních úvěrů, stoupla o 0,25 procentního bodu na 0,75 procenta. Důvodem jsou podle ekonomů především obavy z růstu inflace související s oživením ekonomiky. Se zvyšováním úrokových sazeb ČNB počítá i nadále, avizoval guvernér Jiří Rusnok. Centrální banka také zlepšila na letošek odhad vývoje ekonomiky, naopak pro příští rok jej mírně zhoršila.
5. 8. 2021Aktualizováno5. 8. 2021, 22:13|

Zájem o hypotéky je rekordní, Češi si na bydlení půjčili v březnu 44 miliard

České banky v březnu poskytly lidem téměř 14 a půl tisíce hypotečních úvěrů za rekordních 44 miliard korun. Vyplývá to z údajů Fincentra Hypoindexu. Březen se tak stal nejsilnějším měsícem v historii ukazatele. Objem poskytnutých hypoték za první čtvrtletí se vyšplhal téměř na 100 miliard korun. Průměrná úroková sazba v březnu po 11 měsících poklesů nepatrně stoupla na 1,94 procenta.
21. 4. 2021|

Dluhy mají často původ už v raném věku, naučit děti hospodařit může i vlastní účet v bance

S dluhy má problém téměř každý desátý Čech, jak ukázala před dvěma lety i mapa exekucí. Přestože se od té doby situace mírně lepší, odborníci na sociální problematiku předlužení považují stále za jeden z nejvážnějších společenských a ekonomických problémů Česka. Mnohdy se na ně přitom zadělává už v dětství. Recept může být často velmi jednoduchý – stačí včas dítěti založit účet a zapojit ratolest do rozpočtu rodiny.
16. 3. 2019|