TÉMA

Nebezpečí

Výstražné SMS mohou získat alternativu. Hasiči by dokázali zprávu dostat k více lidem

V Česku se chystá další způsob varování obyvatelstva přes mobilní telefony. Hasiči dokončují analýzu pořízení technologie zvané Cell Broadcast, kterou lze v případě krize oslovit i miliony lidí. Bezpečnostní radě státu závěry předloží do konce měsíce. Podle expertů je technologie efektivnější i spolehlivější než dosavadní varovné SMS zprávy. Většina států Evropské unie už ji používá, případně zavádí.
8. 4. 2024|

Na Vysočině, východě Čech a většině Moravy komplikuje dopravu ledovka. Kdo nemusí, ať nevyjíždí, nabádá policie

V Pardubickém kraji se v pondělí večer vytvořila velmi silná ledovka. Silnice namrzají i na Královéhradecku, Vysočině a na Moravě a ve Slezsku. Výstraha trvá do úterních 03:00, informoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Mrznoucí srážky komplikují v zasažených oblastech především dopravu. Situace by se měla během noci stabilizovat. Na některých místech ale může ledovka přetrvávat do úterního rána. Předznamená výrazné oteplení, v polovině týdne by se měly teploty dostat až nad deset stupňů Celsia. Potom se bude zase pozvolna ochlazovat, mrznout však zřejmě již nebude.
22. 1. 2024Aktualizováno22. 1. 2024, 22:56|

Meteorologové zpřísnili výstrahu před ledovkou. V části země hrozí kalamita

V pásu od Jizerských hor po Jeseníky hrozí podle Českého hydrometeorologického ústavu od středečního večera kvůli ledovce kalamita. Pro sever země meteorologové zvýšili stupeň nebezpečí, zrušili varování před sněhem.
17. 1. 2024|

Voda podemlela hráz rybníka v Mrákotíně. Hasiči ji zpevnili, evakuovaní se mohou vrátit domů

Kvůli narušení hráze rybníka Řibřid muselo opustit domovy asi padesát obyvatel části městysu Mrákotín na Jihlavsku, které stojí poblíž. Voda dopoledne narušila hráz. Hasiči ji zpevnili s pomocí téměř tří set tun kamení. Lidé se tak mohou vrátit do svých domovů, informovala před 16. hodinou mluvčí krajských hasičů Petra Musilová. Situaci předtím ještě posoudil odborník na bezpečnost vodních děl. Ohrožených bylo asi dvacet domů, řekl starosta Mrákotína Miroslav Požár (SNK městyse Mrákotín). Situaci dopoledne označil za vážnou.
25. 12. 2023Aktualizováno25. 12. 2023, 20:20|

Piškot s hřebíky. Liberečtí policisté upozorňují na nebezpečné návnady pro psy

Policie v Liberci se zabývá několika případy, kdy byly objeveny nebezpečné návnady pro psy. Vypadají jako různé druhy pamlsků, uvnitř se ale skrývá ostrý předmět, který může psa poranit. Liberečtí policisté i tamní radnice nyní varují pejskaře, aby byli při venčení opatrní. Návnady se objevují v liberecké čtvrti Rochlice.
3. 8. 2023|

Slovensko řeší před volbami medvědy. Politici volají po regulovaném odstřelu

Slovensko opět řeší výskyt medvědů a jejich nebezpečnost pro veřejnost. Tlak vzrostl poté, co šelmy v krátkém sledu zaútočily na různých místech. Většina stran v parlamentu mluví o přemnožení a žádá řízený odstřel. Podle části expertů to ale problém nevyřeší. Mluví o zneužívání tématu před volbami.
31. 7. 2023Aktualizováno31. 7. 2023, 09:02|

Meteorologové zmírnili výstrahu na požáry v části republiky, v části Moravy ji odvolali

Meteorologové na některých místech zmírnili výstrahu před požáry. Nižší stupeň varování platí nově v Praze a blízkém okolí, celém Jihočeském kraji a části Vysočiny, na severovýchodě Moravy dokonce odvolali výstrahu na riziko požárů úplně. Naopak zpřísnili výstrahu v jižní části Středočeského kraje. Českem prošly v pátek deště, pršelo ale jen v některých částech republiky. Na většině území by mělo podle předpovědi počasí pršet v úterý.
22. 7. 2023|

Šplhat na odstavené vagony je hazard. Správa železnic spustila osvětovou kampaň

Přecházení kolejí v úsecích, kde je to zakázané, či lezení na odstavené vagony představuje hazard, kvůli kterému ročně umírají desítky lidí. Například v pátek v Letohradě po zásahu proudem jeden mladík zemřel a druhý skončil v nemocnici. Správa železnic nyní spustila kampaň, ve které na nebezpečí upozorňuje.
20. 6. 2023|

Policisté vypátrali muže, který odešel z brněnské psychiatrie

Policisté vypátrali třiadvacetiletého muže, který nedovoleně odešel z brněnské psychiatrické nemocnice. Podstupoval sexuologické léčení pro své pedofilní sklony, hrozilo, že bez medikace může být nebezpečný.
20. 6. 2023Aktualizováno20. 6. 2023, 18:35|

Pracovníci zoo odchytli nandua, který pobíhal kolem Olomouce. Ujal se ho registrovaný chovatel

Odborníkům ze zoo v Olomouci se podařilo ve čtvrtek v podvečer odchytit pštrosovitého ptáka, který několik dnů pobíhal po louce v okolí městské části Chomoutov a nikdo se k němu nehlásil. Nandu pampový byl poté převezen k registrovanému chovateli pštrosů, který se ho ujal. Informovala o tom mluvčí svatokopecké zoo Iveta Gronská.
2. 6. 2023|

V některých částech Česka hrozí kvůli suchu nebezpečí požáru. Meteorologové vydali výstrahu

V severozápadní části Čech, včetně Prahy, hrozí kvůli suchu nebezpečí vzniku požárů. Deštivé počasí v dané oblasti meteorologové neočekávají ani v následujících dnech, proto jejich upozornění platí do odvolání, informoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Středočeský kraj už zakázal od páteční 12. hodiny do odvolání na rizikových místech v některých oblastech rozdělávat oheň. Jde například o lesy nebo okolí stohů sena či slámy.
26. 5. 2023Aktualizováno26. 5. 2023, 18:28|

Ochrana státu má podle NKÚ nedostatky, chybí úkryty i masky. Vnitro zprávu označilo za tendenční

Podle Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) má systém ochrany obyvatelstva České republiky zásadní nedostatky, které se týkají nedostatečné informovanosti lidí. V zásobách podle kontrol chybějí plynové masky a není dostatek úkrytů, uvedl úřad v tiskové zprávě ohledně kontrol mezi lety 2015 a 2021. Proti kritice se ale ohradilo ministerstvo vnitra, které analýzu považuje za tendenční, a zmínilo, že český systém ochrany je naopak považovaný za jeden z nejlépe připravených a nejrobustnějších v Evropské unii.
27. 3. 2023|

Na stezku na Boubín popadaly stromy, v okolí navíc stojí stovky souší. Cesta zůstává uzavřena

Kvůli nebezpečí pádu stromů je již několik měsíců uzavřená stezka na Boubín – a v nejbližší době se to nezmění. Stromy v blízkosti cesty dál padají. Lokalita je přísně chráněná a nebezpečné souše nemůže přijet pokácet těžká technika.
8. 2. 2023|

Škola řeší nebezpečnou internetovou výzvu ke škrcení. „Jde o lidský život,“ upozorňuje ředitel

Základní škola v Týništi nad Orlicí řeší nebezpečnou výzvu, která se mezi žáky dostala ze sociálních sítí. Vyzývá je, aby se navzájem škrtili. Jednoho žáka dokonce spolužáci museli oživovat. Všechno si natáčeli na mobilní telefon a následně zveřejnili. Vedení základní školy reagovalo tím, že svolalo rodiče a posiluje prevenci.
2. 2. 2023|

Edmundova soutěska zůstane po požáru možná dál zavřená, poslední slovo bude mít Hřensko

Edmundova soutěska ve Hřensku na Děčínsku možná zůstane po letním ničivém požáru v Českém Švýcarsku dál zavřená. Správa národního parku její otevření na sezonu nedoporučí, je to podle ní příliš nebezpečné. Definitivní rozhodnutí ale bude na Hřensku, kterému pozemky patří. To se bojí odlivu turistů.
21. 1. 2023|

U vody už v létě zemřelo přes třicet lidí, záchranáři často spěchají k dětem

Je polovina prázdnin a záchranáři už zasahovali u stovky závažných případů tonutí. Přes třicet lidí zemřelo, další mají vážné následky. Více výjezdů než loni evidují v Jihomoravském nebo Královéhradeckém kraji, zejména k dětem. Mezi nejčastější příčiny patří přecenění sil, vdechnutí vody i alkohol.
30. 7. 2022|

Záchranáři pátrají ve Vltavě v Českém Krumlově po muži z převráceného raftu

Na jezu v Českém Krumlově se vpodvečer převrátil raft. Čtyři lidé vyplavali, po jednom muži pátrají záchranáři a policie. Na Twitteru o tom informovala policie. Ve Vltavě je po deštích zvýšený průtok vody.
5. 7. 2022|

Návrh Sikorského na dodání jaderných zbraní Ukrajině není reálný, jen by to přitížilo, míní politolog Bříza

Bývalý polský ministr zahraničí Radoslaw Sikorski v neděli prohlásil, že Západ má právo poskytnout Ukrajině k obraně jaderné zbraně. Zdůvodnil to tím, že Rusko porušilo Budapešťské memorandum, jímž Ukrajina získala bezpečnostní záruky výměnou za to, že se vzdala jaderných zbraní. Podle Vlastislava Břízy z Univerzity Karlovy však v současnosti hrozí riziko použití jaderných zbraní na Ukrajině pouze v extrémních a nepravděpodobných případech. „Prohlášení bývalého polského ministra je ovšem mimořádně zásadní, a pokud by k něčemu takovému došlo, určitě by to Ruská federace nenechala bez reakce,“ vyjádřil se ve vysílání ČT24.
14. 6. 2022|

„Oprav dům, nebo dostaneš pokutu.“ Děčín chce donutit majitele objektů, aby o ně pečovali

Radnice v Děčíně chce začít pokutovat majitele nemovitostí, jejichž technický stav ohrožuje okolí. Na seznamu má přibližně třicet budov v soukromém vlastnictví. Podle města z nich do ulice opadává omítka, z některých se dokonce už zřítily části římsy. Majitelé tak postupně dostávají dopisy z radnice, aby své domy opravili. Pokud to neudělají, mohly by jim hrozit i statisícové pokuty.
26. 5. 2022|

Umělá inteligence navrhla desítky tisíc biologických zbraní. Byl to jen experiment, výsledky se nezneužijí

Skupina expertů na umělé inteligence se pokusila přeprogramovat jeden takový nástroj, aby místo léků vytvářel potenciální bojové látky. Program uspěl podle autorů experimentu až příliš dobře.
5. 4. 2022|

V okolí Prahy pokračuje pátrání po medvědovi. Viděli ho u Brandýsa, nad městem kroužil i vrtulník

V okolí Prahy i v neděli pokračovalo pátrání po medvědovi, který se hledá už od pátku. Svědek zvíře údajně v neděli viděl v Brandýse nad Labem-Staré Boleslavi. V okolí města dokonce létal i vrtulník s termovizí, doposud se ale žádné stopy po medvědovi najít nenašlo. Do akce se podle policejního mluvčího Pavla Truxy zapojili také místní myslivci.
16. 1. 2022Aktualizováno16. 1. 2022, 20:08|

Lékaři varují před nebezpečnými magnetickými kuličkami. Kvůli této hračce museli už operovat čtyři děti

Lékaři z brněnské dětské nemocnice upozorňují na velmi nebezpečnou hračku. Magnetické kuličky. Jejich spolknutí už přitom řešili v desítkách případů, letos kvůli nim museli čtyři děti dokonce operovat. Magnety v zažívacím ústrojí totiž můžou znamenat vážné zdravotní komplikace. Hračkou se teď zabývá i Česká obchodní inspekce.
15. 11. 2021|

Londýn hodlá vracet čluny připlouvající z Francie. Nebudeme akceptovat vydírání, reaguje Paříž

Británie hodlá vracet lodě s ilegálními migranty přeplouvající Lamanšský průliv zpět do Francie. Prohlubuje se tak diplomatické napětí mezi Londýnem a Paříží. Země se neshodnou na tom, jak se vypořádat s narůstajícím počtem běženců, kteří riskují životy na malých člunech.
9. 9. 2021Aktualizováno9. 9. 2021, 15:01|

30 let zpět: Založení Občanské demokratické strany

20. dubna 1991 se na české politické scéně zrodila nová významná síla. Na dvoudenním sjezdu v Olomouci byla založena Občanská demokratická strana. Šéf nové konzervativní strany Václav Klaus její program výrazně spojil s ekonomickou reformou.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
20. 4. 2021|