TÉMA

Timothy Kelly

„Co se stalo, byla národní ostuda.“ Soud kvůli Kapitolu potrestal další osoby spojené s Proud Boys

Za útok na sídlo amerického Kongresu 6. ledna 2021 americký federální soud poslal na deset let do vězení Dominika Pezzolu, někdejšího člena krajně pravicové skupiny Proud Boys. Prokuratura pro něj požadovala dvacetiletý trest. Pezzola nehrál ve skupině vedoucí roli a jako jediný z pětice obžalovaných v právě probíhajícím řízení byl zproštěn obžaloby ze spiknutí. Byl odsouzen za jiné trestné činy, včetně maření úředního postupu a napadení policisty. Vůdce Proud Boys Ethana Nordeana poslal soudce za mříže na osmnáct let.
1. 9. 2023Aktualizováno1. 9. 2023, 23:16|

Soud poslal do vězení dva členy Proud Boys za útok na Kapitol, dostali sedmnáct a patnáct let

Federální soud ve Washingtonu ve čtvrtek vyměřil bývalému vůdci krajně pravicové skupiny Proud Boys Josephu Biggsovi sedmnáctiletý trest vězení za účast na rozvratném spiknutí v souvislosti s útokem na sídlo Kongresu z 6. ledna 2021. Prokuratura pro Biggse žádala 33 let odnětí svobody. Trest je druhým nejvyšším, který byl dosud v USA uložen při procesech s útočníky na sídlo zákonodárné moci. Soudce vynesl trest i pro dalšího lídra skupiny Proud Boys – Zachary Rehl dostal patnáct let vězení za účast na rozvratném spiknutí.
31. 8. 2023Aktualizováno31. 8. 2023, 23:14|

Soud rozhodl o zatčení dvou vůdců Proud boys. Měli vést útok na Kapitol a chtěli přerušit předání moci

Americký federální soud rozhodl o zadržení dvou vůdců krajně pravicového hnutí Proud boys (Hrdí hoši). Stalo se to kvůli obviněním z vedení útoku na budovu Kongresu ze 6. ledna a plánovanému narušení potvrzovacího procesu volební výhry Joea Bidena v prezidentských volbách. Policie by nyní podle soudu měla Ethana Nordeana a Josepha Biggse zatknout a vsadit do vazby. V úterý o tom informoval britský deník The Guardian.
20. 4. 2021|