TÉMA

Katedrála Notre-Dame

Francouzi odmítají v oknech katedrály Notre-Dame moderní vitráže

V oknech katedrály Notre-Dame, opravované po mohutném požáru, by se měly objevit moderní vitráže místo těch z devatenáctého století, přestože původní jsou nepoškozené. Záměr oznámil minulý týden při návštěvě chrámu francouzský prezident Emmanuel Macron. Prohlášení vyvolalo pobouření u veřejnosti a váhavé reakce odborných kruhů, píše Le Figaro. Pod petici se během tří dnů podepsalo přes 67 tisíc lidí.
14. 12. 2023|

Pracuje se na věžičce pro Notre-Dame. Opravy katedrály se ale do začátku olympiády nestihnou

Hořící věžička byla jedním z nejvýraznějších symbolů zkázy katedrály Notre-Dame v Paříži. Hned po uhašení ohně se odborníci začali přít o to, jak by měla vypadat rekonstrukce. Desítky návrhů, každý úplně jiný. Nakonec prezident Emmanuel Macron rozhodl o tom, že dostane původní podobu.
10. 4. 2023|

Vyhořelému chrámu Notre-Dame se vrací lesk, otevřít by mohl už za pár let

Pařížská katedrála Notre-Dame se opět otevře pro věřící i pro veřejnost během roku 2024. Při návštěvě staveniště to ve čtvrtek oznámila francouzská ministryně kultury Rima Abdul-Malaková, informovala stanice BFM TV. Chrám z 12. století v dubnu 2019 silně poškodil požár.
29. 7. 2022|

Katedrála Notre-Dame má nakročeno k rekonstrukci. Zatím dělníci stavbu hlavně zabezpečovali

Už několik hodin po požáru pařížské katedrály Notre-Dame, který vypukl 15. dubna 2019, vystoupil francouzský prezident Emmanuel Macron s prohlášením, že katedrála bude opravena a znovu otevřena věřícím a návštěvníkům do roku 2024. A datum i po dvou letech od ničivého ohně platí. Dělníci zatím po neštěstí vyztužili opěrné pilíře, stabilizovali zvonice a instalovali stovky pohybových čidel. Je to součást už téměř dokončeného úsilí o zabezpečení stavby předtím, než se začne se samotnou obnovou.
19. 4. 2021|