TÉMA

Zkrácení

Ceny škol v přírodě se zvýšily o desetinu. Někde reagují zkrácením pobytu

Ceny týdenních škol a školek v přírodě stouply průměrně o 500 korun. Rodiče tak za jedno dítě zaplatí přibližně pět a půl tisíce korun. České televizi to potvrdili vybraní ředitelé základních škol z většiny krajů v republice. Základní školy takto reagují na zdražování od dodavatelů. Aby eliminovaly finanční dopady na rodiny, mnohé školy zkracují pobyty v přírodě ze šesti na čtyři dny. Díky tomu zájem o školy v přírodě mezi rodiči neklesá.
7. 3. 2023|

Země zažila nejkratší den v historii, potvrdili vědci

Země si může připsat nový světový rekord: Vědci zkoumající rotaci naší planety teď potvrdili, že 29. červen byl nejkratším dnem v historii detailního měření. Když Země dokončí jednu úplnou otáčku kolem své osy, rychlost otáčení – téměř 24 hodin s malými výkyvy – určuje délku našeho dne. Dne 29. června se ale Země otáčela o něco rychleji než obvykle, čímž se náš den zkrátil o 1,59 milisekundy.
3. 8. 2022|

Zkrácení karantén na pět dní se nám může vymstít, obává se biochemik Trnka

Všichni dospělí lidé mají od úterý 4. ledna nárok na posilující dávku vakcíny proti covidu-19. Urychlení se dotklo více než 251 tisíc lidí. „Máme data, která ukazují, že třetí dávka poskytuje poměrně vysokou ochranu proti těžkému průběhu i proti nákaze omikronem,“ řekl v Interview ČT24 biochemik Jan Trnka, přednosta Ústavu biochemie 3. LF UK. Zároveň varoval před plánovaným zkracováním karantén a izolací na pět dní u bezpříznakových nakažených.
5. 1. 2022|

Šaroch v kauze Čapí hnízdo pochybil, nereagoval na informace k výslechu svědků, uvedlo VSZ

Dozorující žalobce Jaroslav Šaroch v kauze Čapí hnízdo podle Vrchního státního zastupitelství (VSZ) pochybil, když bezokladně nereagoval na nové informace týkající se možného výslechu svědků. Tímto pochybením došlo podle VSZ ke vzniku průtahů v trestním řízení. Pražské městské státní zastupitelství, na němž Šaroch působí, uvedlo, že závěry dohledové činnosti bere na vědomí, bude se jimi zabývat a zváží vhodná opatření.
23. 9. 2021Aktualizováno23. 9. 2021, 17:20|

30 let zpět: Auta na pěší zóně v centru Prahy

Doprava u Václavského náměstí v srdci metropole nebyla před 30 lety upravena značkami. Toho často zneužívali taxikáři či zásobovači, kteří si pěší zónou krátili cestu.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991. 
19. 4. 2021|