TÉMA

Cesta

Rok Petra Pavla na Hradě

U sousedů vojenské pocty, v Kyjevě do krytu. Pavel v cizině tradičně oroduje za Ukrajinu a varuje před Čínou

Prezident Petr Pavel byl během prvního roku ve funkci poměrně aktivní za hranicemi. Absolvoval celkem dvacet návštěv cizích zemí. Se sousedními státy se snažil posilovat tradičně vřelé vztahy, na Ukrajině pak podpořit národ, který už přes dva roky čelí plnohodnotné ruské invazi. Pomoc Kyjevu se stala hlavním tématem prezidenta v řadě klíčových projevů ve světě, ať už byl zrovna v Německu nebo hovořil na Valném shromáždění OSN v New Yorku. Pavel za hranicemi také opakovaně varoval před mocenskými ambicemi Ruska a Číny.
8. 3. 2024|

Důležitá turistická cesta na Šumavě se zavřela. Lidé musí na několikakilometrovou procházku

Až do konce října bude kvůli opravám zavřená turistická trasa z šumavského Černého jezera k Rozvodí. Pro turisty je to významná zkratka mezi ledovcovými jezery kolem Špičáku. Za poslední měsíc jde přitom už o druhou uzávěru v této lokalitě. V obou případech turisté zákaz vstupu na staveniště nerespektují.
12. 10. 2023|

Zelenskyj v Džiddě vyzval arabské státy k podpoře Ukrajiny, pak poletí na summit G7 v Hirošimě

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj nečekaně přicestoval do saúdskoarabské Džiddy na summit Ligy arabských států (LAS). Vyzval k podpoře svého mírového plánu pro Ukrajinu a uvedl, že některé země, i z arabského regionu, zavírají oči před zločiny Ruska. Dosud Ukrajinu v boji proti ruské agresi podporovaly zejména západní státy, rozšíření diplomatických styků s arabskými zeměmi by znamenalo pro Kyjev významný krok. Ze Saúdské Arábie se Zelenskyj vydá francouzským vládním speciálem na jednání skupiny G7 v japonské Hirošimě.
19. 5. 2023Aktualizováno19. 5. 2023, 17:46|

Vykácený úsek lesa na Klínovci není sjezdovka, tvrdí skiareál poté, co soud zrušil kolaudaci

Vykácením části lesa u Klínovce nevznikla podle středečního vyjádření Skiareálu Klínovec sjezdovka, ale úsek slouží jak pro hospodářské, tak pro rekreační účely. Kolaudační rozhodnutí na úpravy v úterý zrušil Krajský soud v Plzni. Podle nejvyššího státního zástupce Igora Stříže, který podal na kolaudační rozhodnutí vydané stavebním úřadem v Jáchymově správní žalobu, bylo skutečným účelem stavby propojení lyžařského areálu. Městský úřad v Jáchymově, jehož rozhodnutí soud zrušil, počká na zdůvodnění rozhodnutí, pak se rozhodne, jak bude reagovat, avizoval.
10. 5. 2023|

Na stezku na Boubín popadaly stromy, v okolí navíc stojí stovky souší. Cesta zůstává uzavřena

Kvůli nebezpečí pádu stromů je již několik měsíců uzavřená stezka na Boubín – a v nejbližší době se to nezmění. Stromy v blízkosti cesty dál padají. Lokalita je přísně chráněná a nebezpečné souše nemůže přijet pokácet těžká technika.
8. 2. 2023|

Veterináři zavádějí opatření kvůli výskytu afrického moru prasat. Omezení pocítí na severu Čech turisté i myslivci

Na 200 kilometrech čtverečních na severu Čech bude možné chodit pouze po značených cestách. O omezení volného pohybu v přírodě rozhodli veterináři v souvislosti s nálezem divočáka uhynulého ve Frýdlantském výběžku na nákazu africkým morem prasat. V ochranném pásmu bude také zakázán lov divočáků. Chovatelé musí přestěhovat prasata do vnitřních prostor, nesmí je ani pouštět do venkovních výběhů. Veterináři zároveň vyhlásili opatření v souvislosti s výskytem ptačí chřipky na Jindřichohradecku.
2. 12. 2022Aktualizováno2. 12. 2022, 17:48|

Měsíční příprava a protiútočný tým. Ochranná služba popsala vládní cestu do Kyjeva

S týdenním odstupem popsala česká ochranná služba mimořádný režim návštěvy zástupců české vlády na Ukrajině. Počítal s řadou náhradních variant. Cestu v jejím průběhu ovlivnil ruský raketový útok na Kyjev.
7. 11. 2022|

Cesta senátorů na Tchaj-wan podrývá spolupráci Prahy a Pekingu, tvrdí čínská ambasáda

Aktuální cesta českých senátorů a zástupců ministerstev na Tchaj-wan podle čínské ambasády podrývá politické základy spolupráce České republiky a Číny. Velvyslanectví na svém webu uvedlo, že návštěva znamená „zjevnou podporu separatistických sil a aktivit spojených s nezávislostí Tchaj-wanu“. Mise vedená předsedou senátního školského výboru Jiřím Drahošem (za STAN) je v plánu od soboty do 24. září. Čínský režim ostrov považuje za svou vzbouřeneckou provincii a neuznává jeho nezávislost.
17. 9. 2022Aktualizováno17. 9. 2022, 23:20|

Předsedkyně sněmovny USA Pelosiová Tchaj-wan navštíví, uvádí CNN

Stanice CNN uvedla s odvoláním na zdroj z tchajwanské vlády a „vysoce postavený americký zdroj obeznámený se situací“, že předsedkyně americké Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová po zastávce v Malajsii navštíví Tchaj-wan. Bílý dům a americká diplomacie v pondělí večer uvedly, že rozhodnutí, zda Pelosiová Tchaj-wan navštíví, je v jejích rukách. Oba úřady také vyzvaly rozhořčenou Čínu k tomu, aby situaci neeskalovala.
1. 8. 2022Aktualizováno1. 8. 2022, 21:08|

Atentátník na Abeho se pokusil sestrojit bombu, zaútočit chtěl na šéfa náboženské organizace

Muž, který v pátek zavraždil japonského expremiéra Šinzóa Abeho, policii řekl, že se pokusil sestrojit bombu. Jedenačtyřicetiletý Tecuja Jamagami dále vypověděl, že si vyrobil několik střelných zbraní. Informovala o tom agentura Kjódó s odvoláním na zdroje obeznámené s vyšetřováním.
10. 7. 2022Aktualizováno10. 7. 2022, 06:52|

„Ukrajinská pravda a láska musí zvítězit nad ruskou lží a nenávistí,“ řekl Vystrčil Nejvyšší radě

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) přijel ve čtvrtek s několika dalšími senátory vlakem na Ukrajinu. Doprovázejí ho kolegové Pavel Fischer (nez.) a Jiří Růžička (TOP 09) a také senátoři z Polska v čele s předsedou komory Tomaszem Grodzkým. Zákonodárci navštívili poničené město Borodjanka. Vystrčil odpoledne vystoupil s projevem před ukrajinským parlamentem, kde zopakoval podporu Ukrajině.
14. 4. 2022Aktualizováno14. 4. 2022, 23:03|

Pracoval jsem v mnoha válkách. Fialovu nabídku cesty do Kyjeva jsem přijal okamžitě, uvedl Pojar

Premiér Petr Fiala (ODS) se ve středu vrátil po návštěvě Kyjeva do Česka. Tu absolvoval spolu s předsedy vlád Polska a Slovinska. Výpravy se účastnil také bezpečnostní poradce tuzemského premiéra Tomáš Pojar. Okamžitě jsem souhlasil s tím, že je potřeba jet a že je to dobré, přiblížil Pojar ve středečních Událostech, komentářích.
17. 3. 2022|

30 let zpět: Návštěva prezidenta Havla v jižních Čechách

Prezident Václav Havel při své návštěvě v jižních Čechách zavítal do Tábora na velitelství Západního vojenského okruhu, kde vyhlásil rozkaz k odchodu sovětských vojsk z našeho území. Ještě téhož dne přijel osobně na staveniště Jaderné elektrárny Temelín, kde se zajímal o zajištění jaderné bezpečnosti Temelína nebo o jeho finanční efektivnost.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
26. 6. 2021|

Politici kvůli pandemii tolik necestují. Ušetřené peníze posloužily na posílení konzulátů či videokonferenční techniku

Prezident, premiér a ostatní členové vlády podnikli za dobu pandemie covidu-19 násobně méně zahraničních cest než v letech předcházejících. Kancelář hlavy státu, Úřad vlády a jednotlivé resorty tak ušetřily desítky milionů korun, které stát naopak využil na posílení konzulátů České republiky v zahraničí nebo na nákup techniky pro videokonference. Kvůli pandemii covidu-19 se celosvětově omezily zahraničněpolitické styky a politici častěji jednají on-line.
12. 5. 2021|

Poslanci projednali Hamáčkovu cestu. Vláda má podle nich zajistit prověření úniku informací

Vláda by měla uložit tajným službám a policii, aby prošetřily únik informací v případu Vrbětice, usnesla se sněmovna. Poslanci o okolnostech zrušené cesty vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD) do Moskvy jednali v utajeném režimu a bez přítomnosti kamer, stenozáznamu a například i bez mobilních telefonů. Z jednání se omluvili dva z pozvaných hostů – nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman a policejní prezident Jan Švejdar.
5. 5. 2021Aktualizováno5. 5. 2021, 21:16|

30 let zpět: Auta na pěší zóně v centru Prahy

Doprava u Václavského náměstí v srdci metropole nebyla před 30 lety upravena značkami. Toho často zneužívali taxikáři či zásobovači, kteří si pěší zónou krátili cestu.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991. 
19. 4. 2021|

O olomoucké křeslo v Senátu se utkají starostové Ošťádal (STAN) a Zahradníček (ANO)

Olomoucko budou v Senátu reprezentovat buď starosta obce Náklo Marek Ošťádal (STAN), nebo starosta obce Medlov a dosavadní náměstek olomouckého hejtmana Jan Zahradníček (ANO). Ani jeden z nich nemůže doufat v podporu některých kandidátů, kteří vypadli v prvním kole. Ti avizovali, že rozhodnutí ponechají na voličích.
3. 10. 2020|

V Praze 5 byl vyrovnaný souboj Žantovského a Lásky, oba postupují do finále

Voliči v senátním obvodu na Praze 5 se budou příští týden rozhodovat mezi ředitelem Knihovny Václava Havla Michaelem Žantovským (za TOP 09) a dosavadním senátorem Václavem Láskou (SEN 21). Žantovský obdržel 39,63 procenta hlasů, druhý Láska pak 37,44 procenta hlasů. K volbám dorazilo 38,88 procenta voličů – to je více než v prvním kole v roce 2014.
3. 10. 2020|

Tatra vyrazila na cestu kolem světa. Nejdřív z Prahy do Brna, potom až do Vladivostoku

Od pražského Rudolfina odjela dvě hodiny po poledni Tatra 815 upravená na expediční automobil na cestu kolem světa. Expedice nazvaná Tatra kolem světa 2 odkazuje na obdobnou výpravu z konce 80. let. Na cestě za exotikou zamířila tatra nejprve po dálnici D1 do Brna, další zastávkou bude Bratislava.
22. 2. 2020|

Kandidáti za hnutí CESTA ODPOVĚDNÉ SPOLEČNOSTI ve volbách do Evropského parlamentu 2019

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční ve dnech 24. a 25. května. S volebním číslem 3 usiluje o hlasy CESTA ODPOVĚDNÉ SPOLEČNOSTI (Cesta). Lídrem kandidátky je Antonín Baudyš (Cesta). Hnutí CESTA ODPOVĚDNÉ SPOLEČNOSTI v minulých volbách do Evropského parlamentu v roce 2014 nekandidovalo.
17. 5. 2019|

Rozhovory s kandidáty do evropských voleb: Jan Dubanič (Cesta)

Před volbami do Evropského parlamentu přináší ČT24 rozhovory s lídry všech kandidátek, které se o mandáty ucházejí. Rozhovory probíhají v pořadí podle volebních čísel stran. S číslem 3 kandiduje Cesta odpovědné společnosti, do voleb ji vede předseda strany Antonín Baudyš, který je ale v současnosti v zahraničí. Na otázky Jiřího Václavka odpovídal druhý muž kandidátky Jan Dubanič.
29. 4. 2019|
100 let Československa

Kibuc, dalajlama a aljašský mráz v padesáti dnech. Taková byla cesta kolem světa v malém letadle

Roman Kramařík jako první Čech obletěl zeměkouli v jednomotorové Cessně. Na misi Okřídlený lev se vydal při příležitosti oslav 100 let od vzniku Československa. Strávil na ní přes padesát dní a čtyřikrát překonal český rekord v letu na vzdálenost. Potkal se s řadou krajanů a přijal ho i tibetský duchovní vůdce dalajlama. V pořadu Události, komentáře ho zpovídala Světlana Witowská.
15. 9. 2018|

Cibulka: Euro znamená další smyčku na našem krku

Přijetí eura znamená další a možná poslední smyčku na našem krku, když druhý konec provazu bude držet banda fízlů v Bruselu, uvedl v předvolební diskusi pořadu Politické spektrum lídr pražské kandidátky hnutí Volte pravý blok www.cibulka.net Petr Cibulka. Podobně jako většina diskutujících zástupců stran a hnutí se tak domnívá, že by Česko euro přijímat nemělo. Podle Jaroslava Kuchaře (Rozumní) by se zavedením eura vstoupila ČR do klubu předlužených, namísto do klubu bohatých.
7. 10. 2017Aktualizováno7. 10. 2017, 18:19|
Volby 2017

Kuchař: Cesta je pro přijetí uprchlíků, ale ne ekonomických migrantů

Cesta odpovědné společnosti je pro uprchlíky, ne migranty. V pořadu Události, komentáře to řekl předseda strany Jaroslav Kuchař. Uprchlík míří z nebezpečné zóny do nejbližší země, pokud se posunuje dále, pak je to již ekonomický migrant, míní. A pokud by EU držela schengenské hranice tak, jak má, tak bychom podle něho měli mnohem menší problém.
23. 9. 2017|