TÉMA

Dopravní značení

Kolapsu dopravy v Jizerských horách má předejít nový systém. Řidiče navede na nevytížená parkoviště

Návštěvníci Jizerských hor mají k dispozici nový dopravně-informační systém. Má zabránit kolapsu hlavně v horském středisku Bedřichov a řidiče nasměrovat k méně zaplněným parkovištím. Systém za dvanáct milionů zaplatil Liberecký kraj.
26. 1. 2024|

Jízda na podzim je nejrizikovější hned po období konce prázdnin. BESIP připomíná základní pravidla

Ranní mlhy, mráz, brzké stmívání, častější pohyb zvěře, mokré listí na silnicích nebo letní pneumatiky – to jsou faktory, které na podzim ovlivňují bezpečnost provozu. Vedoucí oddělení BESIP na ministerstvu dopravy Tomáš Neřold upozornil, že právě podzim je rizikovým obdobím pro řidiče, možná nejrizikovějším po letních prázdninách. Svědčí o tom i statistiky nehodovosti. Řidiči by se proto měli na podzim řídit na silnicích řadou pravidel.
10. 11. 2023|

Na mostě u Litovle se často bourá, místo mají ochránit speciální konstrukce

Most, který spojuje Mladeč a Nové Zámky nedaleko Litovle na Olomoucku, patří k místům, kde auta bourají velmi často. Dopravní značení je tu přitom podle silničářů nadstandardní. Řidiči tu poškozují výškové brány, které omezují průjezd vysokých a těžkých aut. Řešením mají být konstrukce s řetízky na nejbližších křižovatkách.
6. 11. 2023|

Zbytečná hloupost, míní o 150 km/h na vybraných dálnicích Kolovratník. Časový zisk není tak velký, říká Budina

Na vybraných úsecích dálnic zřejmě bude možné zvýšit povolenou rychlost až na 150 kilometrů v hodině. Podle místopředsedy hospodářského výboru sněmovny Martina Kolovratníka (ANO) jde o zbytečnou hloupost, celoevropský trend je podle něj spíše snižování rychlosti. „Ale ze židle mě to nenadzvedává, je to marginálie,“ řekl v Událostech, komentářích. S ním souhlasí dopravní expert Vize 0 Libor Budina, vysoká rychlost s sebou podle něj nese mnohá rizika. Na konstatování, že v Německu je rychlost na dálnicích neomezená, namítl, že němečtí řidiči jsou disciplinovanější než ti čeští. Podle něj je škoda, že se neprosadil návrh Kolovratníka ohledně dodržování bezpečné vzdálenosti.
1. 7. 2023|

Na nových dálnicích mají být benzinky dál od sebe, silničáři se inspirují Německem

Namísto většího počtu malých parkovišť okolo benzinek jedno velké. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) pomalu mění zvyklosti posledních desetiletí, pro která byla typická právě hustá síť čerpacích stanic. Nové úseky počítají se zhruba trojnásobným rozestupem - podobně jako v Německu nebo Rakousku.
31. 1. 2022Aktualizováno31. 1. 2022, 12:45|

Řidiči si stěžují na špatné značení na D11, u dálnice D35 jim zase chyběl plot proti zvěři

Na novém úseku dálnice D11 u Jaroměře se po otevření v prosinci ukázal nedostatek v dopravním značení dálkových cílů. Řidiči kamionů, kteří míří na Náchod a Polsko, proto občas minou správný sjezd. Na konci dálnice pak musí řešit komplikace. Ředitelství silnic a dálnic tvrdí, že značení je připraveno už na severní obchvat Jaroměře, ten se ale zatím ani nezačal stavět.
26. 1. 2022|

Nově otevřená křižovatka Rádelský mlýn může řidiče mást. Zejména ty, kteří spoléhají na navigaci

Řidiči ze severu Čech mají problém s nově otevřenou mimoúrovňovou křižovatkou Rádelský mlýn na hlavním tahu z Liberce na Turnov a Prahu. Křížení je v provozu necelý týden. a motoristy mate značení, několik vozidel ve směru od Jablonce nad Nisou totiž skončilo v protisměru. Často se také řídí neaktualizovanou navigací.
16. 12. 2021|

Silnice u Karlových Varů bude bezpečnější. Silničáři tam začali s pokládkou mikrokoberce

Na silnici I/6 nad Karlovými Vary, kde se o prázdninách stalo několik tragických dopravních nehod, začaly úpravy na zvýšení bezpečnosti úseku. Silničáři zdrsní povrch vozovky, aby se předešlo smykům, které se zde za deště často stávaly. Po dobu prací bude v úseku omezena průjezdnost i rychlost. Hlavní tah mezi Karlovými Vary a Prahou bude opět plně sjízdný začátkem října.
13. 9. 2021|

Kolony na D1 se po dvou dnech rozjely, silničáři dokončují práce u Humpolce

Omezení na dálnici D1 mezi Humpolcem a Koberovicemi ve směru na Prahu během středy skončí, silničáři odstraní všechna mobilní betonová svodidla. Dopravu tam kvůli pracím svedli do jednoho jízdního pruhu. Podle Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) jde o poslední výrazné omezení provozu v úseku.
25. 8. 2021Aktualizováno25. 8. 2021, 09:26|

Na nájezdech přibývá speciální značení, které upozorňuje řidiče na protisměr. Žluté značky a sloupky

Ředitelství silnic a dálnic upravilo v Olomouckém kraji 16 nájezdů tak, aby byly bezpečnější a řidiči na ně nevjížděli v protisměru. Je to jedna z nejčastějších příčin dopravních nehod. Podle dopravních expertů by se měla opatření instalovat na co nejvíce místech.
30. 4. 2021|

30 let zpět: Auta na pěší zóně v centru Prahy

Doprava u Václavského náměstí v srdci metropole nebyla před 30 lety upravena značkami. Toho často zneužívali taxikáři či zásobovači, kteří si pěší zónou krátili cestu.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991. 
19. 4. 2021|

V Havířově začala úprava nebezpečné křižovatky. Bude mít nový dělicí pás a značení

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) zahájilo práce na úpravě nebezpečné křižovatky na silnici I/11 na okraji Havířova. Upraví středový dělicí pás a změní vodorovné i svislé dopravní značení. Úpravy by měly stát zhruba dva miliony korun a hotovy by měly být do vánočních svátků.
23. 11. 2020|

Rychlé taxíky i nedovolené průjezdy pěší zónou. Olomouc chystá omezení dopravy v centru města

Olomouc výrazně omezí dopravu v historickém jádru. Reaguje tím na stížnosti obyvatel centra města, kterým vadí údajně rychlá vozidla taxi služby nebo rozvozu pizzy, ale také řidiči, kteří si pěší zónou zkracují cestu. V některých ulicích magistrát změní dopravní značení a také nainstaluje vysouvací fyzické zábrany, které auta do pěší zóny pustí jenom v době zásobování.
29. 8. 2019|

Přes ostrůvek nebo po kolejích? Řidiči nechápou značení u zastávek v Údolní ulici

V nově zrekonstruované Údolní ulici v Brně řidiči nevědí, kudy objet zastávky tramvaje. Původně měli jezdit přes nájezd vedle ostrůvku, kvůli přechodu pro chodce, který město nechalo doplnit na žádost místních, teď ale musí jezdit po kolejích. Dopravní značení je podle mnohých zavádějící. Rekonstrukce ulice vyšla na dvě stě milionů korun, provází ji už několikátý problém.
22. 7. 2019|

Varování před jízdou do protisměru bude víc. Objevit se mají na třech desítkách míst

U dálnic přibyde dopravních značek varujících řidiče před vjetím do protisměru. Ministerstvo dopravy na své úřední desce zveřejnilo seznam 28 míst, kde se mají výstražné cedule přednostně objevit. S instalací by se mělo začít v rámci několika týdnů. Silničáři těmito značkami dosud osadili čtyři dálniční nájezdy, policie je ale doporučila postavit na více než stovce míst.
3. 6. 2019|

Varování před jízdou v protisměru přibude. Ministr to cítí jako dluh, provozní slepoty už se nebojí

Značek, které razantně upozorňují řidiče, že vjíždějí na dálnici do protisměru, prudce přibude. Ministerstvo dopravy se tomu původně bránilo, nechalo je osadit pouze na čtyřech křižovatkách, argumentovalo přitom „provozní slepotou“. Po výměně ministra dopravy se ale mění i přístup jeho úřadu. Vladimír Kremlík (za ANO) se dohodl s ministrem vnitra Janem Hamáčkem (ČSSD), že se značky co nejdříve objeví na mnoha nepřehledných místech. Policie od počátku doporučovala rozmístění značek „Stop – protisměr“ na 130 křižovatek.
10. 5. 2019|

Značky varující řidiče, že jedou do protisměru, by policie chtěla dát na 130 míst. Objevily se jen na čtyřech

Dopravní značku, která upozorňuje na vjetí do protisměru, chce policie umístit na 130 problémových nájezdech na dálnice a další rychlostní komunikace. Podle zjištění České televize se objevily jen na čtyřech místech a tím jejich rozmisťování prozatím skončilo.
29. 4. 2019|