TÉMA

Taxislužba

Na pražském letišti nově zajišťuje taxislužbu Uber, cestující se musí cenu dozvědět předem

Taxislužbu na pražském letišti od úterý zajišťuje společnost Uber, smlouvu má na pět let. Podle podmínky tendru musí cestující nově znát cenu za svezení předem, zároveň se nesmí změnit ani v případě čekání v koloně nebo změny trasy. Řidiči také musí mluvit plynule česky a mít alespoň základní znalost angličtiny.
26. 9. 2023|

Schvalování násilí, podnikání mimo zákon, ovlivňování politiků. Bývalý lobbista zveřejnil dokumenty Uberu

Uniklé důvěrné dokumenty technologického giganta Uber odhalily agresivní světovou expanzi firmy, kterou provázelo porušování zákonů či tajné ovlivňování vlád. Desítky tisíc záznamů analyzovali novináři britského deníku The Guardian. Podle nich se lobbisté dostali do blízkého kontaktu například se současným francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem, když zastával ministerský post. List popsal také lhostejnost vedení firmy vůči násilí během vypjatých demontrací řidičů taxislužeb vůči Uberu a upozornil i na software, který během razií do kanceláří firmy zabraňoval sbírání důkazů o nelegální činnosti.
12. 7. 2022|

30 let zpět: Nešvary pražských taxikářů

Taxikáři často měli a dosud mají špatnou pověst. Jak ukazuje reportáž z května 1992, snahy o nedodržování zákona a šizení zákazníků byly tou dobou u řidičů taxislužeb v metropoli značně rozšířené.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
23. 5. 2022|

Z taxikáře zahradníkem. Nevyužitá auta v Bangkoku jsou plná zeleniny

Majitel zkrachovalé taxislužby v thajském Bangkoku nabídl svým zaměstnancům téměř celý vozový park k pěstování zeleniny. Důvodem je nepříznivá postpandemicko-ekonomická situace v Thajsku, která se silně dotkla právě segmentu přepravy. Složitá situace způsobila masivní odliv turistů a také razantně snížila objem přepravy místních obyvatel. Někteří zaměstnanci tak zůstali několik měsíců bez příjmů a v důsledku toho se dostali na hranici přežití. Mnoho přepravců muselo svoji živnost zavřít a nemá prostředky na její oživení.
14. 9. 2021|

30 let zpět: Auta na pěší zóně v centru Prahy

Doprava u Václavského náměstí v srdci metropole nebyla před 30 lety upravena značkami. Toho často zneužívali taxikáři či zásobovači, kteří si pěší zónou krátili cestu.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991. 
19. 4. 2021|

30 let zpět: „Nó, taxametr nemám...“

Na československém trhu scházelo velmi často specializované zboží. Dobrým příkladem jsou právě taxametry z této reportáže. V Československu je vyráběla pouze jediná firma –⁠ JZD Džbánov –⁠ a ta nestíhala nabídku pokrývat. Poslechněte si názory taxikářů i představitelů firmy.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990.
15. 11. 2020|

Místo lidí opět vozí obědy a balíky. Taxikáři se snaží udržet část příjmů rozvozem

V důsledku protipandemických krizových opatření lidé méně využívají k přepravě taxislužby. Důvod je zřejmý – zrušené služební cesty, zavřené restaurace a divadla. Provozovatelům taxi tak výrazně klesla poptávka. Aby udrželi alespoň část příjmů, vozí taxikáři opět místo osob balíky a jídlo, potvrdilo ČT několik společností provozující taxislužby.
17. 10. 2020|

Uber se rozjel po Brně. Po třech letech vrátilo službu na silnice narovnání podmínek s taxikáři

Do Brna se vrací přepravní služba Uber. Řidiče si lidé můžou objednávat od čtvrtečního dopoledne. Roky přitom provoz služby zakazovalo předběžné opatření vydané krajským soudem. Legální návrat moderního přepravce umožnila novela silničního zákona, která platí od července.
30. 7. 2020|

Místo taxametru mobilní aplikace. Poslanci kývli na jednodušší podmínky pro provozování taxislužby

Pravidla pro taxislužby se zřejmě zjednoduší ve prospěch alternativních přepravců. Sněmovna totiž ve středu kývla na změny zákona, podle kterých už nebudou muset být ve vozidlech taxametry, ale postačí mobilní aplikace. Nebude povinná ani střešní svítilna s nápisem taxi a obce už nebudou moci nařizovat barvu či velikost vozů. Poslanci schválili novelu o silniční dopravě i přes protesty Sdružení českých taxikářů.
27. 11. 2019|

S domácím násilím se potýká pětina ruských žen. Čin je přitom v zemi téměř bez postihu

Domácí násilí není v Rusku už dva roky trestným činem. Pachateli hrozí jen peněžitý trest, který spolu s ním mnohdy zaplatí z rodinného rozpočtu i oběť. Většina žen navíc o svém utrpení raději mlčí.
15. 6. 2019|