TÉMA

Automobily

V USA sílí hlasy žádající ochranu trhu před elektromobily z Číny

Americký automobilový průmysl dává stále častěji najevo nervozitu vyvolanou rostoucí konkurencí elektrických vozů z Číny. Varováním je pro něj situace v Evropě i na dalších kontinentech, kde čínské značky díky technologickému náskoku a až podezřele nízkým cenám rychle ovládají velké části trhu.
13. 4. 2024|

Europoslanci schválili emisní normu Euro 7. Automobilkám dá více času připravit se na přísnější pravidla

Členové Evropského parlamentu (EP) ve středu schválili novou emisní normu Euro 7. Emisní limity pro osobní i nákladní auta už nejsou tak přísné jako v původním návrhu. Rovněž se podařilo dojednat delší časový rámec zavedení normy. I české automobilky tedy budou mít více času připravit se na nová pravidla. Nařízení zcela nově zavádí opatření zaměřená na snížení emisí z pneumatik a brzd a na zvýšení životnosti baterií.
13. 3. 2024Aktualizováno13. 3. 2024, 19:56|

První případ porušení sankcí je u soudu. Rus chtěl údajně vyvézt luxusní auta

Státní zástupce minulý týden obžaloval muže, který se měl předloni pokusit vyvézt tři luxusní auta do Ruska. ČT to řekl žalobce Jan Scholle z Vrchního státního zastupitelství v Praze. Podle dostupných informací jde o ruského občana, hrozí mu až tříleté vězení nebo peněžitý trest. Jde o první známý případ údajného obcházení protiruských sankcí, který budou řešit české soudy.
10. 1. 2024|

Prodej aut se v Rusku dostal na předválečnou úroveň. V kurzu jsou čínské značky

Prodej osobních aut v Rusku se v polovině roku poprvé od začátku invaze na Ukrajinu vrátil na předválečnou úroveň. V červenci prodali obchodníci přes 95 tisíc vozů. Trh střední a vyšší třídy zcela ovládly vozy z Číny. Informoval o tom zpravodaj ČT v Rusku Karel Rožánek.
18. 8. 2023|

Starosta Londýna plánuje rozšířit nízkoemisní zónu. Okrajové části metropole vzdorují u soudu

Britská metropole se proměňuje v nízkoemisní město. Starosta Londýna Sadiq Khan chce nově placenou zónu pro vjezd aut, která nesplňují ekologické limity, rozšířit na celou metropoli. Okrajové části se ale bouří a napadly návrh u vrchního soudu.
5. 7. 2023|

Dlouhé dobíjení patří k nevýhodám elektromobilů. Start-up přišel s akumulátorem, kterému má stačit šest minut

Řada řidičů odmítá přechod k elektroautům, důvody jsou prý hlavně vysoká pořizovací cena, nedostatečná infrastruktura, doba dobíjení a dojezd. Technologické firmy se proto snaží předehnat konkurenci, třeba snižováním nákladů či neustálým vývojem baterií. Jeden britský start-up pak má za to, že se jím vyvinutý nový akumulátor nabije za méně než šest minut.
15. 6. 2023|

Helma zachrání mnoho cyklistů, upozornil Pafko. Povinné zavedení by bylo nadbytečné, míní Střecha

S letním počasím přišla hlavní cyklistická sezona. Policisté upozorňují na dodržování zásad bezpečné jízdy, mezi které patří nošení cyklistické helmy. Zákon přikazuje nosit helmu na kole dětem, u dospělých je dobrovolná. Změnit to chce část poslanců v rámci novely silničního zákona. O tématu v pořadu Události, komentáře debatovali emeritní přednosta III. chirurgické kliniky 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Fakultní nemocnice Motol Pavel Pafko a marketingový ředitel společnosti Rekola Jan Střecha.
2. 6. 2023|

Podvodníci nabízejí ojetá nebo bouraná auta z celé Evropy jako dovoz z Německa

Při nákupech ojetých vozů z Německa mohli Češi přijít jen loni až o 250 milionů korun. Spočítala to společnost Cebia, a na triky v přeregistracích upozorňuje i Sdružení na ochranu vlastníků automobilů. Auta se do Česka dováží z celé Evropy, ale často na jeden či dva dny zamíří do Německa, kde získají registraci, a pak už se takto do republiky prodávají. Rozdíl v ceně může být i desítky tisíc korun.
10. 4. 2023|

Kupka: Otevírá se vějíř možností pro technologický vývoj v automobilovém průmyslu

Důležité je, že se podařilo najít shodu, uvedl v pořadu Interview ČT24 ministr dopravy Martin Kupka (ODS) v souvislosti s dohodou Německa s Evropskou komisí (EK), která se týká zachování aut se spalovacími motory i po roce 2035 za určitých podmínek. Podle Kupky to otevírá další možnosti technologického vývoje v automobilovém průmyslu.
28. 3. 2023|

Škoda převezme od koncernu Volkswagen do roku 2027 vývoj přeplňovaných motorů TSI

Automobilka Škoda Auto převezme v rámci koncernu Volkswagen do roku 2027 zodpovědnost za vývoj kompletní motorové řady EA 211. K atmosférickým benzinovým agregátům MPI tak přibere i vývoj přeplňovaných motorů TSI o objemu do 1,5 litru. Do oddělení technického vývoje kvůli tomu přijme přes sto kvalifikovaných pracovníků. Firma to uvedla v tiskové zprávě. Na informaci upozornil deník Právo, podle něhož se chce koncern VW soustředit na vývoj elektromobilů a potřebuje si na to vytvořit prostor.
10. 3. 2023|

Lotyši posílají na Ukrajinu auta, která zabavili opilcům

Válka na Ukrajině trvá už více než rok a forma nezištné pomoci okupované zemi je různorodá. S další alternativou přišlo Lotyšsko, které zabavuje vozidla silně opilým řidičům. Vzhledem k tomu, že stovky aut začaly přeplňovat záchytná parkoviště, rozhodlo se je po legislativních změnách poslat ukrajinské armádě a do tamějších nemocnic. Prvních osm vozidel bylo transportováno ve středu.
9. 3. 2023Aktualizováno9. 3. 2023, 15:53|

Evropský parlament schválil nulové emise pro nová auta od roku 2035

Evropský parlament definitivně schválil dohodu s členskými státy Evropské unie o nové normě o nulových emisích. Ta počítá s tím, že od roku 2035 má být v členských zemích prakticky nemožné pořídit si nový automobil na benzin či naftu. Evropská komise v úterý také přišla s návrhem, podle kterého by měly od roku 2030 být bezemisní i nové městské autobusy. Dojít by mělo i k postupnému snižování emisí u těžkých nákladních vozů.
14. 2. 2023Aktualizováno14. 2. 2023, 16:04|

Senát souhlasí s výcvikem ukrajinských vojáků v Česku

V Česku se bude moci příští rok vycvičit až čtyři tisíce ukrajinských vojáků, jejichž země čelí ruské agresi. Parlamentní souhlas ve čtvrtek stvrdil Senát. Schválil také vyslání českých vojáků k výcviku Ukrajinců v jiných členských státech Evropské unie a mandát pro dvě další zahraniční mise v Kosovu a v Iráku. Horní komora podle očekávání schválila i sankční zákon proti cizincům za závažná protiprávní jednání.
1. 12. 2022Aktualizováno1. 12. 2022, 15:29|

Automobilová výroba se potýká s cenami energií i výpadky dodávek

Česká ekonomika vstupuje do těžkého období. Renomované instituce na příští rok předpovídají recesi. V nejistotě je i hlavní tuzemský průmyslový obor – automobilová výroba. Letos se jí sice daří navyšovat produkci. Trápí ji ale vysoké ceny energií i trvající nedostatek dílů. Kvůli výpadkům dodávek automobilky nejsou schopné část vozů dokončit. Na tomto průmyslu je přitom závislé celé české hospodářství. Práci dává i spoustě jiných podniků.
26. 11. 2022|

V Rusku se prodává kvůli sankcím a inflaci méně aut. Západní značky ale možná nahradí čínské

Prodej nových osobních a lehkých užitkových automobilů se v Rusku během května meziročně propadl o 83,5 procenta na 24 268 vozů. Vyplývá to ze zprávy, kterou v pondělí zveřejnilo podnikatelské sdružení AEB. Prodej české značky Škoda se podle údajů sdružení snížil o dvaadevadesát procent na 805 vozů. Tamní automobilový sektor se potýká s dopady sankcí, které uvalily západní země kvůli invazi na Ukrajinu. Ceny o desítky procent zvedá také inflace, která se pohybuje kolem sedmnácti procent.
6. 6. 2022Aktualizováno6. 6. 2022, 20:07|

Stavební produkce v Česku zpomalila. Průmysl brzdí výroba aut

Stavební výroba v Česku v březnu zpomalila meziroční růst na 8,2 procenta z únorových 18,9 procenta. Naopak průmysl po únorovém poklesu o 0,3 procenta v březnu přešel do meziročního růstu o 0,4 procenta. Stále ho ale brzdí výroba aut, vyplývá z údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ). Zahraniční obchod vykázal v březnu schodek 13,8 miliardy, meziročně to byl o 30,5 miliardy horší výsledek. Negativně to ovlivnil obchod s ropou a motorovými vozy.
9. 5. 2022Aktualizováno9. 5. 2022, 13:23|

Při koupi auta řeší zákazníci spotřebu více než dříve. Zájem je i o benzinové vozy

Kvůli současné situaci na trhu s pohonnými hmotami řeší řidiči spotřebu vozů více než dříve. Patrné je to i při koupi auta. Pokud se totiž lidé například chystají koupit starší vůz, ptají se podle prodejců častěji právě na spotřebu. Vyšší zájem pak prodejci zaznamenali i u benzinových vozů.
5. 5. 2022|

Počet aut na LPG roste. Zákaz dovozu ropy z Ruska může zvýšit zájem i o další typy pohonu

V Česku loni přibyl rekordní počet aut poháněných zkapalněným ropným plynem (LPG) a podle odborníků jich přibude i letos. I když ceny LPG také rostou, oproti benzinu jsou stále zhruba poloviční. Snaha unijních zemí omezit či zcela zakázat dovoz ropy z Ruska ale může negativně dopadnout i na LPG. Češi už proto kvůli cenám projevují zájem i o další alternativní pohony, stoupá například zájem o ojeté elektromobily.
29. 4. 2022|

Škoda loni vyrobila o 126 600 aut méně, důvodem je nedostatek čipů

Mladoboleslavská automobilka Škoda Auto dodala v loňském roce celosvětově 878 200 vozů. Meziročně jde o pokles o 126 600 aut. Důvodem poklesu je pandemie koronaviru i krize s nedostatkem čipů do palubní elektroniky. Škoda Auto o tom v úterý informovala v tiskové zprávě.
11. 1. 2022|

Výrazně zlevnila kapalina AdBlue. Cena vyskočila jen kvůli panice, nedostatek nikdy nehrozil

Paliva v Česku dál mírně zlevňují. Momentálně jsou ceny nejnižší od poloviny října; oproti loňsku ale zůstávají zhruba o osm korun dražší. Litr naturalu teď vyjde v průměru na 36 korun, nafta je o korunu levnější. Oproti říjnu ale velmi výrazně zlevnila hlavně kapalina AdBlue, kterou potřebují moderní naftové vozy.
30. 12. 2021|

Starostka Paříže zavádí v metropoli pěší zóny, chce být ekologičtější. Nemá ale podporu všech obyvatel

Tvář Paříže chce změnit její starostka Anne Hidalgová. Vyhlásila boj automobilům, špatnému ovzduší a razí výrazně ekologický program. Usiluje také o prezidentskou funkci. Změny, které zavádí, ale nemají podporu všech Pařížanů.
29. 11. 2021|

Britský velvyslanec Archer: Důvodem vysokých cen energií není zelená transformace

První návrh dohody klimatického summitu v Glasgow je na světě. Státy vyzývá, aby už od příštího roku začaly naplňovat plány vedoucí ke zpomalení oteplování planety. Text poprvé vybízí k ukončení spalování uhlí a financování fosilních paliv, do poloviny století k uhlíkové neutralitě. Podle expertů je ale návrh příliš vágní a dohoda v takové podobě k omezení oteplování na 1,5 stupně od průmyslové revoluce nepovede. Britský velvyslanec Nick Archer v Událostech, komentářích řekl, že zelená transformace není důvodem vysokých cen energií.
11. 11. 2021|

30 let zpět: Autosalon Praha '91 zahájen

Na pražském Výstavišti byl před třiceti lety zahájen Autosalon Praha '91. Završil tím od května probíhající Všeobecnou československou výstavu. Po více než čtyřech dekádách se tak do Československa vrátila mezinárodní výstava nových modelů aut našich a světových značek. Podívejte se, jakou nečekanou novinku tehdy představila kopřivnická Tatra.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
18. 10. 2021|

Konec krize kolem čipů je v nedohlednu. Dotýká se cen elektroniky i aut, nemůže za ni ale jen covid

Čipová krize zasáhla celý svět. Všiml si jí pravděpodobně každý, i když zrovna nekupuje auto nebo netěží kryptoměny. Její nástup víceméně koresponduje s příchodem koronavirové epidemie, už předtím ale poptávka po polovodičích překračovala jejich nabídku. Návrat k normálu zatím předvídat nelze, krize ale už teď ukázala křehkost celého výrobního řetězce.
16. 8. 2021|