TÉMA

Centrum

V Česku funguje první specializované centrum pro oběti sexuálního násilí

První specializované centrum pro oběti sexuálního násilí spustilo v pondělí provoz v hlavním městě. Středisko PORT na Břevnově nabízí krizovou pomoc, poradenství, terapie i zajištění advokátů. Ročně by mohlo poskytnout pomoc tisícovce lidí. Sexuální obtěžování nebo jinou formu sexuálního násilí zažila v Česku podle výzkumu každá druhá žena.
22. 1. 2024|

V Liberci začala rekonstrukce rušné Sokolské ulice, městské autobusy jezdí po objízdných trasách

Hlavní dopravní tepna v centru Liberce Sokolská ulice je uzavřená. Její oprava potrvá zhruba půl roku. Městem kvůli tomu vede několik objízdných tras, které se dotknou nejenom řidičů, ale mění se také trasy několika páteřních autobusových linek.
3. 10. 2023|

Praha dokáže podle Hřiba dostavět vnitřní okruh jen s přispěním státu. Rozhodne ale až budoucí vláda

Chybějící část vnitřního Městského okruhu v Praze se podle náměstka pro dopravu Zdeňka Hřiba (Piráti) začne stavět koncem desetiletí, ale dokončit ji bude možné pouze za přispění státu. Hřib řekl v Interview ČT24, že nynější ministr dopravy Martin Kupka (ODS) je státnímu spolufinancování nakloněn, rozhodovat bude ale až jiná vláda, která bude u moci na konci dekády. Do té doby se v pražské dopravě zřejmě mnoho nezlepší, rovněž až koncem desetiletí se bude upravovat Průmyslová a dokončení vnějšího dálničního okruhu, které je plně v režii státu, je zatím docela nejasné.
29. 7. 2023|

Starostové sousedních čtvrtí mají výhrady k návrhu zpoplatnit vjezd do Prahy 1

Starostové městských částí, které sousedí s Prahou 1, se začali ohrazovat proti možnosti, že by byl vjezd do historického centra metropole zpoplatněn. Že by na to mohlo dojít, řekli v první polovině května náměstek pro dopravu Zdeněk Hřib (Piráti) a starostka první městské části Terezie Radoměřská (TOP 09). Podle starostů Prahy 2 a 5 ale hrozí, že se řidiči budou centru vyhýbat a zahltí ulice v jejich městských částech.
19. 5. 2023|

Praha plánuje zpoplatnit vjezd do historického centra. Výjimku by měli rezidenti

Praha ve spolupráci s první městskou částí plánuje zpoplatnění vjezdu do historického centra metropole pro nerezidenty. Cílem je omezit zbytné průjezdy centrem a zklidnit dopravu. Při středeční  debatě o dopravě v Praze 1 to řekli náměstek primátora pro dopravu Zdeněk Hřib (Piráti) a starostka první městské části Terezie Radoměřská (TOP 09). Opatření by podle nich mohlo začít platit začátkem příštího roku, o přesných parametrech se zatím jedná. V plánu je také omezení návštěvnického parkování v centru.
10. 5. 2023|

Praha otevřela další centrum pomoci uprchlíkům. Pomůže jim s bydlením, později i se školami

Na pražském náměstí OSN začalo po boku centra pomoci Ukrajině fungovat i Centrum následné podpory ukrajinským uprchlíkům (CNPUU). Válečným běžencům, kteří skončili v Česku, pomůže s bydlením a řešením některých problémů ze sociální oblasti. Od ledna bude pomáhat také s umístěním dětí do škol a se zdravotnictvím. Centrum provozuje Praha společně s Dětským fondem OSN (UNICEF), náklady na jeho provoz se pohybují okolo 30 milionů korun.
14. 12. 2022|

Žďár nad Sázavou bojuje s nevkusnou reklamou, v ulicích smí být vidět jen modrá a bílá

Žďár nad Sázavou se rozhodl zútulnit město a zbavit se nevkusných barevných reklam. Nový komerční navigační systém povoluje jen modrou a bílou barvu. Vedení města chce jít majitelům budov příkladem, a tak z většiny městských objektů už barevná reklama zmizela.
24. 11. 2022|

30 let zpět: Dubí zakázalo pouliční prostituci

K nechvalně proslulému koloritu severních Čech začátkem 90. let patřily i prostitutky postávající u silnice E55. Radnice města Dubí přišla v roce 1992 s novou vyhláškou, zakazující nabízení sexuálních služeb v centru města pod pokutou tisíc korun.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
23. 8. 2022|

Z Ukrajiny utekly tři miliony lidí. Senát podpořil kroky vlády, Česko bude stále posílat vojenský materiál

Podle Mezinárodní organizace pro migraci z Ukrajiny utekly tři miliony lidí, většinou do Polska. Česko jim už vydalo přes 161 tisíc speciálních víz. V pondělí jich úřady udělily zhruba jedenáct tisíc. V hlavním městě jsou ubytovací kapacity už téměř zaplněné. Státní instituce hledají kapacity pro ubytování uprchlíků, vláda chce podpořit jejich soukromé ubytovávání. Senát v úterý odpoledne vyjádřil vládě podporu, schválí rovněž snazší postupy udělování pobytového oprávnění uprchlíkům z Ukrajiny a také vyslání českých vojáků na Slovensko.
15. 3. 2022Aktualizováno15. 3. 2022, 20:36|

30 let zpět: Auta na pěší zóně v centru Prahy

Doprava u Václavského náměstí v srdci metropole nebyla před 30 lety upravena značkami. Toho často zneužívali taxikáři či zásobovači, kteří si pěší zónou krátili cestu.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991. 
19. 4. 2021|

30 let zpět: Protest pražských taxikářů

Před třiceti lety pražští taxikáři čelili vlně násilných přepadů z řad svých zákazníků. Jejich trpělivost přetekla po vraždě jednoho z nich. V centru metropole proto zablokovali magistrálu a po vedení města požadovali kroky k větší bezpečnosti.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
18. 3. 2021|

Do širšího centra Prahy budou moci jen nákladní auta a autobusy vyrobené od roku 2013

Do centra Prahy nebudou od července 2022 moci starší nákladní auta a autobusy. Vjezd vozidel nad 3,5, respektive 6 tun podle připravovaného předpisu, který schválila městská rada, bude podmíněn splněním emisní normy EURO VI, v současnosti musí těžká vozidla v centru Prahy splňovat EURO IV.
23. 11. 2020|

Provoz v centru Brna zeslábl. Na povolení nedosáhly ani rozvozy jídel

Se změnami v dopravě se v centru Brna v některých částech dne snížil provoz až o polovinu. Přísnější pravidla pro vjezd do pěší zóny platí měsíc, jejich dodržování hlídají kamery. Strážníci se tak mohou víc zaměřit na špatně parkujících řidiče. Přestupků odhalili o desítky procent víc.
1. 10. 2020|

Centrum Gentu je tři roky bez aut, stal se inspirací pro další města

Belgický Gent zbavil centrum automobilové dopravy. Přísná opatření platí už tři roky a radnice je pyšná na čistý vzduch a menší počet nehod. Asi třetině lidí se to ale nelíbí. Poukazují hlavně na problémy chudších nebo méně pohyblivých. Pěší zóny v centrech měst zavedli i v Británii, Německu, Finsku a dalších zemích. Koketuje s tím i Praha.
12. 3. 2020|

Rezidenti v Ostravě mají další vyhrazená parkovací místa. Ostatní však mají problém a stěžují si

V Ostravě začala na začátku července platit další zóna rezidentního parkování, nově v centru města na sídlištích Šalamouna a Fifejdy III. Městský obvod Moravská Ostrava a Přívoz tím chtěl pomoci obyvatelům lokalit, aby měli kde parkovat svá vozidla. Jenže teď zase mají málo míst k parkování návštěvníci centra nebo třeba řemeslníci. Radnice ale slibuje i řešení tohoto problému – ve hře je i kreditový systém pro rezidenty.
26. 7. 2019|

Noční starosta zkouší v Praze ztlumit noční hluk. Úřady omezí vjezd do Dlouhé ulice, ráje barů a klubů

Pro nerezidenty a taxi bude o třech dubnových víkendech omezen vjezd do Dlouhé ulice a okolí, zákaz bude platit mezi 22. hodinou večer a 3. hodinou. Zkušební opatření se dotkne víkendů 12. a 13. dubna, 19. a 20. dubna a 26. a 27. dubna. Cílem je zmírnit noční ruch, na který si stěžují místní obyvatelé. Informovala o tom radnice Prahy 1 na svém webu.
1. 4. 2019|

Hranice omezí dopravu v centru. Lidé si přes náměstí zkracují cestu

Radnice v Hranicích na Přerovsku zakáže automobilům průjezd centrem města. Dopravní opatření má zklidnit dopravu v městské památkové zóně a přispět k oživení středu města. Podle vedení Hranic si řidiči často přes centrum zkracují cestu. Zákaz začne platit za měsíc.
20. 3. 2019|