TÉMA

Mikoláš Aleš

Na unikátní loutky sto let padal prach. Restaurátoři z Východočeského muzea jim vdechnou nový život

Restaurátoři zachraňují více než sto let staré loutky vyřezané podle návrhů Mikoláše Alše. Staré domácí divadlo dlouho leželo bez povšimnutí na půdě jednoho z pardubických domů. Majitelka ho objevila náhodou, když půdu rekonstruovala. Loutky jsou teď v péči Východočeského muzea a mají se stát součástí expozice hraček.
17. 3. 2024|

Zájem o adopce hrobů známých osobností roste

Počty adoptovaných hrobů známých osobností v poslední době stále rostou. V Praze, kde je takových hrobů nejvíc, adoptovali lidé za deset let více než tři sta hrobů z možných pěti set. České televizi to potvrdily Hřbitovy a pohřební služby Praha (HPSP). Projekty adopce ale fungují i v jiných městech a malých obcích. Kromě soukromých dárců opravují hroby významných lidí za peníze od svých úřadů i samotné hřbitovy. Třeba v Praze by ale potřebovaly na nutné opravy od magistrátu až desetkrát víc peněz.
29. 10. 2023|

Rekonstrukce Libušína míří do finále. Malíři a truhláři dokončují interiéry

Rekonstrukce chaty Libušín na Pustevnách pokračuje. Nezastavila ji ani opatření kvůli koronaviru. V budově pracují malíři a truhláři, kteří dokončují obnovu interiéru. Hotovo by mělo být do konce dubna, pak bude následovat kolaudace. Slavnostní otevření je naplánováno na 1. července 2020.
24. 3. 2020|