TÉMA

Veřejné prostranství

Ke shromážděním na Pražském hradě bude dál potřeba povolení jeho správy. Soud odmítl určit nádvoří veřejným prostranstvím

Organizace Kverulant.org neuspěla s žalobou, kterou se domáhala určení toho, že je Pražský hrad veřejným prostranstvím. Podle soudkyně nesplňuje areál Hradu zákonem stanovené znaky veřejného prostoru. Kdyby byla žaloba uspěla, znamenalo by to, že by se na nádvořích mohla konat veřejná shromáždění, aniž by bylo potřeba svolení Správy Pražského hradu. Kverulant podal žalobu v roce 2021, kdy byl vstup do hradního areálu podmíněn bezpečnostní kontrolou a navíc byl v době nejtvrdších covidových restrikcí opakovaně uzavřen.
28. 7. 2023Aktualizováno28. 7. 2023, 15:06|

Ostrava chce na výstaviště Černá louka přitáhnout více lidí, přibude zeleně

Ostrava chce výstaviště Černá louka proměnit v prostor, kam budou lidé chodit raději a častěji než doposud. V areálu o šesti hektarech v samém centru města by se tak mělo mimo jiné bourat a přibýt zeleně. Revitalizace potrvá roky, zatím není jasné, kolik bude stát.
29. 6. 2023|

Pražské náplavky vyschnou. Zastupitelé rozšířili noční zákaz alkoholu

Praha rozšíří počet veřejných míst, kde je zakázáno pití alkoholu – z 837 na 1036. Novou vyhlášku, která to stanovuje, ve čtvrtek večer schválili zastupitelé s platností od července. Zákaz se nově bude týkat také náplavek, kde bude zákaz pití platit od půlnoci do 09:00. Nově rovněž bude pro postih stačit mít otevřenou lahev alkoholu, zatímco dosud museli strážníci přistihnout dotyčné přímo při pití.
27. 5. 2022|

Metro by mělo být veřejným prostorem pro kulturu a umění, říká architektka Anna Švarc

Některé stanice pražského metra čekají změny. Týká se to třeba zastávky Jiřího z Poděbrad, kde probíhá tříletá rekonstrukce. Při ní vzniknou nové výtahy, které umožní bezbariérový přístup do stanice. Oprava má dopravní podnik vyjít na 1,3 miliardy korun. Už na konci září se otevřel opravený výstup a vestibul Na Knížecí ve stanici Anděl. O proměnách metra hovořila v pořadu Události, komentáře jeho architektka Anna Švarc.
20. 10. 2021|

Kverulant uspěl. Soud se zastal organizace, která chystá shromáždění na Pražském hradě

Soud se zastal organizace Kverulant.org, která chce v neděli uspořádat shromáždění v areálu Pražského hradu. Vyhověl správní žalobě proti rozhodnutí ministerstva vnitra, které argumentovalo tím, že areál není veřejným prostranstvím. Páteční verdikt, podle nějž se má vnitro věcí dále zabývat, je pravomocný. Ministerstvo následně uvedlo, že svolavatel akce nemusí čekat na nové rozhodnutí vnitra a může shromáždění uskutečnit. Kverulant kritizuje prezidenta Miloše Zemana za to, že Hrad uzavřel.
16. 4. 2021Aktualizováno16. 4. 2021, 17:43|