TÉMA

Založení

Samozvaný životní kouč, který chlapcům radil, jak být macho, musí zůstat v rumunské vazbě

Britský krajně pravicový influencer Andrew Tate předstoupil v Bukurešti před soud, který se zabýval jeho odvoláním proti uvalení třicetidenní vazby. Tribunál nakonec rozhodl, že kontroverzní Brit musí zůstat ve vazbě. Tate, který trvá na své nevině, je v Rumunsku obviněn ze znásilnění a založení zločinecké skupiny. Podobným obviněním čelil v minulosti i v Británii. Krátce před zatčením se navíc dostal do centra globální pozornosti twitterovou výměnou názorů s ekologickou aktivistkou Gretou Thunbergovou.
11. 1. 2023|

30 let zpět: Výročí vyhlášení Slovenské republiky

V Bratislavě u hrobu Jozefa Tisa začaly oslavy 63. výročí vyhlášení Slovenské republiky. Shromáždění organizovala Slovenská národní jednota spolu se Slovenskou národní stranou Hlinkovou mládeží. Akce pokračovala na Náměstí Slovenského národního povstání pod názvem: Mít svůj stát znamená život.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992. 
14. 3. 2022|

30 let zpět: Karlův most potřebuje opravit

Nejstarší pražské překlenutí Vltavy, Karlův most, počátkem 90. let dospěl do fáze nutných oprav. Do mostu zatékala voda, tvořily se trhliny v klenbách a deformace. Bylo třeba mostu dát novou izolaci. Za povšimnutí stojí i to, že obsahově aktuální reportáž začíná i končí historií mostu, v níž se divák dozví informace o přilehlé soše Bruncvíka nebo o založení mostu Karlem IV.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
22. 2. 2022|

Uběhlo 80 let od prvního transportu českých Židů do Terezína. Budovy se rozsvítily červeně

Uběhlo osmdesát let od založení židovského ghetta v Terezíně. První transport s takzvaným komandem pro výstavbu ghetta do pevnostního města u Litoměřic dorazil právě 24. listopadu 1941. Jednalo se o 324 mužů. Jejich cílem bylo připravit ubytování pro další, a to už tisíce odsunutých Židů. Odpoledne vyrazil od bohušovického nádraží průvod, který skončil u bývalé železniční vlečky terezínského ghetta. To, že jsou mnohde na světě lidé pronásledováni pro svou víru, připomněly ve středu na více než stovce míst v Česku červěně nasvícené budovy.
24. 11. 2021|

30 let zpět: Založení České lékařské komory

Po více než čtyřiceti letech totality se čeští lékaři opět mohli začít profesně sdružovat; na ustavujícím sjezdu v říjnu 1991 v Seči u Chrudimi založili Českou lékařskou komoru. Do jejího vedení sjezd zvolil Miloše Štejfu. S odstupem tří dekád je na reportáži zajímavé i to, že v ní vystupuje i dosud aktivní člen občanské demokracie Bohuslav Svoboda.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
19. 10. 2021|

30 let zpět: Ustavující sněm Občanského hnutí

Před 30 lety se v Praze konal ustavující sněm Občanského hnutí, na kterém vystoupila i řada zahraničních hostů. Občanské hnutí se stalo podle slov Pavla Rychetského dědicem Občanského fóra, zároveň ve svém proslovu nezapomněl vymezit politickou orientaci nově založeného hnutí.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
27. 4. 2021|

Kubánci slaví 500 let od založení Havany. K obnově památek přispělo i Rusko

Mohutné oslavy provázejí na Kubě pětisté výročí založení Havany. Komunistický režim navzdory americkým sankcím s pomocí zahraničních partnerů uvolnil obrovské částky na rekonstrukci historického jádra města. V kubánské metropoli se střídají budovy různých stylů – od kolonialismu až po modernismus.
17. 11. 2019|

VUT slaví 120 let. Do školy se vrátil reliéf politika Antonína Rezka

Dvoranu rektorátu Vysokého učení technického v Brně (VUT) zdobí restaurovaný bronzový reliéf Antonína Rezka, historika a politika, který se významně zasloužil o vznik školy. Dílo v úterý odhalil rektor Petr Štěpánek, a zahájil tak oslavy 120. výročí založení brněnské techniky.
15. 1. 2019|