TÉMA

Ozbrojené síly

Černochová ve Washingtonu podepsala obrannou dohodu s USA

Česká ministryně obrany Jana Černochová (ODS) podepsala v úterý v Pentagonu se svým americkým protějškem Lloydem Austinem česko-americkou smlouvu o obranné spolupráci (DCA). Vláda ji schválila koncem dubna. Dokument upravuje podmínky možné spolupráce s americkými ozbrojenými silami na českém území. Stejnou smlouvu už uzavřela většina evropských států.
23. 5. 2023Aktualizováno23. 5. 2023, 18:36|

Nezávislý ruský list Novaja gazeta přerušuje práci

Ruský list Novaja gazeta, jehož šéfredaktor Dmitrij Muratov byl oceněn Nobelovou cenou, oznámil, že po další úřední výstraze přerušuje svou práci, a to až do ukončení „speciální operace“ na Ukrajině. Tímto souslovím Kreml oficiálně označuje válku, kterou rozpoutal proti Ukrajině 24. února. Redakce o tom informovala na svém webu.
28. 3. 2022Aktualizováno28. 3. 2022, 19:34|

Před třiceti lety Jelcin zaujal místo prvního ruského prezidenta, odstartoval kariéru plnou zvratů

Slavnostní prezidentskou přísahou Borise Jelcina začalo 10. července roku 1991 v Kremlu zasedání Sjezdu lidových poslanců Ruské federace. Oficiálně se tak ujal funkce prvního ruského prezidenta – ještě v době existence Sovětského svazu. Jelcin hlásal demokracii, reformy i blahobyt. Pokusy o transformaci ale uvrhly velké počty Rusů do chudoby. Jeho kariéru poznamenal krvavý konflikt s parlamentem v roce 1993 nebo válka v Čečensku. Svým odchodem z funkce na přelomu milénia otevřel dveře Vladimiru Putinovi.
10. 7. 2021|

Vojenští profesionálové se školí na Březině už sedmdesát let

Před sedmdesáti lety byl na severu okresu Vyškov v lesnatém území Drahanské vrchoviny, v místech vojenského tábora Dědice, zřízen vojenský újezd Březina. Téměř celé jeho území je zalesněné, nezalesněné plochy tvoří různé specializované areály. Březina je nejmenším vojenským újezdem na území České republiky a při jeho zřízení nebyla, na rozdíl od ostatních, vysídlena žádná obec. Prostor může v omezené míře navštěvovat i veřejnost.
29. 4. 2021|

Británie se rozloučila s princem Philipem, jeho rakev byla spuštěna do královské krypty na hradu Windsor

Británie držela minutu ticha k uctění památky prince Philipa, který zemřel minulý pátek ve svých 99 letech. Pohřebního obřadu se vzhledem k pandemii zúčastnilo jen 30 hostů, převážně členů rodiny. Obřad byl zakončen britskou státní hymnou, ještě předtím byla princova rakev spuštěna do královské krypty.
17. 4. 2021Aktualizováno17. 4. 2021, 17:46|

Land Roverem na věčnost. Spojené království dalo princi Philipovi poslední sbohem

Britská královská rodina a spolu s ní celá země se rozloučila s princem Philipem, vévodou z Edinburghu. Smuteční obřad se konal v kapli sv. Jiří na hradě Windsoru, rakev s pozůstatky prince Philipa byla uložena do královské krypty. Manžel královny Alžběty II. zemřel minulý pátek ve věku 99 let.
17. 4. 2021|