TÉMA

Automat

Zákaz HHC může přijít rychle, zní z ministerstva. Není to řešení, oponuje zástupce spolku pro léčbu konopím

Vláda ve středu rozhodne, zda zařadí HHC na seznam zakázaných návykových látek. Zatím není jasné, odkdy by zákaz platil, protože ho ještě musí notifikovat Evropská komise. Podle vedoucího oddělení Inspektorátu omamných a psychotropních látek na ministerstvu zdravotnictví Petra Nováka by to mohlo být rychle, dokonce v řádu dní. Předseda správní rady Pacientského spolku pro léčbu konopím Pavel Kubů míní, že zařazení HHC na seznam není správným krokem. Dostupnost látky by se podle něj měla spíš regulovat.
14. 2. 2024|

K bonbonům s obsahem HHC se děti dostanou na internetu i v automatu

Přestože většina obchodů a e-shopů tvrdí, že osobám mladším osmnácti let neprodávají konopné výrobky, pořídit si bonbony s obsahem HHC je pro děti a mladistvé velmi snadné. Seženou je na internetu, v některých malých obchodech s potravinami nebo v automatech.
10. 2. 2024|

Seniorka uvěřila podvodníkům, do bitcoinmatu naházela přes pět milionů

Zhruba o pět a půl milionu korun přišla 78letá žena, která se v uplynulých měsících nechala oklamat falešnými bankovními úředníky a peníze vložila do bitcoinmatu. Podle kriminalistů uvěřila historce o tom, že její peníze na bankovním účtu jsou v ohrožení a ochránit je může tím, že je vybere a pošle přes automat na kryptoměnu do centrály, která jí vytvoří reverzní účty. Ty prověří bankéř a následně jí peníze vrátí na původní účet i s úroky.
8. 11. 2023|

Manželé chtěli do bitcoinmatu na popud podvodníka vložit statisíce, zasáhl kolemjdoucí. I tak o část peněz přišli

Všímavý kolemjdoucí v Ostravě zachránil část úspor manželskému páru, který uvěřil podvodníkům, kteří se vydávali za pracovníky banky. Manželům namluvili, že jim někdo krade z účtu peníze, vybídli je, aby úspory vybrali a vložili do kryptobankomatu v jednom z ostravských obchodních center. Manželé přišli o 46 tisíc korun, původně ale chtěli do přístroje vložit přes 300 tisíc.
22. 8. 2023|

Hráči loni prohráli v hazardu téměř 54 miliard, o třetinu více než v předchozím roce

Hráči v Česku prohráli loni v hazardních hrách 53,8 miliardy korun. Je to o 14,4 miliardy víc než v roce 2021, tedy téměř o 37 procent. Celkem minulý rok lidé vsadili 759,3 miliardy korun. Ve srovnání s covidovým rokem 2020 je to téměř dvojnásobek. Vyplývá to ze zprávy o hazardu za rok 2022. Dokument a hlavní zjištění na tiskové konferenci představil národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil a šéfka Národního monitorovacího střediska pro drogy a závislosti Pavla Chomynová.
27. 6. 2023|

Hygienici při kontrole narážejí na elektronické cigarety překračující limity nikotinu, hrozí u nich předávkování

Hygienici při kontrolách na tržištích narážejí na zdraví nebezpečné elektronické cigarety. A dodávají, že uživatel se nikotinem, který obsahují, může i předávkovat. Preventisté navíc varují, že kuřáky elektronických cigaret se v poslední době stávají také děti do patnácti let. A to i přesto, že jim takové zboží podle zákona nesmí nikdo prodat.
24. 2. 2023|

Minimální mzda má růst automaticky, chce Jurečka. Mechanismus očekává za pár měsíců

Současná vláda by ráda ukončila každoroční debaty kolem zvyšování minimální mzdy. Rozhodovat má automatický mechanismus, který chce ministr práce předložit v první polovině příštího roku. Marian Jurečka (KDU-ČSL) také plánuje jednání s odbory, zaměstnavateli i opozicí. ANO se novince nebrání, ale preferuje, aby hlavní slovo zůstalo tripartitě.
27. 12. 2022|

Slováci budou zálohovat PET lahve a plechovky

Slovensko na začátku příštího roku spustí systém zálohování plastových lahví a plechovek, od kterého si slibuje snížení množství odpadu a vyšší recyklaci použitých nápojových obalů. Do projektu se zaregistrovalo více než dva tisíce sběrných míst, mimo jiné i prodejny, které umožní vratnou zálohu věnovat na dobročinné účely.
27. 12. 2021|

Lidé v Novém Jičíně zaplatí od středy parkovné i kartou nebo aplikací v mobilu

Nový Jičín spouští od středy nový parkovací systém. Automaty umožní platbu za parkovaní uhradit nejen mincemi, ale i bezkontaktní platební kartou nebo přes mobilní aplikaci. Ta navíc dokáže na dálku prodloužit parkovací dobu. Z celkem devíti nainstalovaných automatů v centru města jich zatím bude fungovat sedm, dva ještě na zprovoznění čekají, řekla mluvčí radnice Marie Machková.
10. 8. 2021|

Větší vzdálenost při předjíždění cyklistů je podle expertů posun k lepšímu, obtížnější může být ale kontrola

Sněmovnou prošel návrh, který stanovuje, že auta musí při předjíždění lidí na kole držet minimální vzdálenost půldruhého metru a tam, kde je rychlost omezená na třicet kilometrů v hodině, by měl stačit metr. Podle dopravního experta spolku AutoMat Vratislava Fillera je to „posun k lepšímu“, uvedl v pořadu Události, komenáře. „Je to minimálně slušnost a ohleduplnost dodržovat 1,5 metru,“ souhlasil i druhý host, místopředseda spolku Brno autem David Pokorný. Obává se jen toho, jak se to bude kontrolovat. Změnu ještě posoudí Senát.
16. 4. 2021|

30 let zpět: V Praze se objevily nové automaty

Samotné zřízení automatů na kondomy hodnotilo tehdejší zpravodajství pozitivně. Pochybnosti panovaly jen nad způsobem jejich umístění ve veřejném prostoru.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990.
24. 8. 2020|