TÉMA

Bitva u Slavkova

Po dvouleté pauze se u Slavkova odehrála rekonstrukce bitvy tří císařů

Na tisíc účastníků v historických uniformách si připomnělo 217. výročí bitvy tří císařů u Slavkova. Po dvou covidových letech program tentokrát nic neomezilo. Na rekonstrukci bitvy se přijelo podívat několik tisíc lidí.
3. 12. 2022|

30 let zpět: Pamětní deska na Žuráni

Obecní úřad v Podolí u Brna hledal sponzory, kteří by finančně přispěli na zhotovení kopie bronzové desky připomínající místo, z něhož císař Napoleon Bonaparte řídil bitvu u Slavkova. Sto padesát kilogramů vážící originál se v polovině července pokusili odcizit sběratelé barevných kovů. Odlití jeho kopie mělo obec přijít na 85 tisíc korun.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
13. 8. 2022|

Napoleon se prohnal Moravou. Staletí po bitvě žijí u Slavkova potomci francouzských vojáků

Jeden z nejslavnějších světových vojevůdců dosáhl jednoho ze svých největších bitevních úspěchů na Moravě. Na začátku prosince 1805 porazil Napoleon v bitvě tří císařů ruskou a rakouskou armádu. Svými rozměry přesáhl střet jakoukoliv jinou do té doby započatou bitvu, zkázu nerozsel ale jen na bojišti. Nejvíce trpěli obyvatelé okolních vesnic, které vojáci zplundrovali. Někteří Francouzi se ale na Moravě usadili a založili rodiny, bitva také přispěla k počátkům národního obrození. Její odkaz je stále živý, ať už v podobě legend o zakopaném pokladu či každoročních rekonstrukcí bojů historickými nadšenci. Od smrti francouzského císaře uplynulo 5. května dvě stě let.
5. 5. 2021|