TÉMA

Varianta

Vakcíny na nové varianty covidu dorazily do Česka. K dispozici jsou zhruba tři tisíce dávek

Do Česka dorazily upravené vakcíny na nové varianty koronaviru od firmy Pfizer/BioNTech. Ve čtvrtek s nimi začíná očkovat například pražská Fakultní Thomayerova nemocnice, k dispozici má zhruba 2800 dávek. Očkovat mohou začít také další místa, kde se vakcíny podávají příchozím bez předchozí registrace. Hlásit dopředu na vybraný termín bez čekání se lidé budou moci zřejmě od 12. září, uvedlo ministerstvo.
7. 9. 2022Aktualizováno7. 9. 2022, 23:02|

Vědci vysvětlili, proč byla delta nejvíc smrtící variantou covidu. Mohla by hrozit i v budoucnu

Covidová varianta delta byla tou nejvíce smrtící, jakou si tento virus zatím vyvinul. Vědci teď popsali, jaké vlastnosti patogenu umožnily, aby připravil o život tolik lidí.
18. 7. 2022|

Covidová varianta BA.5 umí unikat imunitě. Šíří se teď v Česku

V Česku se opět objevilo víc než tisíc nakažených covidem za jeden den. Počty infekcí ale přibývají ve většině světa, za což může především varianta BA.5. Ví se toho o ní už dost na to, aby vědci varovali, že opět může zhoršit epidemickou situaci.
28. 6. 2022|

Za současnou vlnu covidu v Jižní Africe mohou dvě nové subvarianty omikronu

Za pátou vlnou koronavirových nákaz v Jihoafrické republice stojí dvě nové subvarianty omikronu BA.4 a BA.5, jejichž nebezpečnost je třeba teprve určit. Stojí to v prohlášení Světové zdravotnické organizace (WHO).
5. 5. 2022|

Zkrácení karantén na pět dní se nám může vymstít, obává se biochemik Trnka

Všichni dospělí lidé mají od úterý 4. ledna nárok na posilující dávku vakcíny proti covidu-19. Urychlení se dotklo více než 251 tisíc lidí. „Máme data, která ukazují, že třetí dávka poskytuje poměrně vysokou ochranu proti těžkému průběhu i proti nákaze omikronem,“ řekl v Interview ČT24 biochemik Jan Trnka, přednosta Ústavu biochemie 3. LF UK. Zároveň varoval před plánovaným zkracováním karantén a izolací na pět dní u bezpříznakových nakažených.
5. 1. 2022|

Jak a kde vznikla varianta omikron? Odpověď je klíčová pro další vývoj pandemie

Ještě neuplynuly ani dva týdny od chvíle, kdy jihoafričtí vědci oznámili, že objevili novou znepokojivou variantu koronaviru. Světová zdravotnická organizace ji označila jako omikron a vědci po celém světě teď pracují na tom, aby ji co nejlépe popsali.
6. 12. 2021|

Přibylo 9292 nakažených covidem, po rizikovém kontaktu budou muset na test i očkovaní

V neděli v Česku přibylo 9292 potvrzených případů koronaviru, což je dosud nejvyšší nedělní nárůst od začátku epidemie. Liberecká nemocnice definitivně potvrdila variantu omikron. Ústřední krizový štáb se shodl na tom, že povinně očkovat by se měli zdravotníci, sociální pracovníci, záchranný systém, vězeňská služba, vojsko a lidi nad 60 let. Ministerstvo zdravotnictví bude platnost vyhlášky o povinné vakcinaci navrhovat od 1. března 2022, řekl šéf resortu Adam Vojtěch (za ANO). Očkovaní lidé podle něj také budou muset po významném rizikovém kontaktu na test.
29. 11. 2021Aktualizováno29. 11. 2021, 20:28|

WHO varuje před omikronem, globální riziko této varianty covidu-19 je podle ní velmi vysoké

Varianta koronaviru označovaná jako omikron se pravděpodobně začne šířit v mezinárodním měřítku a představuje „velmi vysoké“ riziko, oznámila v pondělí Světová zdravotnická organizace (WHO). V některých oblastech může mít nárůst případů nákazy nemoci covid-19 „vážné následky,“ dodala WHO v technické zprávě zaslané 194 členským státům, z níž citovala agentura Reuters. Poprvé byla tato varianta podle nejnovějších údajů identifikována v Botswaně, až poté se dostala do Jihoafrické republiky.
29. 11. 2021Aktualizováno29. 11. 2021, 19:23|

V nemocnicích je přes šest tisíc pacientů s covidem, nejkritičtější situace je na jižní Moravě

Laboratoře v Česku potvrdily nové denní maximum prokázaných případů covidu-19 od začátku epidemie. Ve čtvrtek přibylo 27 717 nakažených. Je to více než dvojnásobek proti stejnému dni předchozího týdne. V nemocnicích je přes šest tisíc pacientů, kritická je situace na jižní Moravě. Vláda v demisi ve čtvrtek vyhlásila nová opatření. Ministerstva zdravotnictví a zahraničí se v pátek rozhodla od soboty omezit vstup do Česka z osmi afrických zemí kvůli nové mutaci z Jihoafrické republiky.
26. 11. 2021Aktualizováno26. 11. 2021, 21:23|

V Jihoafrické republice se šíří nová varianta koronaviru s mnoha mutacemi. Může odolávat protilátkám

Jihoafrické úřady ve čtvrtek potvrdily, že se v zemi šíří nová varianta koronaviru. Vykazuje mutace, kvůli kterým by mohla být nebezpečnější, její dopady ale epidemiologové ještě vyhodnocují, uvedla agentura Reuters. O nové mutaci chce země jednat se Světovou zdravotnickou organizací (WHO).
25. 11. 2021|

Plánovaná trasa silnice z Brna do Svitav okolo přehrady platí, odpůrci u soudu neuspěli

Krajský soud v Brně zamítl žalobu proti aktualizaci zásad územního rozvoje Jihomoravského kraje. Jiný soudní senát téhož soudu v úterý zamítl i druhou z žalob proti témuž dokumentu, kterou podaly samostatně jen obce Ostopovice a Jinačovice. Trasa čtyřpruhové silnice tak platí. Kraj ji vytyčil od dálnice D1 na sever, povede přes městské části Bystrc a Kníničky a rekreační oblastí přes hráz Brněnské přehrady a dále na sever jižním obchvatem Kuřimi k Černé Hoře. Odpůrci tohoto řešení mohou ještě podat kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu (NSS).
26. 10. 2021Aktualizováno26. 10. 2021, 13:58|

Vědci řeší, jestli by se koronavirus nemohl úplně vyhnout lidskému imunitnímu systému

S každou novou variantou SARS-CoV-2, která se objeví a způsobí nárůst počtu případů, vyvstává také znepokojivá otázka: Mohl by virus nakonec dospět k takovému souboru mutací, které by mu umožnily zcela se vyhnout naší imunitní reakci?
24. 9. 2021|

Delta varianta covidu vzbuzuje v Británii obavy. Má jiné příznaky, snadněji se přenáší a může odolávat protilátkám

Nová data britských epidemiologů odhalila, že více než devadesát procent případů covidu ve Spojeném království je nyní způsobeno variantou delta, která byla poprvé objevena v Indii. Analýza dat přinesla řadu znepokojivých informací o nakažlivosti této varianty, ale také o její schopnosti odolávat protilátkám i očkování.
15. 6. 2021|

Očkování zrychluje, ministerstvo chce vrátit rozestup mezi dávkami na tři týdny

Plně naočkována je nyní asi čtvrtina z osmi milionů lidí v Česku, kteří se zatím očkovat mohou. Obdobný počet lidí na druhou dávku teprve čeká. Premiér Andrej Babiš (ANO) v neděli oznámil, že koncem července by se mohly začít očkovat i děti od dvanácti let. Ministerstvo zdravotnictví nyní uvažuje o tom, že by rozestup mezi oběma dávkami u nejrozšířenější vakcíny Pfizer/BioNTech opět zkrátilo z šesti týdnů na tři. Šestitýdenní pauzu na jaře zdůvodnilo snahou, aby při nedostatku vakcín získalo alespoň částečnou ochranu před covidem-19 co nejvíce lidí. Nyní však již není nedostatek tak palčivý.
13. 6. 2021|

Na dovolenou jeďte v rámci EU, doporučuje epidemiolog Smejkal. I na podzim budeme podle něj nosit roušky

Epidemiolog Petr Smejkal doporučuje lidem vybírat letní dovolenou mezi zeměmi Evropské unie, protože budou uznávat společný covid pas. Přesto by podle něho bylo dobré vyžadovat po příjezdu z dovolené PCR test. Nevěří, že očkováním do podzimu Češi dosáhnou kolektivní imunity a myslí si, že ve vnitřních prostorech budou i na podzim nutné roušky. Uvedl to v pořadu Události, komentáře.
12. 6. 2021|

Čína bojuje s variantou delta. Kanton se před covidem uzavírá

Jihočínské město Kanton zavedlo na začátku června cestovní omezení a zintenzivnilo hromadné testování na covid-19. Tato devatenáctimilionová megalopole totiž bojuje s nebezpečnou variantou viru SARS-COV-2 známou jako delta (a objevenou v Indii), která může podle expertů dosavadní čínský úspěch v kontrole pandemie ohrozit.
10. 6. 2021|