TÉMA

Studentka

Ústavní soud vyhověl stížnosti ženy, která se s otcem soudí o výživné za dobu studia

Ústavní soud (ÚS) vyhověl stížnosti mladé ženy, která se s otcem soudí o výživné za dobu vysokoškolského studia. Městský soud v Praze jí nevyhověl, poukázal na opakované studijní neúspěchy. Podle ÚS ale rozsudek dostatečně nezohlednil zdravotní obtíže dívky a její psychický stav, který mohl ovlivnit schopnost plnit studijní povinnosti. Městský soud bude rozhodovat znovu.
28. 2. 2024|

Laureátkou prvního ročníku Ceny vlády je Barbora Šmahlíková z VUT v Brně

Cenu vlády nadanému studentovi za rok 2022 převzala Barbora Šmahlíková z Vysokého učení technického (VUT) v Brně. Laureátce ji ve čtvrtek předala ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) v Hrzánském paláci v Praze. Cena se udělovala poprvé, Šmahlíková ji získala za přínos v oblasti vývoje algoritmů, takzvaných omega automatů.
8. 6. 2023|

Učitel z gymnázia v Krupce míří kvůli údajnému zneužívání studentek před soud

Státní zástupce obžaloval učitele kvůli zneužívání studentek gymnázia v Krupce. Vyvíjel sexuální nátlak a zneužil podle obžaloby čtyři dívky. Pedagogovi hrozí až deset let vězení. České televizi to sdělil okresní státní zástupce v Teplicích Ondřej Langr.
2. 3. 2023|

Brněnská pedagogická fakulta zvažuje po aféře s učiteli organizační změny i rušení kurzů

Dění na Pedagogické fakultě Masarykovy univerzity v Brně, kde se objevila svědectví o nevhodném chování některých učitelů ke studentkám, možná povede ke změnám v organizaci fakulty i studia. Ve hře je zrušení některých kurzů. Škola také zpětně prověří studentské hodnocení předmětů deset let dozadu, což je vzdálenější horizont, než o kterém vedení dosud hovořilo ve vztahu k ostatním fakultám. O plánovaných krocích škola informovala v tiskové zprávě.
9. 2. 2023|

Univerzita Karlova zřídila speciální komisi, která má vyšetřit nařčení ze sexuálního obtěžování

Na Univerzitě Karlově (UK) z rozhodnutí rektorky Mileny Králíčkové vznikla podle mluvčího UK Václava Hájka komise, která má doporučit další postup ohledně podezření na obtěžování studentek Fakulty humanitních studií ze strany některých vyučujících. Rada Ústavu pro soudobé dějiny (ÚSD) Akademie věd na webu napsala, že se podezřením z nevhodného chování ředitele ústavu a jeho zástupce vůči studentkám zabývala v pondělí a příští týden ho bude řešit s dozorčí radou ústavu.
7. 2. 2023|

Na brněnské pedagogické fakultě končí jeden z učitelů kvůli údajnému obtěžování studentek

Pedagogická fakulta Masarykovy univerzity v Brně se dohodla na rozvázání pracovního poměru s jedním z učitelů podezřelých z nevhodného chování ke studentkám. Rektor Martin Bareš nařídil celouniverzitní kontrolu studentského hodnocení jednotlivých předmětů od roku 2019 do současnosti. Podle tiskové zprávy univerzity bude kontrola hotová do konce února. Hodnocení jsou anonymní a mohou kromě sexuálního obtěžování ukázat i na další případy nevhodného chování.
7. 2. 2023|

Škola chce pokračovat v soudním sporu se studentkou o hidžáb. Obrátila se na Nejvyšší soud

Pražská střední zdravotnická škola chce pokračovat v soudním sporu se studentkou, která chtěla při výuce nosit hidžáb. Proti pravomocnému zastavení řízení podala škola dovolání k Nejvyššímu soudu. Na dotaz ČT to uvedla mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 10 Andrea Tauberová. O pravomocném zastavení řízení rozhodl v lednu Městský soud v Praze poté, co studentka žalobu stáhla. Mladá žena svůj krok zdůvodnila obavami z nenávistných útoků. Škola ale s ukončením sporu nesouhlasí a chce, aby o něm znovu rozhodoval obvodní soud.
15. 4. 2021|