TÉMA

Hamá

Rusko v Sýrii poprvé zaútočilo systémem S-300 na izraelské letouny, tvrdí televize

Ruská armáda v Sýrii poprvé použila své protiletadlové systémy S-300 proti izraelským letadlům. Upozornila na to izraelská televize. Izrael na syrském území útočí na cíle Íránu a jeho libanonského spojence Hizballáhu. Tel Aviv tyto útoky odůvodňuje snahou zamezit Hizballáhu vyzbrojovat se íránskými zbraněmi a přibližovat pozice Teheránu v Sýrii k izraelské hranici. Rusko, které je spojencem Damašku a má v Sýrii své vojáky, dosud těmto operacím nebránilo.
17. 5. 2022|

Izrael podnikl sérii útoků na Sýrii, tvrdí lidskoprávní organizace

V syrské provincii Homs přišlo při útocích v noci na středu o život osm lidí. Informovala o tom exilová Syrská organizace pro lidská práva (SOHR), která ze zásahů podezřívá Izrael. Stejně mluví i úřady v Damašku. Mezi mrtvými je i pět syrských vojáků a tři členové provládních milicí.
9. 6. 2021|

Před 75 lety Sýrie vyhlásila nezávislost. Politická rozpolcenost ji provázela po celou dobu existence

17. dubna 1946 z tehdejšího francouzského mandátu v Sýrii po skoro třiceti letech odešel poslední francouzský voják. Syřané po táhlých sporech mohli konečně oficiálně vyhlásit svůj nezávislý stát. Počátky ale nebyly vůbec růžové. Střety mezi etniky a náboženstvími, stejně jako výrazné ekonomické rozdíly a politická nestabilita, navždy zanechaly skvrnu v syrské společnosti.
17. 4. 2021|