TÉMA

Etnika

Učitelé mají etický kodex. Pomůže při řešení konfliktních situací nebo sociálních problémů

V Česku vznikl první profesní etický kodex pro pedagogické pracovníky, jehož vytvoření iniciovali sami učitelé. Reaguje na výzvy, kterým pedagogové a ředitelé škol v současnosti čelí, jako například aktivita na sociálních sítích, změna sexuální identity žáka nebo využití technologií ve výuce. Dokument představili zástupci učitelů, ministerstva školství a dalších organizací, kteří se na něm podíleli.
8. 12. 2022|

Při mezietnickém násilí v Etiopii zemřelo více než 200 lidí, podle svědků jsou za masakrem povstalci

Více než 200 lidí zemřelo při útoku na etnické Amhary v etiopském státě Oromia. Informovala o tom agentura AP s odvoláním na svědky, podle nichž mají incident na svědomí místní povstalci. Ti to ale popřeli. Útok se ve východoafrické zemi řadí k nejkrvavějším v poslední době.
19. 6. 2022Aktualizováno19. 6. 2022, 20:49|

Před 75 lety Sýrie vyhlásila nezávislost. Politická rozpolcenost ji provázela po celou dobu existence

17. dubna 1946 z tehdejšího francouzského mandátu v Sýrii po skoro třiceti letech odešel poslední francouzský voják. Syřané po táhlých sporech mohli konečně oficiálně vyhlásit svůj nezávislý stát. Počátky ale nebyly vůbec růžové. Střety mezi etniky a náboženstvími, stejně jako výrazné ekonomické rozdíly a politická nestabilita, navždy zanechaly skvrnu v syrské společnosti.
17. 4. 2021|