TÉMA

Vladimír Lengvarský

Počet hospitalizovaných s covidem v Česku klesá. Německo hlásí nárůst pozitivně testovaných

V pondělí přibylo v Česku 8812 potvrzených nových případů nákazy koronavirem, což bylo o patnáct procent méně než před týdnem. Laboratoře také odhalily 1670 podezření na opakovanou nákazu. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví. Dále se snižuje i množství hospitalizovaných. V nemocnicích bylo k pondělku 1857 lidí s nemocí covid-19, takže za uplynulý týden klesl jejich počet o pětinu. Ve vážném stavu bylo 93 lidí.
29. 3. 2022Aktualizováno29. 3. 2022, 19:06|

Pandemie ve světě: Slovensko hlásí přes 20 tisíc nakažených, Quebec couvá od poplatků pro neočkované

Slovensko eviduje nejvyšší denní přírůstek nakažených, premiér Eduard Heger už ale avizuje rozvolňování restrikcí. Kanadský Quebec nezavede zvláštní poplatek pro neočkované dospělé. Premiér provincie Francois Legault zdůvodnil zrušení plánu tím, že příliš rozděluje společnost. Pfizer požádal amerického regulátora o povolení vakcíny pro děti mladší pěti let.
2. 2. 2022|

Pandemie ve světě: Slovensko má první případy omikronu. Ve Vídni protestovali odpůrci očkování

Slovensko potvrdilo první tři případy koronavirové varianty omikron. Všechny osoby byly očkovány proti covidu-19, navštívily země považované v souvislosti s omikronem za rizikové a projevily se u nich jen mírné příznaky onemocnění. Ve Vídni se v sobotu sešlo až 44 tisíc lidí, kteří demonstrovali proti covidovým opatřením a povinnému očkování. Na místě zasahovalo až 1400 policistů.
11. 12. 2021Aktualizováno11. 12. 2021, 21:59|

Pandemie ve světě: Putin zůstává kvůli nákaze v izolaci, Slovensko zpřísní opatření

Ruský prezident Vladimir Putin sdělil, že v jeho okolí onemocněly covidem-19 desítky lidí, a proto zůstane ještě několik dní v izolaci. Slovensko kvůli zhoršující se epidemické situaci od příštího týdne zpřísní opatření v dalších regionech. V nejnižším stupni epidemického rizika tak zůstanou už jen čtyři ze 79 okresů. Francouzští zdravotníci, kteří odmítli povinné očkování proti koronaviru, mají neplacené volno. Část z nich se už rozhodla podat výpověď.
16. 9. 2021Aktualizováno16. 9. 2021, 13:01|

Slovenský parlament schválil novelu, která zvýhodní očkované. Ale méně, než co byl návrh

Slovenský parlament schválil novelu zákona o veřejném zdraví, která zvýhodní očkované občany v případě zhoršení pandemie. Zvýhodnění ale nebude tak velké, jak původně navrhoval ministr zdravotnictví Vladimír Lengvarský. Poslanci o zákonu diskutovali od pátku a před budovou lidé proti chystanému opatření protestovali. V parlamentu se pro zákon z přítomných vyslovilo 77 poslanců a 55 bylo proti.  Podle opoziční strany Smer-SD je novela i přesto diskriminační. Chce, aby ji posoudil ústavní soud.
25. 7. 2021Aktualizováno25. 7. 2021, 12:23|

Slovensko za Sputnik V zaplatí i v případě, že ho nepřevezme

Slovensko se zavázalo zaplatit za dva miliony dávek vakcíny Sputnik V i v případě, že očkovací látku nepřevezme a ruský dodavatel kontrakt v hodnotě 19,9 milionu dolarů (426 milionů korun) neporušil. Podle slovenských médií to vyplývá z kupní smlouvy, kterou zveřejnilo tamní ministerstvo zdravotnictví. Nákup přípravku dříve vyvolal spory nejen mezi Bratislavou a Moskvou, ale i ve slovenské vládní koalici. Očkování vakcínou v zemi zatím nezačalo, přestože Slovensko prvních 200 tisíc dávek převzalo na začátku března.
30. 4. 2021|

Pandemie ve světě: Pfizer dodá EU do června 50 milionů dávek navíc. Dánsko ustupuje od vakcíny AstraZeneca

Firmy Pfizer a BioNTech dodají Evropské unii do konce června padesát milionů dávek vakcíny, které měly původně dorazit až na podzim. Dánsko přestalo očkovat přípravkem společnosti AstraZeneca. Slovensko nechá posoudit ruský Sputnik V v maďarské laboratoři. Německo zruší kontroly na hranicích s Českem, důkladněji ale bude kontrolovat ve vnitrozemí. Řecko plánuje částečně zrušit karanténní opatření.
14. 4. 2021Aktualizováno14. 4. 2021, 20:25|