TÉMA

Zdravotnická záchranná služba Jihomoravského kraje

Při srážce dvou tramvají v Brně se zranilo devět lidí, čtyři středně těžce

Devět lidí se ve středu zranilo při srážce dvou tramvají v Brně v zastávce Krematorium. Čtyři z nich utrpěli středně těžké zranění, pět lehké. Po ošetření skončilo všech devět lidí v brněnských nemocnicích, informoval mluvčí Zdravotnické záchranné služby Jihomoravského kraje Lukáš Dvořáček.
27. 12. 2023|

Policisté a záchranáři častěji využívají přenosné defibrilátory. Jsou už i v Adršpašských skalách

Zdravotnická záchranná služba eviduje za letošní první půlrok stovky případů, u kterých byly využity externí defibrilátory (AED). Největší nárůst využití těchto přístrojů zaznamenali záchranáři v Praze, kde se počet aktivací zvýšil o 250 procent. S rostoucími počty zásahů narůstá i počet míst, kam obce i soukromé osoby externí defibrilátory umisťují.
25. 7. 2023|

„Soukromá sanitka“ prý požadovala doprovod a za něj peníze. Šlo o nedorozumění, tvrdí firma

Zhruba čtyři procenta výjezdů zdravotnické záchranné služby na jižní Moravě zajišťují soukromé společnosti. Jde o několik případů denně, zejména o ty, kdy pacienti nejsou přímo ohroženi na životě a je potřeba jen zajistit převoz do nemocnice. Na ČT se ale obrátil nespokojený pacient, který tvrdí, že sanitka nebyla na převoz připravena, a navíc požadovala peníze. Firma tvrdí, že jde o nedorozumění.
5. 1. 2023|

Při nehodě autobusu a dalších dvou vozidel na D1 v Brně se zranili čtyři lidé

Čtyři lidé se ve čtvrtek zranili při nehodě autobusu a dvou vozů na 191. kilometru D1 v Brně ve směru na Vyškov. Všechna zranění jsou lehká, záchranná služba pacienty převezla do dvou brněnských nemocnic, řekla mluvčí záchranářů Michaela Bothová. Dálnice byla průjezdná jen s omezením, vytvořila se několikakilometrová kolona.
6. 10. 2022|

Muž v brněnském domě pobodal muže a dvě ženy, jedna zemřela

Dvacetiletý muž pobodal v domě v Brně-Komíně o víkendu dvě ženy a muže, jedna z žen zranění nepřežila. Následně se pokusil spáchat sebevraždu. Mladík je ve vazbě, obviněný z trojnásobné vraždy, částečně i ve stádiu pokusu.
6. 9. 2022|

Záchranáři vyjíždějí k extrémnímu množství případů. Roste únava zdravotníků i agresivita pacientů

Záchranná služba hlásí maxima výjezdů k nemocným lidem, někde se už ocitá na hraně kapacit. Třetina z nich souvisí s nemocí covid-19. Situaci komplikuje i přetížení nemocnic, některé musí pacienty odmítat. Napětí roste, zdravotníci jsou unavení a někteří nemocní lidé jim nadávají.
3. 12. 2021|

Frekventovanou silnici ze Slavkova na Slovácko uzavřela smrtelná nehoda

U Hodějic na Vyškovsku došlo k vážné hromadné dopravní nehodě, při které zemřel jeden člověk a další čtyři se zranili. Kvůli havárii čtyř aut policisté uzavřeli frekventovanou komunikaci vedoucí na Uherský Brod a Uherské Hradiště, tvořily se kolony. Policisté večer předpokládali, že by mohla být silnice uzavřena až do pozdních nočních hodin.
19. 11. 2021Aktualizováno19. 11. 2021, 22:52|

Bez plynu či elektřiny jsou v tornádem postižených obcích stále desítky domácností. Zůstávají policisté, hasiči i vojáci

Bez plynu či bez elektřiny jsou v tornádem postižených obcích na Hodonínsku a Břeclavsku stále desítky domácností. Problémem je především elektřina, musí se budovat provizorní vedení. Po jednání krizového štábu to uvedl hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL). Na místě zůstávají hasiči, policisté i armáda.
9. 7. 2021Aktualizováno9. 7. 2021, 20:18|

U Lanžhota narazilo nákladní auto do vozidla silničářů, řidič zemřel

Dálnici D2 na 56. kilometru u Lanžhota na Břeclavsku v obou směrech uzavřela v pátek ráno nehoda kamionu a vozu silničářů. Řidič nákladního vozu zraněním podlehl, informoval mluvčí policie Petr Vala. Řidič vozu silničářů vyvázl s lehkým zraněním. Dálnice je v místě nehody uzavřená, vozy jezdí v obou směrech přes odpočívadla.
28. 5. 2021Aktualizováno28. 5. 2021, 15:21|

Senioři na jižní Moravě mohou nosit informace o svém zdraví v kapse

V Jihomoravském kraji začíná fungovat novinka v podobě miniverze seniorské obálky. Starší lidé tak budou moci mít informace o svém zdravotním stavu stále u sebe. Projekt seniorské obálky funguje už tři roky. Spočívá v tom, že lidé informace o svém zdraví mají v bytě v obálce na dveřích nebo na lednici, kde jsou ihned k dispozici záchranářům pro případ náhlého zásahu.
14. 4. 2021|