TÉMA

Daunte Wright

Expolicistka z Minneapolis, která si spletla pistoli s taserem, dostala dvouletý trest

Bývalá americká policistka Kimberly Potterová, která loni v dubnu v Minneapolisu zastřelila 20letého černocha Daunteho Wrighta při silniční kontrole, dostala dvouletý trest vězení. Potterová při zákroku omylem použila pistoli místo elektrického paralyzéru. Soudkyně Regina Chuová se rozhodla pro nižší trest, než který chtěla prokuratura a jaký za podobný zločin doporučují státní předpisy, a to vzhledem k polehčujícím okolnostem, informovala agentura AP. Wrightovi rodiče po rozsudku vyjádřili s délkou trestu hlasitý nesouhlas.
18. 2. 2022|

Hlavní příčinou smrti Floyda bylo podle patologa obhajoby selhání srdce. Co to způsobilo, prý nelze přesně určit

Patolog a expert obhajoby David Fowler ve čtvrtek u soudu s expolicistou Derekem Chauvinem řekl, že hlavní příčina smrti George Floyda spočívá v selhání srdce, na kterém se podílely nemoc, omamné látky i zplodiny z automobilu. Napsala o tom agentura Reuters. Podle odborníka zároveň není možné přesně určit způsob úmrtí Afroameričana, jenž loni zemřel při policejním zákroku. Obžaloba se nyní snaží dokázat, že jeho smrt způsobil zásah Chauvina, jenž mu klečel na krku devět a půl minuty.
15. 4. 2021|

Stovky lidí v Minneapolisu protestovaly kvůli smrti Afroameričana. Policistka čelí obvinění ze zabití

U policejního velitelství v Brooklyn Center na předměstí amerického města Minneapolis protestovaly třetím dnem v řadě stovky lidí. Vedl je k tomu nedělní zásah strážníků, při kterém zemřel dvacetiletý Afroameričan Daunte Wright. Bezpečnostní složky ještě před začátkem nočního zákazu vycházení prohlásily shromáždění za nezákonné a za pomoci slzného plynu a zábleskových granátů jej ukončily. Okresní prokurátor Pete Orput následně oznámil, že proti bělošské policistce Kim Potterové, jež Wrighta postřelila, vznese obvinění ze zabití. V případě odsouzení jí hrozí až desetileté vězení a pokuta, uvedl místní list Star Tribune.
14. 4. 2021Aktualizováno14. 4. 2021, 19:00|