TÉMA

SAKO Brno

Policie ohledně fotky s bílým práškem a primátorkou Vaňkovou neodhalila trestný čin

Policie v souvislosti s fotografií ze sociálních sítí, na které jsou zachyceni primátorka Brna Markéta Vaňková a její náměstek Robert Kerndl (oba ODS) s bílým práškem, neodhalila trestný čin. Věc takzvaně uloží, informoval na policejním webu mluvčí Pavel Šváb. Fotografie začala po sociálních sítích kolovat v létě. Kromě policie se věcí o prázdninách zabývaly i koaliční strany, Vaňkovou tehdy podpořily.
24. 10. 2023|

Třetí kotel v brněnské spalovně zatím nebude. Zastupitelé rozhodli v tajném hlasování

Třetí kotel za 4,6 miliardy korun v brněnské spalovně městské firmy SAKO zatím nevznikne. Brněnští zastupitelé v tajném hlasování rozhodli o zastavení projektu, který je třeba znovu přepracovat. Hlasování se nezúčastnila opozice Pirátů a Zelených s hnutím Žít Brno, kteří vybudování kotle podporovali a byli proti tajnému hlasování. Sál opustili také zástupci koaliční KDU-ČSL.
18. 10. 2023Aktualizováno18. 10. 2023, 20:23|

Brňané zaplatí za teplo opět o něco méně. Umožňuje to levnější plyn i spalování odpadů

Teplárny Brno letos už podruhé snižují cenu tepla. Brněnské domácnosti od října nově zaplatí 1199 korun za gigajoule (GJ) s DPH. Dosud to bylo 1485 korun, tedy o 286 korun více. Snížení ceny umožnil zejména vývoj ceny plynu na trhu, sdělili na brífinku zástupci městské společnosti. Běžná domácnost může podle nich ušetřit až skoro deset tisíc korun za rok.
8. 9. 2023|

Drogové testy Vaňkové i Kerndla byly negativní. Brněnská koalice pokračuje

Koalice v Brně bude pokračovat beze změn, jednotlivé strany podporují brněnskou primátorku Markétu Vaňkovou (ODS) i poté, co se objevila fotka, kde je zachycen bílý prášek. Novinářům to ve středu řekli představitelé jednotlivých stran. Vaňková podstoupila test na drogy, je negativní, stejně jako v případě náměstka Roberta Kerndla (ODS), který je na fotce také zachycený. Vaňkovou kontaktovala policie, podala už vysvětlení, další komentáře pro média poskytovat zatím nechce. Kerndla zatím policie neoslovila.
9. 8. 2023Aktualizováno9. 8. 2023, 17:38|

Teplárny Brno kotlem na biomasu sníží závislost na zemním plynu

Teplárny Brno zahájily stavbu kotle na biomasu, bude spalovat dřevní štěpku. Jeho vybudování vyjde spolu s dalším potřebným příslušenstvím téměř na dvě a půl miliardy korun a má o patnáct procent snížit závislost tepláren na zemním plynu.
9. 6. 2023|

Brno chce být vytápěné z Dukovan. Teplo z jaderné elektrárny přivede potrubím

Městská společnost Teplárny Brno v pondělí podepsala smlouvu o spolupráci s firmou ČEZ na vybudování více než čtyřiceti kilometrů dlouhého horkovodu z Jaderné elektrárny Dukovany. Smlouva stanovuje další kroky, které musí obě společnosti udělat, aby bylo možné snížit závislost Brna na vytápění plynem. Před rokem účastníci uzavřeli memorandum, od té doby pracovali na konkrétních krocích, které umožňují v projektu pokračovat.
29. 5. 2023|

Brňané budu moci třídit bioodpad do hnědých popelnic. Ty zatím ve městě chyběly

Obyvatelé Brna budou moci vyhazovat bioodpad do hnědých popelnic. Svozová společnost SAKO navezla první nádoby do Slatiny, Černovic a Líšně, čímž ve městě začal systematický sběr biologického odpadu. Tisíc popelnic se postupně objeví po celém městě.
13. 4. 2021|