TÉMA

The Troubles

Velkopáteční dohoda před 25 lety utnula násilí v Severním Irsku. Současnost nastiňuje její limity

Tři dekády trvalo sektářské násilí v Severním Irsku, než jej v dubnu 1998 ukončila mírová smlouva. Podle data podpisu se jí říká Velkopáteční a představuje klíčový moment v moderní historii Británie i Irska. Cesta k dohodě byla složitá, ale mír v regionu trvá i po čtvrt století. I přesto, že jeho pevnost prověřují izolované incidenty i velké výzvy, jakou byl brexit. Po 25 letech od dosažení míru také vyvstávají otázky, zda není čas smlouvu revidovat. Její část například už rok pomáhá blokovat regionální politiku a severoirská společnost prochází proměnou.
10. 4. 2023|

Před 50 lety se v Severním Irsku zatýkalo bez soudu. Operace Demetrius jen prohloubila násilí

Zákon o plné moci umožňoval zadržovat lidi bez soudu. Britská vláda normu začala uplatňovat v Severním Irsku přesně před padesáti lety v rámci operace Demetrius. Cílem bylo zmírnit ofenzivní tlak Irské republikánské armády (IRA). Úřady při čistkách cílily téměř výhradně na republikány a brutální metody britských vojáků měly nakonec opačný efekt – IRA získala příznivce a takzvané Trable se prohloubily.
9. 8. 2021|

V Irsku jsou Brity, v Británii Iry. Protestující unionisté cítí křivdu a bojí se zrady

Jsou hrdí na své britské kořeny a protestantské vyznání, brexitová dohoda ale severoirské unionisty oddělila od zbytku Spojeného království celní bariérou. Otřásla tak křehkým mírem Velkopáteční dohody. Klid na britském „zadním dvorku“ narušují mladí lidé, kteří v ulicích útočí na policisty zápalnými lahvemi. Cítí křivdu, frustraci a nepamatují násilí z dob The Troubles. Londýn je k situaci spíše apatický, zatímco sílí podpora pro referendum o sjednocení Irska.
14. 4. 2021|