TÉMA

OS KOVO

Liberty pozastavuje produkci části výrobků. Zaměstnanci dostanou jen sedmdesát procent mzdy

Zaměstnanci Liberty Ostrava, kteří kvůli tomu, že provozy v podniku stojí, nechodí do práce, budou od pondělí po většinu času dostávat jen 70 procent mzdy. Dosud dostávají 100 procent. Jejich návrat firma odložila o dalších šest týdnů, řekl předseda základní organizace OS KOVO Liberty ČR Petr Slanina. Rozhodnutím firmy se podle něj nyní zabývají právníci.
5. 4. 2024Aktualizováno5. 4. 2024, 16:18|

Restrukturalizační plán Liberty je podle odborového předáka nepřijatelný. Firma ujišťuje, že propouštět neplánuje

Restrukturalizační plán hutní společnosti Liberty Ostrava označil předseda Odborového svazu KOVO Roman Ďurčo za zcela nepřijatelný. V podniku, který má zhruba šest tisíc zaměstnanců, by podle něj v souvislosti s poklesem výroby o šedesát procent přišly o práci tři tisíce lidí. Mluvčí firmy Kateřina Zajíčková v reakci na Ďurčovo vyjádření kontrovala, že Liberty žádné propouštění neplánuje. Předseda základní organizace OS KOVO Liberty ČR Petr Slanina řekl, že je pro něj zásadní, že restrukturalizační plán pořád počítá s prvovýrobou.
12. 3. 2024Aktualizováno12. 3. 2024, 14:08|

Většina zaměstnanců Liberty stále zůstává doma. Restrukturalizační plán údajně počítá s poklesem výroby o šedesát procent

Hutní společnost Liberty Ostrava opět odložila nástup většiny zaměstnanců do práce. Zaměstnanci jsou doma od 22. prosince 2023, společnost v pondělí návrat pracovníků odložila už pojedenácté. V podniku se podle jeho mluvčí znovu rozjíždějí válcovací tratě, většina provozů ale nadále stojí, protože se Liberty ještě nedohodla s dodavatelem Tameh Czech na dodávkách energií. Hospodářské noviny uvedly, že restrukturalizační plán, který věřitelům Liberty předložila, počítá s poklesem výroby o šedesát procent. Věřitelů, kteří budou mít právo o plánu hlasovat, je podle soudu více než třináct set.
11. 3. 2024Aktualizováno11. 3. 2024, 12:57|

Odbory: Návrh profesí, které by mohly jít dříve do penze, by měl být koncem února

První návrh seznamu náročných profesí, které by mohly jít dříve do předčasného důchodu, by měl být na přelomu února a března. Na brífinku po jednání zástupců Průmyslové aliance odborových svazů s ministrem práce a sociálních věcí Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) to řekl předseda Odborového svazu KOVO Roman Ďurčo.
30. 1. 2024Aktualizováno30. 1. 2024, 19:08|

Návrat zaměstnanců Liberty Ostrava do práce se odkládá o další týden, už popáté

Návrat zaměstnanců Liberty Ostrava do práce se odkládá o další týden. Po pondělním jednání s vedením podniku to oznámil předseda základní organizace Odborového svazu KOVO Liberty ČR Petr Slanina. Huť se stále nedohodla s firmou Tameh Czech na dodávkách energií. Mluvčí Liberty Ostrava Kateřina Zajíčková a Tamehu Patrik Schober to potvrdili. Nový parní generátor, který umožní bezpečný restart koksárenských baterií, chce huť spustit nejpozději koncem února.
29. 1. 2024Aktualizováno29. 1. 2024, 11:29|

Odbory v Liberty Ostrava vyhlásily stávkovou pohotovost. Odmítají půjčování emisních povolenek

Všechny odborové organizace působící v hutním podniku Liberty Ostrava vyhlásily stávkovou pohotovost. Současná celkově složitá situace podle nich ohrožuje chod firmy. Britský vlastník Liberty Steel Group vyhlásil na začátku minulého měsíce insolvenci. Odboráři se také obávají, že ostravská společnost přijde o emisní povolenky, které si několik let šetřila.
13. 4. 2021Aktualizováno13. 4. 2021, 16:54|