TÉMA

Würzburg

Somálec, který loni v německém Würzburgu ubodal tři ženy, byl podle obhajoby nepříčetný

V Bavorsku v pátek začal proces se Somálcem, který podle vyšetřovatelů loni ve Würzburgu ubodal tři ženy a sedm dalších lidí zranil. Za to by mu za běžných okolností hrozilo doživotní vězení. Státní zastupitelství pro dvaatřicetiletého muže ale podle agentury DPA požaduje ústavní léčbu, protože trpí paranoidní schizofrenií.
22. 4. 2022|

Policie šetří útok ve Würzburgu. Motivem mohl být fanatismus i porucha psychiky

Německá policie prošetřuje motiv muže, který ve Würzburgu v pátek nožem zabil nejméně tři lidi a pět dalších vážně zranil. Kriminalisté útočníka postřelili, zadrželi a vyslechli. Podle bezpečnostních složek citovaných agenturou DPA muž učinil během výslechu prohlášení, které naznačuje islámský náboženský fanatismus. Vyšetřovatelé ovšem dosud nevyloučili ani variantu, že za trestným činem stojí duševní onemocnění zadrženého.
26. 6. 2021Aktualizováno26. 6. 2021, 16:54|

Policie zadržela muže ze Somálska. Je podezřelý, že v bavorském Würzburgu nožem zabil tři lidi

Při násilném činu v centru německého Würzburgu v pátek útočník s nožem zabil nejméně tři lidi a pět dalších vážně zranil. Uvedl to bavorský ministr vnitra Joachim Herrmann. Podezřelým je podle údajů policie 24letý muž ze Somálska, kterého policie při zásahu postřelila. Motiv pachatele zatím není znám, podle televize ARD zatím nic nenasvědčuje teroristickému činu.
25. 6. 2021Aktualizováno25. 6. 2021, 23:12|

Bílé rychlovlaky ICE vozí cestující Německem 30 let. Po kolejích se pohybuje už čtvrtá generace

Byl 2. červen 1991 a na železnici v Evropě začal platit nový jízdní řád. Na první pohled nic výjimečného – to se děje každý rok. Ale v Hamburku a také v Hannoveru, Frankfurtu, Mannheimu, Stuttgartu a Mnichově se něco výjimečného dělo. Tehdy jeli první cestující rychlovlakem ICE. Díky kombinaci modernizovaných a zcela nových tratí, po kterých mohl vlak jet přinejmenším dvousetkilometrovou rychlostí, se výrazně zkrátilo spojení severu, západu a jihu Německa. Nový vlak přinesl i další novinky jako světelné informační panely nebo automatické posuvné dveře v interiéru. ICE bylo zkrátka zjevení – a to i na tehdejší (západo)německé poměry.
2. 6. 2021|