TÉMA

Rychlebské hory

Krkonošské hřebeny pokryl sníh, poprvé po létě sněžilo i v Jeseníkách

Patnácticentimetrová vrstva pokryla v noci krkonošské hřebeny. Ačkoli nepatrný poprašek letos na podzim již v Krkonoších k vidění byl, nynější sněžení bylo to první významnější. První sníh napadl i v nejvyšších polohách Jeseníků a sníh pokryl také nejvyšší partie Šumavy. Od pátku do dopoledne platila výstraha, která upozornila na vydatné deště v části republiky. Nejvíc pršelo v Jeseníkách. Až na drobné výjimky se ale nezvedly hladiny vodních toků na povodňové stupně.
4. 11. 2023Aktualizováno4. 11. 2023, 14:24|

Na horách na severovýchodě bude vydatně pršet, déšť mírně zvedne hladiny řek

V Orlických a Rychlebských horách, v pohoří Králického Sněžníku a v Jeseníkách bude během pátku a v noci na sobotu vydatně pršet, v nejvyšších partiích i sněžit. Intenzivní srážky mohou mírně zvednout hladiny řek, které odvodňují tyto horské oblasti. Dosáhnout mohou na první, tedy nejnižší stupeň povodňové aktivity. Vyplývá to z aktuální výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).
3. 11. 2023|

O plánovaném obnovení těžby kaolinu u Vidnavy na Jesenicku rozhodnou místní v referendu

Obyvatele Vidnavy na Jesenicku čeká referendum o tom, zda má město podpořit nebo odmítnout obnovení těžby kaolinu. Na Vidnavsku je bohaté kaolinové ložisko a také starý lom, ve kterém se do 70. let surovina těžila. Teď ho chce znovu otevřít a rozšířit nový zájemce. Jenže řada místních je proti – obávají se hluku, prachu i poškození přírody.
9. 9. 2023|

Silvestr je nejteplejší v historii měření. Ve středních Čechách a Praze bylo až 18,2 stupně

Přelom roku je letos mimořádně teplý. Leckde byl nejteplejší Silvestr v historii – rekordy nevydržely více než na dvou třetinách stanic, kde meteorologové měří teploty přes třicet let. Až osmnáctistupňovým maximům neodolal ani historický celorepublikový rekord pro poslední den roku, který byl z roku 1935. Oteplení doprovodil silný vítr. Na Sněžce naměřili meteorologové poryvy odpovídající síle orkánu, v části Slezska platí kvůli větru až do půlnoci výstraha. Protože také prší, je počasí velmi nepříznivé pro lyžaře. Některá střediska omezují provoz.
31. 12. 2022Aktualizováno31. 12. 2022, 17:16|

V úterý odpoledne bude pršet. Na Vysočině a v Jeseníkách spadne až šedesát milimetrů

Až 60 litrů na metr čtvereční může spadnout v úterý odpoledne a v noci na středu při bouřkách zejména na Českomoravské vrchovině, v Jeseníkách a jejich podhůří. Meteorologové vydali pro část republiky výstrahu na vydatný déšť, platit bude od úterního poledne do středečního rána. Teploty po zbytek týdne mohou většinou jen mírně přesáhnout dvacet stupňů. Během čtvrtka a pátku se sice přechodně ukáže více slunce a pršet bude méně, ale o víkendu bude zřejmě převážně oblačno s přeháňkami a deštěm.
23. 5. 2022Aktualizováno23. 5. 2022, 20:15|

Přes noc napadl sníh, hrozí nehody

Po nočním sněžení na Jesenicku napadlo až deset centimetrů sněhu, v Krkonoších dosáhla pokrývka 13 centimetrů. Silnice na celém území jsou sjízdné, řidiči by ale měli dbát zvýšené opatrnosti, a to zejména ve vyšších polohách. Výraznější problémy v souvislosti se sněžením zatím policisté neevidují. Na horách na východě bude sněžit do pátku.
13. 4. 2021Aktualizováno13. 4. 2021, 12:07|