TÉMA

Sekvenace

Více než polovina případů koronaviru je podle SZÚ varianta omikron. Ve školách se bude testovat jednou týdně

Podle Státního zdravotního ústavu (SZÚ) je už více než polovina nových případů covidu varianta omikron. Výsledky z laboratoří ukázaly, že ve větších městech to může být až 79 procent. Ve školách bude od 17. ledna testování na covid-19 jednou týdně antigenním testem, řekl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). V případě pozitivity bude následovat PCR test. Karanténa a izolace bude pět dní. Nyní se děti ve školách testovaly dvakrát týdně. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) sdělil, že testování ve školách se nebude týkat vysokých škol. Důvodem je zkouškové období.
10. 1. 2022Aktualizováno10. 1. 2022, 17:13|

Covid má v Česku již více než 35 tisíc obětí. Laboratoř potvrdila omikron v Královéhradeckém kraji

Počet zemřelých s covidem-19 v Česku přesáhl 35 tisíc, ministerstvo zdravotnictví eviduje 35 046 obětí. Epidemie ale již zhruba dva týdny zpomaluje. Ve čtvrtek přibylo 9488 případů koronaviru. Méně než deset tisíc nově nakažených bylo ve všední den naposledy 8. listopadu, tedy před více než pěti týdny. Minulý čtvrtek odhalily laboratoře zhruba o pět tisíc případů více. Incidence dál klesá. Na 100 tisíc obyvatel připadá za posledních sedm dní 704 nakažených. Před týdnem mělo incidenční číslo hodnotu více než devět set. Nákaza variantou omikron se potvrdila v Královéhradeckém kraji.
17. 12. 2021Aktualizováno17. 12. 2021, 15:28|

Jak a kde vznikla varianta omikron? Odpověď je klíčová pro další vývoj pandemie

Ještě neuplynuly ani dva týdny od chvíle, kdy jihoafričtí vědci oznámili, že objevili novou znepokojivou variantu koronaviru. Světová zdravotnická organizace ji označila jako omikron a vědci po celém světě teď pracují na tom, aby ji co nejlépe popsali.
6. 12. 2021|

Setkávat se lidé mohou nadále nejvýše ve dvojicích. Situace je křehká, řekl Arenberger

Platnost omezení shromažďování na skupiny o maximálně dvou lidech v pondělí potvrdila vláda. Důvodem je podle ministra zdravotnictví Petra Arenbergera (za ANO) epidemická situace. Počet nakažených sice klesá, pozitivní trend je ale křehký. Kabinet se věnoval také opatřením pro amatérské sportovce. I oni mohou trénovat jen po dvou, nebudou ale muset mít nasazenou roušku. Další uvolnění opatření lze očekávat nejdříve 26. dubna, uvedl vicepremiér Karel Havlíček (za ANO).
12. 4. 2021Aktualizováno12. 4. 2021, 23:28|