TÉMA

Boj

Ukrajinské jednotky se kvůli zachování životů stáhly z jihovýchodu Avdijivky

Ukrajinské jednotky se stáhly z pozic na jihovýchodě města Avdijivka, oznámil ukrajinský generál Oleksandr Tarnavskyj, který jako velitel uskupení Tavrija velí danému úseku fronty. S ruskými jednotkami sváděli Ukrajinci urputné boje. Podle mluvčího 3. samostatné útočné brigády čelili intenzivnímu bombardování, a to i fosforovou municí.
16. 2. 2024|

Rusové po dekádě dobyli Marjinku. Obsazení „města duchů“ jim ale rychlý postup nezajistí, soudí experti

Ruské armádě se podařilo obsadit většinu Marjinky na východě Ukrajiny. Podle analytiků z amerického Institutu pro studium války (ISW) ale dobytí obce neznamená pro Moskvu zásadní zlom. Experti upozornili, že Rusové nejsou v posledních měsících schopni provést rychlý mechanizovaný úder, což se ukázalo nedávno u Avdijivky, kde přišli o velké počty tanků a obrněných vozidel. Kyjev v pondělí zprávy o ztrátě Marjinky popřel, tajemník ukrajinské bezpečnostní rady Oleksij Danilov ale nyní připustil, že Ukrajina ovládá už jen malou část města, píše server Ukrajinska pravda.
27. 12. 2023|

Boje v Súdánu vyhnaly z domovů přes 700 tisíc lidí. Část se vydala za hranice

Své domovy muselo opustit už přes sedm set tisíc Súdánců. S odvoláním na data Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) o tom píše agentura Reuters. Východoafrická země čelí už více než tři týdny bojům mezi armádou a polovojenskými Jednotkami rychlé podpory (RSF). Lidem dochází jídlo i palivo, místy nefunguje elektřina a základní zboží rychle zdražuje. Zemi zatím opustilo přes 150 tisíc lidí, z nichž většina potřebuje mezinárodní ochranu.
9. 5. 2023|

Pokud Ukrajinci nezískají jih, bude jejich situace neudržitelná, říká zpravodaj Borek

Válku rozhodne osud měst na jihu jako Berďansk, Melitopol a Mariupol a samozřejmě Krym, řekl v Interview ČT24 zahraniční zpravodaj ČT David Borek. Dodal, že pokud Ukrajina nedobyde zpět tato města a nepřetrhne pozemní spojení Ruska s Krymem, tak zůstane nekompletním státem z hlediska vojensko-strategického i ekonomického a logistického.
19. 1. 2023|

Ukázka improvizace v boji. Na jihu Ukrajiny působí jednotka s raketometem na malém náklaďáku

V oblasti Chersonu působí ukrajinská jednotka, která se specializuje na vzdušný průzkum a přepady. Skládá se z příslušníků Teritoriální obrany, kteří před válkou neměli s ostrým bojem zkušenosti. Do akce jezdí skupina nalehko – čítá jen dva vozy a čtyřčlennou posádku. K natáčení svolili na půl cesty mezi základnou a nejtěžšími boji. Na místě natáčel zpravodaj ČT Andreas Papadopulos.
12. 11. 2022|

Na Ukrajinu míří „dárek pro Putina“. Tank z české sbírky nese Masarykovo jméno

Ze Šternberka vyrazil na Ukrajinu tank Tomáš. Lidé se na něj složili v rámci kampaně Dárek pro Putina, vybraly se desítky milionů korun. Stroj nese jméno po prvním československém prezidentovi. Jde o sériový výrobek, který je ale jednodušší než jeho původní sovětská verze a díky jménu je výjimečný, řekl v Událostech, komentářích Andrej Čírek, mluvčí zbrojní společnosti Excalibur, odkud tank pochází.
25. 10. 2022|

Odložil kameru a nastoupil do války. Režisér Sencov po letech ve vězení bojuje za Ukrajinu

Skutečný syrový boj není jako film. Dokazují to nahrávky filmaře Oleha Sencova. Známý režisér je dnes hlavně příslušníkem ukrajinských sil. Rozhovor s ním vedl na Ukrajině zpravodaj Jan Šilhan.
5. 7. 2022|

Ukrajinští partyzáni útočí. Do vzduchu vyhodili most, obrněný vlak či auto ruského velitele

Nedostatek zbraní, munice nebo vybavení limituje ukrajinskou armádu. Čím dál častěji jí ovšem přináší pomoc partyzánská činnost, která ozbrojeným silám umožňuje provádět smrtící údery i v Ruskem kontrolovaných oblastech, kde je „oficiální“ vojenský atak velmi nebezpečný.
20. 6. 2022Aktualizováno20. 6. 2022, 17:16|

ANO i ODS mají v březnovém modelu Kantaru vyšší zisk než minule

Hnutí ANO zůstalo v čele volebního modelu agentury Kantar CZ i v březnu, zvýšilo přitom náskok před ODS na druhém místě. Oba subjekty přitom dosáhly v novém modelu vyššího zisku než před měsícem. Pod pětiprocentní hranicí by v březnu zůstala z nynějších sněmovních stran KDU-ČSL. Průzkum, který ukazuje aktuální rozložení politické podpory, zpracovala agentura pro Českou televizi.
10. 4. 2022Aktualizováno10. 4. 2022, 15:48|

Boj o města útočníka vyčerpává, civilisty zabíjí. Neplatí při něm běžná pravidla války, ukázala analýza

Ruské jednotky se pokoušejí obklíčit ukrajinská města, aby v nich potom získaly kontrolu a také zničily vedení napadeného státu. Jenže zkušenosti z městských bojů v nedávné minulosti ukazují, jak složité, vyčerpávající a drahé mohou takové snahy být –⁠ a jak obrovskou tragédií jsou pro civilní obyvatelstvo.
8. 3. 2022|

Zájem Čechů o boj po boku Ukrajinců roste, uprchlíků do ČR dorazilo už sto tisíc

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) v neděli odpoledne oznámil, že počet uprchlíků z Ukrajiny, kteří přijeli do Česka kvůli ruské invazi, se podle odhadů od pátku zdvojnásobil na sto tisíc. Podle ministra převažují ženy, děti a lidé ve vyšším věku, cestují vlaky, autobusy i auty. Ministerstvo obrany eviduje 284 žádostí o zapojení se do ukrajinských ozbrojených sil, uvedla vedoucí tiskového oddělení resortu Jana Zechmeisterová. Osvědčila se i asistenční centra pro ukrajinské uprchlíky, například to v Praze jich odbavilo už přes deset tisíc.
6. 3. 2022Aktualizováno6. 3. 2022, 20:25|

Zeman se příznivě staví k výjimečným povolením pro Čechy bojovat na Ukrajině

Prezident Miloš Zeman se ve čtvrtek na zámku v Lánech setká s premiérem Petrem Fialou (ODS). Chce s ním projednat mimo jiné možnost vydání výjimek pro Čechy, aby mohli bojovat na Ukrajině. Chce si také vyžádat stanoviska ministerstva obrany a zahraničí. Čechům, kteří by bojovali v cizí armádě bez povolení, hrozí až pět let vězení.
28. 2. 2022Aktualizováno28. 2. 2022, 20:08|

Koně mají jediného předka. Do střední Evropy přišli před 4 tisíci lety, odhalila studie

Velká mezinárodní studie odhalila původ moderních domácích koní. Vědci, včetně těch českých, v ní popsali, že všechna tato zvířata mají společný původ.
21. 10. 2021|

Archeologové našli místo první známé války. Umíraly v ní i čtyřleté děti

Před 13 400 lety se na východním břehu Nilu, v místě, kde se dnes nachází Súdán, odehrál boj, který mohl být první známou válkou mezi lidmi. Oznámili to archeologové, kteří na tomto místě našli velké množství lidských pozůstatků.
31. 5. 2021|

Před 500 lety zahynul Fernão de Magalhães. Mořeplavec, který neobeplul svět

Fernãa de Magalhãese neměla jeho posádka vůbec v oblibě. Kulhající kapitán byl despota, který se nebál své námořníky trestat brutálními praktikami. Zároveň jej ale nesmírně přitahovala svoboda, kterou představovaly neprobádané vody za nedávno objeveným americkým kontinentem. Ač sám Portugalec, dokázal přesvědčil španělského krále, aby mu svěřil pět lodí, se kterými se chystal jako první obeplout Zemi. Jemu samotnému, stejně jako většině posádky, se to však nepodařilo. Zemřel před 500 lety, 27. dubna 1521, v bojích s domorodci na Filipínách.
27. 4. 2021|

Gorilí samci se bijí do hrudi, aby vypadali větší před svými rivaly, tvrdí vědci

Opakovaným boucháním se do hrudi chtějí gorilí samci vzbudit dojem, že jsou větší než ve skutečnosti. Poukázala na to studie, kterou publikoval odborný časopis Scientific Reports. Podle vědců se tak tito primáti s vysokou pravděpodobností chtějí vyhnout nebezpečnému souboji.
12. 4. 2021|