TÉMA

Kárná žaloba

Stříž podal kárnou žalobu na státního zástupce Komára za dehonestační komunikaci

Nejvyšší státní zástupce Igor Stříž podal kárnou žalobu na Pavla Komára z Vrchního státního zastupitelství (VSZ) v Olomouci. Důvodem je podle čtvrtečního vyjádření Nejvyššího státního zastupitelství (NSZ) v Brně dehonestační komunikace při rezignaci olomouckého žalobce Radima Daňhela. Komár se jí údajně dopustil formou otevřeného e-mailu, a to v den, kdy Daňhel oznámil svůj odchod. Podle informací ČTK jej v e-mailu, kteří obdrželi i další zaměstnanci VSZ v Olomouci, nazval zbabělcem.
29. 6. 2023|

Případ brněnského soudce obviněného z pokusu o sexuální nátlak na nezletilou projedná soud

Případ pokusu o sexuální nátlak ze strany soudce brněnského soudu na nezletilou míří k soudu. Státní zástupce v úterý podal obžalobu. Na webu Krajského státního zastupitelství o tom informoval mluvčí Hynek Olma. Obviněný vinu odmítá. V dubnu navrhli soudce obžalovat policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ).
17. 5. 2022|

Policie navrhla obžalovat brněnského soudce z pokusu o sexuální nátlak na nezletilou dívku

Soudci z Brna hrozí, že půjde před soud. Obžalovat ho navrhli policisté, podle nichž se pokusil činit sexuální nátlak na nezletilou dívku. Soudce vinu odmítá. Čelí kvůli tomu i kárné žalobě, další kárnou žalobu na něj z jiného důvodu podal i předseda Nejvyššího soudu. Podle něj řádně neplnil oznamovací povinnost podle zákona o střetu zájmů.
5. 5. 2022|

Kárný senát zprostil soudkyni, která nechávala Janouška na svobodě

Soud zprostil od kárné žaloby brněnskou soudkyni Jaroslavu Bartošovou, která nechávala podnikatele Romana Janouška na svobodě. Záležitost v pondělí projednával kárný senát Nejvyššího správního soudu. Žalobu podala bývalá ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO), na jejím obsahu trval i nový ministr Pavel Blažek (ODS). Navrhovala Bartošové dočasně snížit plat.
17. 1. 2022Aktualizováno17. 1. 2022, 20:05|

Soud zprostil bývalého nejvyššího žalobce Zemana kárné žaloby, již na něj podala Benešová

Nejvyšší správní soud (NSS) zprostil kárné žaloby bývalého nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana. Žalobu podala v létě ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) kvůli Zemanovu postupu v restituční kauze rodu Czerninů. Navrhovala v ní snížit státnímu zástupci plat. Zeman ve svém závěrečném návrhu uvedl, že ve schůzkách s Czerninem neviděl nic závadného. Podle soudu nešlo o kárné provinění. Benešová v reakci na rozsudek sdělila, že rozhodnutí soudu respektuje, žalobu ale podle ní bylo nutné podat.
15. 12. 2021Aktualizováno15. 12. 2021, 17:11|

Soud začal projednávat kárnou žalobu na exšéfa NSZ Zemana, pokračovat bude v prosinci

Nejvyšší správní soud (NSS) ve středu začal projednávat kárnou žalobu na bývalého nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana. Podala ji ministryně spravedlnosti v demisi Marie Benešová (za ANO) kvůli Zemanovu postupu v restituční kauze rodu Czerninů. Navrhuje mu proto snížit plat. Šéfka resortu žalobu přednesla před kárným senátem. Mimo jiné uvedla, že Zeman se snaží události bagatelizovat a že šlo o úlet. Zeman popřel, že by byl ve věci podjatý. Soud jednání odročil na 15. prosince, kdy bude vyslýchat dalšího svědka a provede listinné důkazy.
24. 11. 2021Aktualizováno24. 11. 2021, 15:48|

Benešová zažaluje soudkyni, která prodloužila Janouškovi přerušení trestu

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) se rozhodla podat kárnou žalobu na soudkyni brněnského krajského soudu Jaroslavu Bartošovou, a to v souvislosti s přerušením trestu lobbisty Romana Janouška. Uvedl to mluvčí ministerstva Vladimír Řepka. Benešová věc prošetřovala na základě interpelace poslance a předsedy KDU-ČSL Mariana Jurečky.
20. 10. 2021Aktualizováno20. 10. 2021, 16:34|

Benešová podala kárnou žalobu na exšéfa žalobců Zemana kvůli kauze Czernin

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová (ANO) podala kárnou žalobu na bývalého nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana. Informaci ve čtvrtek přinesl server Seznam Zprávy, agentuře ČTK ji potvrdil mluvčí ministerstva Vladimír Řepka. Zeman rezignoval k 30. červnu, mezi důvody zmínil i tlaky ze strany Benešové.
15. 7. 2021Aktualizováno15. 7. 2021, 19:54|

Na Pavla Zemana jsem netlačila, je zhrzený, řekla Marie Benešová

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová (nestr. za ANO) trvá na tom, že na končícího nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana nevyvíjela tlak. Zeman podle ní chtěl končit od minulého roku, kdy se hlásil do výběrového řízení na pozici soudce u Evropského soudu pro lidská práva. Kárnou žalobu na něho chtěla podat proto, že podle ní neměl právo vystoupit na tiskové konferenci po jednání vlády o kauze Vrbětice. Benešová to uvedla ve čtvrtečním Interview ČT24.
25. 6. 2021|

Soudce Čapka čeká kárné řízení, kvůli účasti na oslavě Petra Bendy

Lednová oslava narozenin podnikatele Petra Bendy bude mít dohru i u Nejvyššího správního soudu. Předseda okresní instance v Teplicích totiž podá kárnou žalobu na svého podřízeného Miroslava Čapka. Podle svých slov má dost důkazů o jeho účasti na akci, která odporovala protiepidemickým regulím. Sám Čapek už dřív v ČT popřel, že by v hotelu byl.
12. 4. 2021|