TÉMA

Vojenské lodě

Americká a kanadská loď propluly okolo Tchaj-wanu. Čínské síly jsou připravené „odrazit provokace“

Tchajwanským průlivem propluly dvě bojové lodě amerického a kanadského námořnictva. Informovala o tom stanice CNN. Stalo se tak několik dnů poté, co americký prezident Joe Biden prohlásil, že by USA mohly vojensky bránit Tchaj-wan v případě „bezprecedentního útoku“ ze strany Číny. Proplutí obou lodí označil Washington za „rutinní“. Čína uvedla, že plavidla monitorovala a varovala. Její jednotky jsou připravené odrazit provokace.
21. 9. 2022|

Šest ruských výsadkových lodí pluje do Černého moře. Kuleba popřel jednání o „finlandizaci“ Ukrajiny

Šest ruských velkých výsadkových lodí míří ze Středozemního do Černého moře, aby se tam zapojily do plánovaných vojenských cvičení. Rusko kromě toho zahájilo manévry na jihu země s použitím obrněných vozidel a dělostřelectva. Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba popřel, že by francouzský prezident Emmanuel Macron a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj posuzovali mimoblokové postavení Ukrajiny. Reagoval na spekulace tisku o údajné dohodě Macrona a šéfa Kremlu Vladimira Putina. Ve snaze zmírnit napětí plynoucí z hromadění ruských jednotek kolem Ukajiny se připravují další diplomatická jednání.
9. 2. 2022Aktualizováno9. 2. 2022, 17:49|

Na Donbasu byl zabit další voják. Moskva v případě pokračující agrese ponese následky, varoval Blinken

Další ukrajinský voják přišel podle armádního komuniké o život při nepřátelském ostřelování ukrajinských pozic v Donbasu na východě země, jehož část ovládají Ruskem koordinované síly. Na východě Ukrajiny roste v posledních týdnech napětí v souvislosti s posilováním ruské vojenské přítomnosti u hranic s Ukrajinou. Americký ministr zahraničí Antony Blinken uvedl, že současné ruské chování v oblasti by mohlo mít následky.
11. 4. 2021Aktualizováno11. 4. 2021, 18:01|