TÉMA

Mezinárodní arbitráž

Česko uspělo v arbitráži s firmami ze skupiny Synot o 3,6 miliardy korun

Stát uspěl v mezinárodní arbitráži s kyperskými firmami z české skupiny Synot o 3,6 miliardy korun kvůli omezení hazardních her. Uvedlo to na svém webu ministerstvo financí. Firmám WCV Capital Ventures Cyprus Limited a Channel Crossings Limited vadilo zrušení povolení pro provozování videoloterijních terminálů. Se státem kvůli tomu vedly arbitráž od roku 2015. Majitel Synotu Ivo Valenta řekl, že rozhodnutí zatím nechce komentovat.
28. 7. 2023Aktualizováno28. 7. 2023, 11:34|

Česko částečně prohrálo mezinárodní arbitráž s Diag Human. Ministerstvo financí se odvolalo

Česko částečně prohrálo mezinárodní arbitráž s firmou Diag Human ohledně údajného pochybení ministerstva zdravotnictví při zadávání veřejných zakázek na zpracovatele krevní plazmy. Stát musí podle rozhodnutí zaplatit společnosti 15,5 miliardy korun. Informaci serveru HlídacíPes potvrdilo ministerstvo financí a uvedlo, že proti verdiktu se stát odvolá. Zatím tak Česko 15,5 miliardy korun platit nebude. Diag Human požadoval 52 miliard korun.
15. 6. 2022Aktualizováno15. 6. 2022, 20:28|

Za ovlivnění pronájmu reklamních ploch v metru rozdal soud tresty ve výši 50 tisíc korun

Někdejší místostarosta Prahy 1 Michal Valenta (ODS), firma JCDecaux i její technický ředitel Tomáš Tenzer musí každý zaplatit peněžitý trest ve výši 50 tisíc korun za ovlivnění zakázky městské části na pronájem reklamních ploch v metru. Pravomocně o tom rozhodl odvolací soud, který snížil výši původně uložených trestů. Zároveň zamítl požadavek státní zástupkyně, aby Valenta dostal i podmíněné odnětí svobody.
16. 9. 2021|

Kauza zakázek na reklamní plochy v Praze se vrací k soudu

Městský soud v Praze zrušil osvobozující verdikt v kauze údajné manipulace s pronájmem reklamních ploch v metropoli. Obvodní soud podle nadřízené instance pochybil, když nehodnotil některé důkazy, které měly svědčit o ovlivňování zakázky.
10. 4. 2021|