TÉMA

Pohon

Brněnští vědci pracují na plazmovém pohonu pro družice. Jeho funkčnost ale bude nutné otestovat

Odborníci z Vysokého učení technického v Brně pracují na generátoru plazmatu, který by měl pohánět satelity na velmi nízké oběžné dráze kolem Země. Ty pohon nutně potřebují, bez něj by je přitáhla zemská gravitace.
12. 3. 2024|

V Brně odstartuje projekt na bezemisní létání

Vodíkový pohon letadel, a tedy i nulové emise jsou hlavními tématy, která řeší projekt společenství firem a výzkumných center pod vedením brněnské divize nadnárodní společnosti Honeywell. Hodnota výzkumu šplhá k pěti miliardám korun a na jih Moravy přiláká padesát špičkových vědců a inženýrů.
3. 2. 2023|

Britští vědci představili koncept letadla na vodíkový pohon. Má nahradit ta na benzin

Britská výzkumná organizace Aerospace Technology Institute (ATI) v pondělí představila návrh dopravního letadla poháněného tekutým vodíkem, které je teoreticky schopno dosáhnout výkonu současných letadel střední velikosti bez emisí oxidu uhličitého. Koncept FlyZero plánuje letadlo pro přepravu 279 cestujících, které by dokázalo z Londýna do San Francisca letět bez mezipřistání, a to stejnou rychlostí a se stejným pohodlím jako současná letadla, uvedla agentura Bloomberg.
6. 12. 2021|

Po pařížské Seině se bude plavit první komerční nákladní loď poháněná vodíkem

Evropský inovační projekt Flagships představil první komerční nákladní loď na světě, která bude mít vodíkový pohon. Bude se plavit po řece Seině v Paříži a její provoz by měl začít ještě během letošního roku.
10. 4. 2021|