TÉMA

Incident

Uklízečku chycenou do rolety musel zachránit majitel obchodu. Z ženy je internetová hvězda

Z uklízečky z Walesu se stala celebrita. Když čekala před obchodem, zachytil se jí kabát do rolety, která ji zvedla ze země. Na zem jí pomohl majitel večerky, který video zveřejnil na sociální síti. Z nahrávky se rychle stal hit, viděly ji miliony lidí. Žena teď žertuje, že se bude muset „vypořádat se slávou“, píše britský server BBC.
6. 3. 2024|

V polském Štětíně najel řidič do lidí čekajících na tramvaj

V centru Štětína odpoledne najel řidič do skupiny lidí čekajících na tramvaj, následně ujel asi kilometr a způsobil dopravní nehodu. Zraněných je podle polských médií nejméně devatenáct, z toho dva vážně. Policie zadržela jako pachatele 33letého Poláka, který je obyvatelem Štětína. Podle hasičů velmi pravděpodobně najel do lidí úmyslně, vyšetřovatelé ale případ nevyšetřují jako terorismus.
1. 3. 2024|

Policie odložila případ potyčky bývalého náměstka Koláříka s asistentkou, píší Seznam Zprávy

Pražští policisté odložili prověřování incidentu z letošního června, při kterém se dostali do potyčky tehdejší náměstek ministra vnitra Lukáš Kolářík a jeho asistentka. Uvedl to ve středu server Seznam Zprávy. Žena Koláříka vinila z napadení. Kolářík po incidentu na ministerstvu skončil, později požádal o pozastavení členství v Pirátské straně.
8. 11. 2023|

Napadené romské děti z Lipníku dostanou desetitisícové odškodné

Krajský soud v Ostravě přiznal odškodnění romským dětem, které před čtyřmi lety v zámeckém parku v Lipníku nad Bečvou na Přerovsku napadl manželský pár. Mají nárok na částky v rozmezí od deseti do padesáti tisíc korun. České televizi to sdělil mluvčí soudu Igor Krajdl. Dětí se letos v létě zastal Ústavní soud (ÚS) poté, co krajský soud nejprve zamítl nárok na odškodnění za nemajetkovou újmu, čtyřem dětem přiznal pouze bolestné.
3. 11. 2023|

Policisté jsou kvůli fotbalu mezi Spartou a Kodaní ve střehu. Řeší už jeden incident v restauraci

Policisté už od pondělí monitorují pohyb a chování fotbalových fanoušků před úterním zápasem pražské Sparty s týmem FC Kodaň na pražské Letné. Utkání vyhodnotili jako rizikové. Dosud sice nemuseli řešit vážnější problémy, zabývají se ale incidentem, který se stal v pondělí pozdě večer v jedné z restaurací v Týnské ulici na Starém Městě, řekl mluvčí pražské policie Jan Rybanský. Policie odpoledne doprovodí pochod příznivců dánského týmu, který má ze Staroměstského náměstí vyrazit na Letnou po 16:00. Zápas začíná v 19:00, brány stadionu se otevřou v 17:30.
15. 8. 2023|

Při přestřelce u amerického konzulátu v saúdské Džiddě zemřeli dva lidé

Nedaleko amerického konzulátu v saúdskoarabské Džiddě se ozbrojený muž dostal do přestřelky se členy bezpečnostních sil. O život podle agentury Reuters přišel nepálský strážce a také samotný útočník. Nikomu z amerických občanů se nic nestalo. Případ vyšetřuje policie. Konzulát USA se cílem útoku stal v minulosti už několikrát.
29. 6. 2023|

Dítě v Mostě zemřelo při incidentu dvou mužů, jednoho z nich policie obvinila

Policie v souvislosti se sobotním úmrtím dítěte v Mostě obvinila z pokusu o vraždu a z usmrcení z nedbalosti jednatřicetiletého muže. Pokusu o vraždu se podle kriminalistů dopustil při konfliktu se šestačtyřicetiletým mužem, který v té době držel dítě v náruči.
28. 5. 2023Aktualizováno28. 5. 2023, 18:13|

Do Polska přiletěl z Běloruska asi pozorovací balon, uvedlo ministerstvo obrany

Polské ministerstvo obrany v sobotu oznámilo, že v polském vzdušném prostoru byl odhalen neznámý objekt, který přiletěl od Běloruska. Podle ministerstva se pravděpodobně jednalo o pozorovací balon.
13. 5. 2023Aktualizováno13. 5. 2023, 17:33|

Demonstrace byla jen poslední kapkou, říká Dušek. Předtím si nikdo nestěžoval, zastává se děkana Ševčíka Vondráček

Setrvání Miroslava Ševčíka na pozici děkana Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické (VŠE) je problematické kvůli dlouhodobě špatnému vedení fakulty, které poškozuje reputaci celé univerzity, myslí si člen Národní ekonomické rady vlády (NERV) Libor Dušek. „Nejproblematičtější otázkou je, jak se mohl stát docentem a děkanem,“ uvedl v pořadu Události, komentáře. Naopak člen fakultního senátu Jan Vondráček nepovažuje odvolání Ševčíka za opodstatněné a výtky vůči jeho působení považuje za osobní.
6. 4. 2023|

Musíte si zvyknout na to, že v médiích pracují i „barevní“, říkají romští novináři

Účastníci demonstrací na romské redaktory pokřikují rasistické urážky. Jindy lidé zase zpochybňují jejich novinářskou profesionalitu, nebo jim rovnou zruší rozhovor. Reportéři Richard Samko z ČT, Patrik Banga z iDnesu i slovenský novinář Jozef Šivák z televize TA3 pro pořad Newsroom ČT24 popsali realitu Romů pracujících v médiích.
27. 11. 2022Aktualizováno27. 11. 2022, 23:54|

Počet kyberútoků se v říjnu dostal vysoko nad průměr, varuje NÚKIB

Počet kybernetických incidentů se podle Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) v říjnu dostal vysoko nad průměr, jde o nejvyšší hodnotu od dubna. Úřad jich eviduje 19. Část útoků byla podle úřadu od skupiny Anonymous Russia. Úřad o tom v úterý informoval na svém webu.
8. 11. 2022|

Rusko ostřelovalo civilní lodě na Ukrajině. Ta pod ochranou OSN vyváží obilí i přes odpor Kremlu

Ruská armáda na Ukrajině udeřila proti dvěma civilním plavidlům v přístavu Očakiv. Jde o první takový útok od uzavření dohody o vývozu obilí. Následoval poté, co Kreml oznámil, že pozastavuje svou účast na paktu, který má odvrátit hrozbu hladomoru v řadě zemí třetího světa. Osud obilné úmluvy je nejistý, v úterý ukrajinské přístavy opustila tři plavidla, ve středu by ale nemělo vyplout žádné.
1. 11. 2022Aktualizováno1. 11. 2022, 17:57|

Mladík na Slovensku se po polibku s přítelem stal terčem útoku, utrpěl zranění

Devatenáctiletého mladíka na jihu Slovenska napadl a zranil neznámý útočník poté, co se políbil s přítelem. Incident, který potvrdila policie, se podle médií stal minulý týden a oběť útoku podstoupila operaci. Před dvěma týdny došlo ve slovenské metropoli k homofobní vraždě dvou lidí, která u veřejnosti vyvolala vlnu solidarity s komunitou LGBT+.
27. 10. 2022Aktualizováno27. 10. 2022, 18:35|

Sjezd čínských komunistů skončil. Bývalého prezidenta strážci vyvedli ze sálu

V Pekingu skončil dvacátý sjezd Komunistické strany Číny. V sobotu tam došlo k nečekanému incidentu – strážci v sále vyvedli z pódia bývalého čínského prezidenta Chu Ťin-tchaa. Oficiální média podle agentury AFP sdělila, že se bývalý čínský vůdce „necítil dobře“. Jednání trvalo od minulé neděle a změny ve stranickém vedení by měly být zveřejněny až tuto neděli. Podle agentur z vedení vypadne premiér Li Kche-čchiang. Očekává se, že v čele strany bude na další pětileté období potvrzen současný prezident Si Ťin-pching.
22. 10. 2022Aktualizováno22. 10. 2022, 18:07|

30 let zpět: Slavnostní otevření kanálu Rýn–Mohan–Dunaj

V Norimberku političtí představitelé slavnostně otevřeli poslední úsek vodní cesty mezi Severním a Černým mořem, kanálu Rýn–Mohan–Dunaj. Slavnostní atmosféru narušil maďarský premiér József Antall, který ostře napadl postoj Československa k výstavbě vodního díla Gabčíkovo–Nagymaros.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
25. 9. 2022|

Muž zatčený na pozemku hradu Windsor je zadržován na základě zákona o duševním zdraví

Muž zadržený v sobotu po vniknutí na pozemek hradu Windsor, ve kterém tráví svátky britská panovnice Alžběta II., je držen ve vazbě na základě zákona o duševním zdraví. Oznámila to v neděli londýnská policie. Mladý muž je podle ní v péči zdravotníků. Incident se stal v den, kdy královna k lidu pronesla tradiční vánoční poselství.
26. 12. 2021|

Boris Johnson zažívá katastrofální prosinec. Řeší skandály, rezignace i historickou volební prohru

Britská vláda musí vysvětlovat další možné porušení pandemických restrikcí. Deník The Guardian zveřejnil snímek, který zachycuje sešlost z poloviny loňského května, kdy na ostrovech platila přísná opatření. Downing Street se brání tím, že šlo o pracovní schůzku. Pro konzervativního premiéra Borise Johnsona jde o již několikátý skandál během posledních týdnů.
20. 12. 2021|

Varšava si kvůli incidentu na hranici předvolala běloruského diplomata. Nebylo to poprvé

Polské ministerstvo zahraničí si v úterý předvolalo běloruského chargé d'affaires ve Varšavě, aby protestovalo proti vniknutí „uniformovaných ozbrojených osob“ z Běloruska na polské území. S odvoláním na polskou diplomacii o tom informovaly agentury AP a PAP. Polsko v poslední době čelí náporu migrantů, kteří se do Evropské unie snaží dostat přes Bělorusko ovládané autoritářským vůdcem Alexandrem Lukašenkem.
3. 11. 2021|

Pozůstalým po civilistech zabitých při útoku USA v Kábulu omluva nestačí

Omluva nestačí, řekl v sobotu Afghánec Ímal Ahmadí, který při útoku americké armády v Kábulu přišel v srpnu o deset příbuzných. Pentagon původně útok bezpilotního letadla vydával za akci proti autu s atentátníky, v pátek se ale omluvil a přiznal, že zemřelo deset civilistů. Mezi oběťmi útoku z 29. srpna byla i tříletá Ahmadího dcera. Z deseti mrtvých bylo sedm dětí.
18. 9. 2021|

Ruští agenti zadrželi estonského diplomata, podezírají ho ze špionáže. Dle Tallinu jde o provokaci

Agenti ruské tajné služby FSB v Petrohradě zadrželi estonského konzula, který podle nich získával utajované informace od ruského občana. S odvoláním na FSB o tom informovala ruská tisková agentura TASS. Podle Tallinu se jedná o provokaci ze strany Moskvy.
6. 7. 2021|

30 let zpět: Vyhoštění čtyř pracovníků iráckého velvyslanectví

V pátek 5. dubna 1991 se zástupci Svazu kurdských studentů pokusili v rámci povolené manifestace předat své požadavky zástupcům Irácké republiky. Následovala vzrušená debata, která skončila zákrokem pracovníků ambasády proti studentům. Během incidentu došlo ke střelbě. V reakci na tento incident vyhostilo Československo čtyři zaměstnance irácké ambasády. Při předání oficiální nóty označil velvyslanec toto rozhodnutí za nespravedlivé.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
9. 4. 2021|

Americký torpédoborec vplul do ruských vod, tvrdí Moskva. Nejsou vaše, kontrují USA

Ruská vojenská loď vytlačila americký torpédoborec z ruských teritoriálních vod v Japonském moři na Dálném východě, informovalo o tom ruské ministerstvo obrany. Torpédoborec USS John S. McCain třídy Arleigh Burke podle Moskvy pronikl dva kilometry za hranici mezinárodních vod do zálivu Petra Velkého, u kterého se nachází i město Vladivostok, kde je velitelství ruského Tichooceánského loďstva. Americké námořnictvo podle listu The Moscow Times uvedlo, že torpédoborec se pohyboval ve vodách, na které Rusko podle USA vznáší neoprávněné nároky.
24. 11. 2020Aktualizováno24. 11. 2020, 14:25|

Indická a čínská armáda se střetly ve sporné oblasti Himálaje. Zemřelo dvacet vojáků

Při pondělním incidentu na sporné hranici s Čínou zemřelo dvacet indických vojáků. S odvoláním na indickou armádu o tom informovala agentura Reuters. Předchozí zprávy agentury hovořily o dvanácti mrtvých. Indický ministr zahraničí si ohledně konfliktu volal se svým čínským protějškem a shodli se na diplomatickém řešení.
16. 6. 2020Aktualizováno17. 6. 2020, 16:52|

Na dva ropné tankery v Ománském zálivu zřejmě někdo zaútočil. USA ukázaly na Írán

Dva ropné tankery plující v blízkosti strategicky významného Hormuzského průlivu se zřejmě staly terčem útoku, na palubě jednoho z nich následně vypukl požár. Posádky obou plavidel ale byly včas evakuovány. Podrobnosti incidentu, ke kterému došlo v Ománském zálivu, se stále vyšetřují, ministr zahraničí USA Mike Pompeo už ovšem z útoku obvinil Írán. Ceny ropy na světových trzích v reakci na událost vzrostly.
13. 6. 2019Aktualizováno13. 6. 2019, 21:00|