TÉMA

Železniční trať

Ministerstvo dosáhlo podstatného dílčího kroku pro vysokorychlostní trať mezi Brnem a Vídní. Stavět by se mohlo už za dva roky

Ministerstvo dopravy dostalo první pozitivní stanovisko EIA v takzvaném zjišťovacím řízení na stavbu vysokorychlostní tratě mezi Brnem a Vídní. Podle ministra Martina Kupky (ODS) to znamená, že by se v roce 2026 mohlo začít stavět. Správa železnic ale ještě musí získat konečné posouzení vlivů na životní prostředí a stavební povolení. Hovoří se o tom, že první vysokorychlostní úseky mají být hotové po roce 2030.
29. 2. 2024|

Program schůze sněmovny byl přijat po šesti hodinách. Poslanci schválili přesčasy lékařů

Úpravy programu schůze zabraly sněmovně více než šest a půl hodiny úterního jednání. Zasloužili se o to především poslanci opozice, zejména předseda SPD Tomio Okamura s třičtvrtěhodinovou řečí a předseda ANO Andrej Babiš, jehož projev trval dvě a půl hodiny. První řadoví poslanci se dostali k přednesení svých návrhů po více než pěti hodinách od začátku úterního jednání, koalice jejich snahy o dodatečné zařazení debatních bodů odmítla. Sněmovna pak ve večerních hodinách znovu schválila dočasné zavedení možnosti další přesčasové práce ve zdravotnictví, která budí spory. Jednání sněmovny pak bylo v jedenáct hodin večer přerušeno, pokračovat bude ve středu.
12. 9. 2023Aktualizováno12. 9. 2023, 23:31|

Strojvedoucí dostal za nehodu u Přerova peněžitý trest a zákaz činnosti

Přerovský soud uložil strojvůdci Romanu Šeševičkovi za loňskou nehodu dvou nákladních vlaků v Prosenicích u Přerova peněžitý trest dvě stě tisíc korun a zákaz činnosti na čtyři roky. Podobný trest navrhoval i žalobce a ztotožnila se s ním také obhajoba. Soud v pondělí přijal prohlášení viny obžalovaného, dokazování tak neprováděl. Strojvedoucímu hrozila původně za obecné ohrožení z nedbalosti sazba od dvou do osmi let. Při nehodě nebyl nikdo zraněn, škoda byla vyčíslena na 28,7 milionu korun. Srážka tehdy omezila na zhruba tři týdny provoz vlaků na koridorové trati z Přerova směrem na Ostravu.
4. 9. 2023Aktualizováno4. 9. 2023, 14:49|

Hasiči měli kvůli bouřkám stovky výjezdů. Na Olomoucku i Mělnicku po zásahu bleskem hořelo

Hasiči mají po středečních silných bouřkách na kontě stovky výjezdů po celém Česku. Středočeští hasiči vyjížděli ve středu večer a v noci na čtvrtek nejčastěji k popadaným stromům a odčerpávání vody. V Tuhani na Mělnicku zapálil ve středu večer blesk stodolu, škoda je 3,5 milionu korun. Požáry v souvislosti s úderem blesku likvidovali také hasiči na Olomoucku. Ve Šternberku hořela střecha dílny u rodinného domu a v Uničově – Dolní Sukolomi střecha zemědělského objektu. V Pardubickém kraji spadlé stromy zastavily vlakovou dopravu a stovky domácností byly kvůli poruchám na vedení vysokého napětí bez proudu.
17. 8. 2023Aktualizováno17. 8. 2023, 19:21|

Trať v Domažlicích potřebuje zmodernizovat. Desítky lidí nechtějí, aby nová kolej vedla přes jejich pozemky

Desítky obyvatel Domažlic odmítají plány na zdvojkolejnění tamní železniční trati. Jsou sice zvyklí, že jim kolem domů projíždějí vlaky, ale nová kolej, která je součástí plánované modernizace trati z Prahy do Mnichova, má vést přes jejich pozemky. Vlakové spojení by mělo být rychlejší a bezpečnější.
21. 6. 2023|

Sněmovna rozhodla o kandidátech na vyznamenání, hranici poplatku za odpad nezvýšila

Poslanecká sněmovna v pátek zamítla razantnější zvýšení horní hranice poplatku, který mohou obce vybírat od obyvatel za komunální odpad. Poslanci též hlasovali o sněmovních kandidátech na státní vyznamenání a novele drážního zákona. Dolní komora se shodla také na vládním návrhu, který zruší více než deset tisíc zastaralých a nadbytečných právních předpisů. Poslanci projednali i návrh nového zákona o veřejných dražbách. Jeho cílem je sjednocení a zjednodušení pravidel pro jejich konání s ohledem na převažující elektronickou formu. Do sněmovny se vrátila také debata o manželství pro stejnopohlavní páry.
2. 6. 2023Aktualizováno2. 6. 2023, 17:45|

Pražské letiště je blíž k nové ranveji. Rozhodovat bude opět krajský soud

Pražské letiště se posunulo blíž k výstavbě druhé vzletové a přistávací dráhy. Nejvyšší správní soud (NSS) se letiště zastal a zrušil rozhodnutí Krajského soudu v Praze, podle kterého se měl projekt nové dráhy vyškrtnout ze zásad územního rozvoje. Podle letiště je ale druhá dráha potřebná pro navýšení kapacit. Odpůrci, mezi kterými jsou hlavně okolní obce, se obávají většího hluku.
19. 4. 2023|

Správa železnic vypsala tendr na modernizaci trati mezi Karlštejnem a Berounem

Správa železnic vypsala tendr na modernizaci trati mezi Karlštejnem a Berounem, hodnota zakázky je zhruba 1,6 miliardy korun. Stavba má začít příští rok a trvat přibližně tři roky. Součástí prací bude též rekonstrukce stanice Srbsko, úprava skal u obce Tetín a stavba odbočky Lom, zhruba v polovině mezistaničního úseku. Pracovat se bude za jednokolejného provozu s omezením výluk na nutné minimum, uvedl ve čtvrtek mluvčí Správy železnic Dušan Gavenda.
29. 12. 2022|

U Chebu se podařilo vyprostit vykolejenou lokomotivu. Provoz je plně obnoven

Na železniční trati mezi Chebem a Tršnicemi se podařilo ve středu dopoledne dostat zpět na koleje lokomotivu, která v úterý ráno skončila mimo kolejiště. Díky tomu už na hlavní trati z Chebu do Karlových Varů jezdí vlaky bez omezení. Některé soupravy musely doposud jezdit přes Františkovy Lázně, což způsobovalo zpoždění pět až deset minut. Provoz se podařilo plně obnovit po 13:00.
17. 8. 2022Aktualizováno17. 8. 2022, 15:05|

Omezení na trati u Bohumína po červnové nehodě pendolina potrvají do konce srpna

Až do konce srpna potrvají omezení, která jsou stále na železniční trati v Bohumíně, kde se koncem června srazil vlak pendolino s posunovací lokomotivou. Jde o významnou trať z Česka do Polska. Pracovníci Správy železnic (SZ) ještě opravu kolejiště nedokončili, řekla mluvčí Nela Eberl Friebová. Vlaky místem projíždějí pomaleji a mohou nabrat zpoždění až půl hodiny. Červnovou nehodu nepřežil strojvedoucí a pět lidí utrpělo zranění.
17. 8. 2022|

Teplice čekají dopravní komplikace, začíná velká oprava železničních přejezdů

Dopravní komplikace čekají od čtvrtka motoristy kvůli rozsáhlé opravě železničních přejezdů na trati mezi Bohosudovem a nádražím v Teplicích. Zcela se uzavře teplická ulice Emilie Dvořákové. S výlukami musejí počítat také cestující. Práce potrvají několik měsíců, řekl mluvčí Správy železnic (SŽ) Dušan Gavenda. Přejezd v ulici Emilie Dvořákové bude ve čtvrtek úplně uzavřen a následně zrušen.
10. 2. 2022|

Provoz na trati mezi Prahou a Berounem byl po víc než hodině obnoven

Provoz na železniční trati mezi Prahou a Berounem byl v neděli více než hodinu zcela zastaven. Mezi stanicemi Řevnice a Zadní Třebaň vlak srazil člověka, který na místě zemřel.
14. 11. 2021Aktualizováno14. 11. 2021, 19:40|

Na trať z Olomouce do Uničova se vrací provoz. Vlaky mohou jezdit až 160 kilometrů v hodině

Mezi Olomoucí a Uničovem končí elektrifikace a zkapacitnění železniční trati. Úsek z Olomouce do Šternbeka byl dokončen už loni v prosinci, práce pak pokračovaly na patnáctikilometrovém navazujícím úseku do Uničova. Z krajského města až do Uničova se lidé dostanou vlakem už od čtvrtka 9. září. Revitalizací prošly i čtyři zastávky.
8. 9. 2021|

Iráčané pracují na železničních tratích na severu země v Mosulu. Zničil je samozvaný Islámský stát

Mosul je druhým největším městem Iráku a v době největšího rozpuku organizace Islámský stát (IS) byl baštou těchto extremistů. Ti zničili tamní železniční infrastrukturu. Po porážce IS se teď místní snaží železniční trať rekonstruovat a obnovit. Z Mosulu, který se nachází na severu země, vedly více než století železniční spoje po celé zemi – přes Bagdád až na jih do Basry.
14. 7. 2021|

Výbuch v chemičce Preol zranil tři hasiče. Odhad škody je 200 milionů

Exploze v areálu lovosické chemičky Preol zranila v pondělí před půlnocí tři podnikové hasiče, kteří zasahovali u požáru. Jednoho z nich musel s těžkým zraněním transportovat do nemocnice vrtulník. Zásah hasiči stále neukončili, na místo ale dohlíží už pouze podniková jednotka. Provozovatel předběžně odhadl škodu na 200 milionů korun. Policie prověřuje, zda nedošlo k trestnému činu nebo porušení bezpečnostních předpisů.
6. 7. 2021Aktualizováno6. 7. 2021, 21:01|

Nádraží Alžbětín protíná česko-bavorská hranice. Zdejší trať oslavila 30 let od znovuotevření

Železniční trať mezi českou Železnou Rudou a sousední Bavorskou Rudou, která byla před rokem 1989 desítky let neprostupná, oslavila třicet let od svého znovuotevření. Trať byla v 50. letech uzavřena a budova nádraží rozdělena na dvě části, stejně jako v Berlíně. Jde o jediné nádraží v Česku, které patří dvěma státům.
2. 6. 2021|

Železničáři u Bíliny stále odklízejí víkendovou nehodu. Vlaky se na trať zřejmě vrátí až v pondělí

Trať mezi stanicemi Bílina a Úpořiny na Teplicku zůstane po nedělní nehodě dvou nákladních vlaků u obce Světec nejspíš zavřená do pondělí 12. dubna. Na trati běžně jezdí osobní i nákladní přeprava. Dosud na místě železničáři provádějí odklízecí práce. Informovala o tom mluvčí Správy železnic Nela Friebová. Havárie si vyžádala život jednoho strojvůdce, druhý byl středně těžce zraněný. Škoda je kolem padesáti milionů korun.
8. 4. 2021|