TÉMA

Kaluga

Ruské rakety zabily v Oděse nejméně dvacet lidí a další desítky zranily. Po útoku okupantů jsou mrtví i ve Vinnycji

Nejméně dvacet lidí zahynulo při útoku Ruska na jihoukrajinskou Oděsu. Oznámil to předseda oblastní správy Oleh Kiper, podle kterého dalších 75 lidí utrpělo zranění. Mezi mrtvými i zraněnými jsou rovněž příslušníci záchranných složek, kteří se vydali na místo na pomoc po prvním ruském úderu, po kterém pak následoval další. Ve středoukrajinské Vinnycké oblasti zabil útok okupantů dva lidi.
15. 3. 2024Aktualizováno15. 3. 2024, 18:54|

Volkswagen definitivně končí v Rusku. Továrnu v Kaluze koupil ruský Avilon

Německý automobilový koncern Volkswagen prodal svou továrnu v ruské Kaluze ruskému prodejci automobilů Avilon. Firma to uvedla v tiskové zprávě. Společnost se tak v důsledku války na Ukrajině definitivně stahuje z Ruské federace. Podle zpráv médií daly ruské úřady transakci zelenou tento týden. Vozy v Kaluze vyráběla i česká Škoda Auto.
19. 5. 2023Aktualizováno19. 5. 2023, 19:16|

V Rusku se prodává kvůli sankcím a inflaci méně aut. Západní značky ale možná nahradí čínské

Prodej nových osobních a lehkých užitkových automobilů se v Rusku během května meziročně propadl o 83,5 procenta na 24 268 vozů. Vyplývá to ze zprávy, kterou v pondělí zveřejnilo podnikatelské sdružení AEB. Prodej české značky Škoda se podle údajů sdružení snížil o dvaadevadesát procent na 805 vozů. Tamní automobilový sektor se potýká s dopady sankcí, které uvalily západní země kvůli invazi na Ukrajinu. Ceny o desítky procent zvedá také inflace, která se pohybuje kolem sedmnácti procent.
6. 6. 2022Aktualizováno6. 6. 2022, 20:07|

Češi si opět zajdou „na jedno“. Zájem o pivo v létě ještě poroste, ceny ale také

Češi se vracejí do hospod a restaurací. Zájem o pivo v sudech tak roste. K návratu přispívá nejen zrušení pandemických omezení, ale i hezké počasí. V posledních dnech navíc lidi do hospod lákalo i mistrovství světa v hokeji. Pivovary i pohostinská zařízení se ovšem podobně jako další podniky potýkají s rostoucími náklady, které se promítají i do ceny piva.
29. 5. 2022|

Sankce zastavují výrobu v ruském centru autoprůmyslu

Ruské město Kaluga a tamní závody zahraničních automobilek tvrdě zasáhly západní sankce uvalené v posledních týdnech na Rusko kvůli jeho útoku na Ukrajinu. Tisíce zaměstnanců automobilových závodů jsou momentálně bez práce a ceny potravin v obchodech rostou. Evropské státy navíc připravují další sankce.
6. 4. 2022|

Škoda Auto zastaví aktivity v Rusku. Průzkum ukázal odliv ukrajinských pracovníků z českých firem

Automobilka Škoda Auto kvůli ruské invazi na Ukrajinu zastaví veškeré své aktivity v Rusku. Přeruší výrobu ve svých ruských závodech v Kaluze a Nižném Novgorodu, zastaví i export vozů do země. Firma o tom ve čtvrtek informovala v tiskovém prohlášení. Až do odvolání zastavuje výrobu aut v Rusku i německý automobilový koncern Volkswagen, který je největším výrobcem aut v Evropě a pod který Škoda Auto patří. Na vojenské akce Moskvy reaguje i developerská společnost Central Group. Hospodářská komora (HK) zároveň zveřejnila aktuální průzkum o vztahu konfliktu a „migraci“ ukrajinských pracovníků.
3. 3. 2022Aktualizováno3. 3. 2022, 17:17|

Jak dostat člověka do vesmíru? Ruská cesta má začátek v bahně Rjazaně

Když 12. dubna 1961 obletěl Jurij Gagarin jako první člověk Zemi, nespadl tento úspěch z nebe – šlo o výsledek nápadů, myšlenek a práce desítek tisíc lidí. Kdo ale Gagarinovi a jeho následovníkům cestu do vesmíru otevřel nejvíc? V případě Ruska bezpochyby vizionářský matematik Konstantin Ciolkovskij.
10. 4. 2021Aktualizováno12. 4. 2021, 13:13|