TÉMA

Balíkovna

Rakušan chystá rozdělení České pošty na dvě části. Do Balíkovny by mohl vstoupit soukromý kapitál

Transformační zákon o České poště je nyní v připomínkovém řízení, po něm má zamířit do sněmovny, uvedl v pořadu Týden v politice ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). V případě jeho platnosti od ledna 2025 se počítá s rozdělením státního podniku na část, která bude dál poskytovat tradiční poštovní služby, státem dotované, a na část Balíkovna. Ta by si měla doručováním balíků na sebe vydělat.
9. 3. 2024Aktualizováno9. 3. 2024, 15:05|

Poštovní budova v Jindřišské míří do aukce, podnik chce za pražský palác minimálně 1,5 miliardy

Do aukce míří nejdražší ze seznamu budov, kterých se ztrátová Česká pošta zbavuje. Jde o sídlo pošty na rohu ulic Jindřišské a Politických vězňů v centru Prahy u Václavského náměstí. Budova je kulturní památkou, státní podnik ji nabízí za vyvolávací cenu 1,5 miliardy korun. Přednostně ji nabídl k využití jiným státním institucím, ale žádná z nich zájem neprojevila. Čas na nabídky ke koupi vypršel v noci na úterý.
24. 10. 2023|

Česká pošta se vydala vstříc nové budoucnosti. Bez 300 poboček a s plány na záchranu

Česká pošta zrušila v rámci úspor tři sta svých poboček. Vláda zároveň schválila její transformační plán, který má pomoci státnímu podniku dostat se z letitých ztrát. V něm se například počítá s vyčleněním Balíkovny či s tím, že pobočky budou vyřizovat některé sociální dávky.
3. 7. 2023|

Rakušan představil transformaci České pošty, vyčlení se Balíkovna

Nová komerční státem vlastněná akciová společnost Balíkovna se vyčlení z České pošty k 1. lednu 2025. Balíkovna by měla ve vládou schváleném transformačním plánu od pošty převzít logistické a balíkové služby. Později by do Balíkovny mohl vstoupit strategický partner. Na tiskové konferenci to uvedli pověřený generální ředitel Miroslav Štěpán a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).
29. 6. 2023Aktualizováno29. 6. 2023, 19:40|

Pošta zdraží. Obyčejné psaní bude od listopadu za 21 korun

Cena za poslání obyčejného dopisu překročí od listopadu dvacetikorunu. Česká pošta ohlásila zdražení svých služeb, více zaplatí její zákazníci za dopisy, balíky a poukázky. Obyčejný i prioritní dopis doručovaný do druhého dne bude stát o dvě koruny více než dosud.
3. 10. 2022|

Všechny pobočky České pošty se o víkendu uzavřou kvůli údržbě datových center

Všechny pobočky České pošty budou od pátečního večera do pondělí zavřené. Důvodem je plánovaná provozní údržba datových center společnosti. Odstávka se bude týkat jak poboček České pošty, tak Balíkoven Partner, které v době odstávky nebudou vydávat zásilky. Informoval o tom mluvčí společnosti Matyáš Vitík.
15. 6. 2021Aktualizováno18. 6. 2021, 10:17|