TÉMA

Sestřelení letadla

Ukrajincům se zřejmě podařilo sestřelit ruský letoun včasné výstrahy a další stroj poškodit

Ukrajinským ozbrojeným silám se pravděpodobně podařilo sestřelit ruský letoun včasné výstrahy a řízení A-50 a poškodit letoun Il-22M, sloužící jako létající velitelské středisko, uvedl na svém webu list Ukrajinska pravda s odvoláním na sociální sítě a vyjádření ukrajinských představitelů.
15. 1. 2024Aktualizováno15. 1. 2024, 14:17|

Ukrajina, Británie, Švédsko a Kanada žalují Írán kvůli sestřelení letadla z ledna 2020

Ukrajina, Británie, Švédsko a Kanada požádaly Mezinárodní soudní dvůr (ICJ), aby zahájil proces s Íránem za sestřelení ukrajinského dopravního letadla z ledna 2020. Podle soudu uvádějí, že Írán porušil své závazky v oblasti civilního letectví, a požadují odškodnění pozůstalých, informují tiskové agentury. Při havárii tehdy zemřelo 176 lidí a Teherán později přiznal, že stroj omylem sestřelila jeho protivzdušná obrana.
5. 7. 2023|

Rusko kontrolovalo území, odkud raketa sestřelila let MH17, uvedl štrasburský soud

Evropský soud pro liská práva (ECHR) považuje za přípustné tři různé žaloby Nizozemska a Ukrajiny proti Rusku kvůli porušování lidských práv ve dvou východoukrajinských regionech a kvůli sestřelení letadla na lince MH17 z července 2014. Informovala o tom agentura Reuters. Soud podle ní uvedl, že území, odkud byla odpálena raketa, která let MH17 sestřelila, bylo pod kontrolou Moskvy.
25. 1. 2023|

Nizozemští prokurátoři požadují doživotní tresty za sestřelení letu MH17

Nizozemští prokurátoři požádali o doživotní trest pro čtyři podezřelé ze sestřelení letu MH17 nad východní Ukrajinou v roce 2014. Podle prokuratury čtveřice použila raketu ruské armády k sestřelení dopravního letadla, při kterém zahynulo všech 298 cestujících a členů posádky. Tři Rusové a jeden Ukrajinec ruské národnosti jsou souzeni v nepřítomnosti.
22. 12. 2021|

„Ruské popírání viny je omračující.“ Pozůstalí vypovídají v případu sestřelení MH17

Pozůstalí po 298 obětech letu MH17 sestřeleného v roce 2014 nad východní Ukrajinou začali vypovídat před soudem v Nizozemsku. Někteří z nich viní Rusko ze lži, jiní žádají potrestání viníků, aby našli klid. Obžalováni jsou tři ruští a jeden ukrajinský občan, kteří jsou podezřelí ze zapojení do pádu Boeingu 777 společnosti Malaysian Airlines. Mezinárodní tým vyšetřovatelů připsal sestřelení letadla raketě ruských ozbrojených sil odpálené z prostoru, který kontrolují Ruskem podporovaní separatisté. Oni i Moskva odpovědnost odmítají.
6. 9. 2021Aktualizováno6. 9. 2021, 19:09|

Za loňské sestřelení ukrajinského letadla Írán obvinil deset lidí

V Íránu bylo kvůli loňskému sestřelení ukrajinského civilního letadla obviněno deset lidí. Informovala o tom íránská agentura ISNA. Revoluční gardy sestřelily letadlo raketami země-vzduch a v jeho troskách zahynulo 176 lidí.
6. 4. 2021|