TÉMA

Sazby

ČNB podle očekávání znovu nechala úrokovou sazbu na sedmi procentech

Bankovní rada České národní banky (ČNB) ve středu podle očekávání znovu ponechala základní úrokovou sazbu na sedmi procentech. Sazba se naposledy měnila před rokem, kdy ji ČNB zvýšila o 1,25 procentního bodu na současnou úroveň. Bankovní rada také opět potvrdila závazek, že bude i nadále bránit nadměrným výkyvům kurzu koruny. Stabilitu sazeb podpořilo pět členů bankovní rady ČNB, dva byli pro růst o čtvrt procentního bodu. Na tiskové konferenci to řekl guvernér centrální banky Aleš Michl.
21. 6. 2023Aktualizováno21. 6. 2023, 17:07|

Vládní balíček počítá s dvěma sazbami DPH i vyšším zdaněním firem a nemovitostí

Daň z přidané hodnoty bude mít nově dvě sazby. Dosavadní snížené sazby deset a patnáct procent se sloučí na dvanáct procent. Základní jednadvacetiprocentní sazba zůstane. Informoval o tom ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS), když představoval úsporný balíček. Jedinou výjimku budou mít knihy, pro něž bude nulová sazba. Stát dále zvýší daň z nemovitosti. Daň z příjmu právnických osob se od roku 2025 zvýší na jednadvacet procent z nynějších devatenácti. Stoupne rovněž spotřební daň z tabáku a alkoholu i daň z hazardu, zdraží dálniční známky. Zrušeno má být dvaadvacet daňových výjimek.
11. 5. 2023Aktualizováno11. 5. 2023, 20:19|

Fed opět zvýšil základní sazbu. A naznačil, že už je možná u horní hranice

Měnový výbor americké centrální banky (Fed) ve středu na závěr dvoudenního zasedání podle očekávání zvýšil základní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu do pásma 4,75 procenta až pět procent. Sazbu zvýšila minulý týden i Evropská centrální banka, pošesté za sebou.
22. 3. 2023Aktualizováno22. 3. 2023, 20:08|

Průměrná sazba hypoték v únoru mírně vzrostla. Odborníci očekávají stagnaci

Průměrná úroková sazba hypoték na počátku února dosáhla 6,37 procenta. Mírně se zvýšila z lednových 6,34 procenta. Vyplývá to z údajů Fincentra Hypoindexu, který se zpracovává na základě údajů k pátému pracovnímu dni každého měsíce. Metodika odráží aktuální průměrnou nabídkovou sazbu hypotečního úvěru pro osmdesát procent hodnoty nemovitosti. Odborníci očekávají, že v nadcházejícím období bude výše sazeb stagnovat.
8. 2. 2023Aktualizováno8. 2. 2023, 12:22|

Stanjura chce snížit schodek rozpočtu o 70 miliard. Schillerová plán kritizovala

Soubor zákonů, které by pomohly snížit schodek státního rozpočtu zhruba o sedmdesát miliard korun, chce ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) předložit do května příštího roku. V Otázkách Václava Moravce uvedl, že na základě návrhů Národní ekonomické rady vlády uvažuje o zrušení některých daňových výjimek. Bývalá ministryně financí Alena Schillerová (ANO) si myslí, že je plán příliš ambiciózní a kabinet by měl nyní zvýšit spotřební daň na alkohol nebo tabák. Viceguvernérka centrální banky Eva Zamrazilová vyzvala k tomu, aby měl kabinet i vzhledem k vysoké inflaci ambice snižovat schodek mnohem víc a „nezadrhávat se na jednotlivých miliardách.“
13. 11. 2022|

Centrální banka zhoršila odhad vývoje ekonomiky, výši sazeb ponechala

Hrubý domácí produkt letos podle České národní banky vzroste o 2,2 procenta, v příštím roce poklesne o 0,7 procenta. Centrální banka zhoršila svůj odhad, dosud počítala s tím, že i napřesrok ekonomika poroste. Bankovní rada na svém listopadovém zasedání zároveň ponechala v sedmiprocentní výši základní úrokovou sazbu. Naposledy se změnila před koncem června, kdy ještě zasedala rada ve starém složení. Guvernér Aleš Michl dal ovšem najevo, že i na příštím zasedání bankovní rady připadá v úvahu pouze setrvání na dosavadních hodnotách, nebo zvýšení. Snižovat sazby ČNB zatím nebude.
3. 11. 2022Aktualizováno3. 11. 2022, 21:11|

Zájem o hypotéky byl v květnu větší než v dubnu, ale mnohem menší než loni. Sazby jsou nejvýše od roku 2010

Po propadu, který vyvrcholil v dubnu, vzrostl v květnu zájem o hypotéky meziměsíčně o pětinu. Zároveň ale byla částka, kterou banky poskytly, o 60 procent nižší než loni ve stejném období. Úroková sazba u skutečně nově poskytnutých hypoték v dubnu vzrostla z dubnových 4,39 procenta na květnových 4,64 procenta, vyplývá z Hypomonitoru České bankovní asociace (ČBA).
13. 6. 2022Aktualizováno13. 6. 2022, 15:48|

Průměrná sazba hypoték v březnu opět stoupla. Podle analytiků se může vyšplhat až k šesti procentům

Průměrná úroková sazba hypoték k 7. březnu činila 4,62 procenta ročně. Za poslední měsíc tak sazba stoupla o 0,1 procentního bodu a od ledna o zhruba 0,5 procentního bodu. Vyplývá to z údajů Fincentra Hypoindexu. Ten je nyní zpracováván podle nové metodiky na základě údajů k pátému pracovnímu dni každého měsíce. Metodika odráží aktuální průměrnou nabídkovou sazbu hypotečního úvěru pro 80 procent hodnoty nemovitosti.
9. 3. 2022Aktualizováno9. 3. 2022, 12:07|

Průměrná sazba hypoték v prosinci stoupla nejvíce od roku 2003

Průměrná úroková sazba hypoték v prosinci stoupla na 2,99 procenta z listopadových 2,70 procenta. Sazba vzrostla podesáté v řadě. Vyplývá to z údajů Fincentra Hypoindexu, podle kterého byl nárůst nejvyšší od roku 2003, tedy od doby fungování ukazatele. Hypoindex se sestavuje podle jiné metodiky než Hypomonitor, který Česká bankovní asociace zveřejnila minulý týden ve čtvrtek.
19. 1. 2022Aktualizováno19. 1. 2022, 11:33|

Sazby rostou z nízké úrovně a spíš se blíží normálu, hájí své rozhodnutí členové bankovní rady

Nejhorší, co může inflace způsobit, podle bankéřů centrální banky je, že si na ni lidé zvyknou. Takovou obavou hájí členové bankovní rady České národní banky rozhodnutí velmi výrazně zvýšit sazby. Ta základní úroková vzrostla na 2,75 procenta. Zároveň poukazují, že sazby stoupají z velmi nízké úrovně a spíše než nebývalým výšinám se blíží standardu. Zástupci ČNB byli hosty Interview ČT24 a Byznysu ČT24 Speciál.
5. 11. 2021|

Průměrná sazba hypoték v dubnu opět stoupla. Podle analytiků brzy přesáhne hranici dvou procent

Průměrná úroková sazba hypoték v dubnu stoupla na 1,98 procenta z březnových 1,94 procenta. Sazba stoupla podruhé v řadě, předtím jedenáct měsíců v řadě klesala. Vyplývá to z údajů Fincentra Hypoindexu. Banky sjednaly hypotéky za 39,2 miliardy korun, a duben se tak stal po březnu nejúspěšnějším měsícem v historii Hypoindexu. Nejdražší byly hypotéky v poslední době na začátku roku 2019. Tehdy se pohybovaly úroky kolem tří procent. Naopak nejvýhodnější bylo uzavřít smlouvu na začátku letoška.
19. 5. 2021Aktualizováno19. 5. 2021, 20:20|

Vývoj pandemie naznačuje delší útlum ekonomiky, vyplývá z jednání rady České národní banky

Podle většiny členů Bankovní rady České národní banky (ČNB) současný vývoj pandemie naznačuje ve srovnání s aktuální prognózou delší útlum ekonomiky, což by mohlo vést k pomalejší a delší normalizaci měnové politiky, tedy zvyšování úrokových sazeb. Podle většiny členů rady je větším rizikem zvýšit sazby předčasně než opožděně. Vyplývá to ze zveřejněného záznamu z jednání bankovní rady ČNB ve středu 24. března.
6. 4. 2021|