TÉMA

Reykjanes

Láva z islandské sopky dosáhla města Grindavík, shořelo několik domů

Na Islandu začala druhá sopečná erupce za necelý měsíc. Láva opět proudí ze země na poloostrově Reykjanes na jihozápadě Islandu. Poblíž pobřežního města Grindavík, které bylo přes noc kompletně evakuováno, se odpoledne otevřela čerstvá puklina a láva již dosáhla města, několik domů na jeho okraji se ocitlo v plamenech.
14. 1. 2024Aktualizováno14. 1. 2024, 23:37|

Na Islandu vybuchla sopka. Vulkanická trhlina měří čtyři kilometry

Na jihozápadě Islandu v noci na úterý vybuchla sopka na poloostrově Reykjanes. Informovaly o tom místní úřady, podle nichž je erupce výrazně větší než minulé případy v této vulkanicky aktivní oblasti. Výbuch by mohl ohrozit nedaleké rybářské město Grindavík, které je ale už od listopadové evakuace prázdné.
19. 12. 2023Aktualizováno19. 12. 2023, 19:00|

Island evakuoval město Grindavík, hrozí erupce nedaleké sopky

Islandské úřady o víkendu preventivně evakuovaly tři tisíce obyvatel města Grindavík na jihozápadě země. Série zemětřesení vyvolala obavy z erupce blízké sopky. Informovala o tom agentura Reuters. Podle fotografií došlo k poškození tamní dopravní infrastruktury a odborníci se obávají, že se pod povrchem nachází velké množství magmatu.
13. 11. 2023|

Island zasáhly tisíce drobných zemětřesení. Může to být předzvěst něčeho většího, varují vědci

Poloostrov Reykjanes na jihozápadě Islandu v posledních pěti dnech zasáhl intenzivní seismický roj – několik tisícovek malých zemětřesení, která mohou být předzvěstí většího sopečného výbuchu. S odkazem na islandský meteorologický úřad (IMO) o tom informovala agentura Reuters.
30. 10. 2023|

Ze sopky na Islandu opět vytryskla láva. Úřady evakuovaly místní i turisty

Horké plyny a láva v pondělí vytryskly z nové praskliny islandské sopky, která se minulý měsíc probudila k životu na poloostrově Reykjanes. Oblast byla uzavřena a evakuovány odsud byly stovky turistů, informovala agentura AP. Žádní lidé však podle islandských úřadů nebyli přímo ohroženi na životě. Výtrysk lávy by mohl podle odborníků znamenat začátek druhé fáze erupce.
5. 4. 2021|