TÉMA

Cestovatelský semafor

Od pondělí se Čechům bez očkování ztíží návrat z Chorvatska, Německa či Rakouska

Od pondělí se ztíží neočkovaným návrat do České republiky z Chorvatska a Rakouska. Na takzvané mapě cestovatele se přesunou z oranžové kategorie do červené, která značí vysokou míru rizika nákazy koronavirem. Návrat naopak bude jednodušší z Dánska, Švédska, Andorry, San Marina a z Kanárských ostrovů a Madeiry. Tato území se přesunou do oranžové sekce značící střední míru rizika. Změny budou i u dalších států, nemají však vliv na režim při příjezdu do Česka. Testy v zahraničí budou moci znovu provádět i čeští zdravotníci, ministerstvo upravilo mimořádné opatření. Potvrdil to ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).
10. 9. 2021Aktualizováno10. 9. 2021, 19:37|

Návrat z Madeiry bude složitější, na cestovatelské mapě si polepšilo Dánsko

Ministerstvo zdravotnictví aktualizovalo takzvaný cestovatelský semafor. Obtížnější bude návrat z Islandu, Estonska a Madeiry – přesunou se z oranžové do červené kategorie značící vysokou míru rizika nákazy koronavirem. Opačným směrem si polepší Dánsko a Lucembursko. Podmínky pro vstup si ale určují i státy samostatně. Například při cestě do Chorvatska či Bulharska platí povinnost prokázání bezinfekčnosti. Po návratu je pak třeba podstoupit test. Podle Asociace cestovních kanceláří čeští turisté podmínky převážně dodržují.
6. 8. 2021Aktualizováno6. 8. 2021, 21:44|

Česko podle Kulhánka nebrzdí cestování do Egypta nadměrnými překážkami

Český ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD) při návštěvě Egypta řekl tamním představitelům, že Česká republika cestování do Egypta neztěžuje nadměrnými požadavky. V Káhiře se setkal s šéfem egyptské diplomacie Sámehem Šukrím a s prezidentem Abdalem Fattáhem Sísím, kterému předal pozvání na návštěvu do Prahy, uvedlo české ministerstvo zahraničí. Do Egypta ministra doprovázela podnikatelská delegace.
1. 8. 2021Aktualizováno1. 8. 2021, 19:46|

Po návratu z Řecka bude v Česku povinný test a karanténa

Podmínky při návratu z Řecka do České republiky se zpřísnily. Před cestou odtamtud musí lidé na test, v Česku pak do karantény a nejdřív pátý den na PCR test. Výjimku mají plně očkovaní nebo ti, kteří v posledním půlroce nemoc prodělali. Destinace, kam letos Češi nejčastěji létají na dovolenou, přešla na cestovatelské mapě do červené kategorie. Ta značí vysoké riziko nákazy koronavirem.
26. 7. 2021|

Hygienici musí podle Vojtěcha kontrolovat, zda lidé po návratu z rizikových zemí přišli na test

Hygienici mají podle ministra zdravotnictví hlídat dodržování opatření u lidí vracejících se z ciziny. Zamezit se tak má zavlečení nakažlivějších variant koronaviru. Hlavní hygienička počítá s cílenou kontrolou všech, kteří nepřijdou v termínu na test. V praxi je teď dohled spíš namátkový. Epidemiologové doporučují zaměřit se navíc i na dodržování samoizolace.
22. 6. 2021|

Před návratem z některých zemí už Češi nemusejí absolvovat test na koronavirus

Od pondělí platí změny v cestování. Test na covid-19 před návratem do vlasti musí podstupovat už jen Češi vracející se ze zemí, které tuzemské úřady označují jako státy s velmi vysokým rizikem nákazy. V ostatních případech jsou podmínky mírnější – lidé ale nesmí cestovat veřejnou dopravou včetně letecké.
6. 4. 2021|