TÉMA

Světec

Drážní inspekce má problémy s vyšetřováním nehod na tratích, úřadu chybí zaměstnanci

Ministerstvo dopravy chce zpřísnit kontroly technického stavu vlaků. Drážní úřad už slíbil, že proto posílí dohled. Vedení resortu k tomu chce přikročit kvůli výsledkům průzkumu mezi strojvedoucími, kteří si stěžují na časté výluky na tratích. 59 procent respondentů označilo za častý problém právě poruchy na vozidlech. Na tratích ale přetrvávají i problémy s vyšetřováním nehod. Drážní inspekce má ze zákona roční lhůtu, teď ji ale poměrně často nestíhá dodržovat. Může za to nedostatek inspektorů, které úřad nedokáže zajistit kvůli nízkým platům.
5. 9. 2022|

Únava jako příčina tragické železniční nehody? Podle indicií možná pracoval strojvedoucí mnohem déle, než směl

Mnohem déle než povolených patnáct hodin zřejmě seděl podle informací České televize za ovládacím pultem lokomotivy strojvedoucí jednoho z vlaků, které se o Velikonocích čelně srazily na nádraží ve Světci na Teplicku. Dopravce – firma Orlen Unipetrol – ale jakékoli porušení zákona odmítla, o údajném několikanásobném překračování délky směn ale promluvil i další strojvedoucí. Oficiální závěr vyšetřování zatím není na světě. Drážní inspekce má na závěrečnou zprávu čas až do příštího roku.
4. 5. 2021|

Lokomotivy po srážce vlaků na Teplicku se podařilo oddělit. Teď se hledají černé skříňky

Lokomotivy dvou nákladních vlaků, které se srazily v neděli odpoledne u obce Světec na Teplicku, se ve středu podařilo železničářům plně oddělit od sebe. Stroje do sebe byly vpáčené, na jejich rozdělení se pracovalo skoro dva dny. Teď vyšetřovatelé hledají černé skříňky a další důkazní materiál. Havárie si vyžádala život jednoho strojvůdce, druhý byl středně těžce zraněný. Škoda je kolem 50 milionů korun. Provoz na trati, kde běžně jezdí jak nákladní, tak osobní doprava, dál stojí.
7. 4. 2021Aktualizováno7. 4. 2021, 13:15|

Pokračuje likvidace nedělní nehody vlaků u Světce, dělníci od sebe oddělují lokomotivy

Po nedělním střetu dvou nákladních vlaků u obce Světec na Teplicku pokračují práce na odstraňování následků nehody. V pondělí ráno skončilo odčerpávání plynu z vykolejených cisteren. Nyní pracovníci vracejí na koleje vagon ČD Cargo, jenž je do jedné z lokomotiv zapasován. Poté přistoupí k rozdělení lokomotiv. Řekla to mluvčí Správy železnic Nela Friebová. Škoda byla odhadnuta bezmála na 50 milionů korun. Kolize si vyžádala život strojvůdce, druhý byl převezen se středně vážným zraněním do nemocnice.
6. 4. 2021|

Srážka vlaků na Teplicku způsobila škodu za padesát milionů. Plyn z cisteren se bude přečerpávat několik hodin

Po čelní srážce dvou nákladních vlaků u obce Světec na Teplicku, která se stala v neděli odpoledne, pokračuje odstraňování následků nehody. Škoda byla odhadnuta na bezmála 50 milionů korun. Kolize si vyžádala život strojvůdce, druhý byl převezen se středně vážným zraněním do nemocnice. Na místě zasahovali také hasiči, jedna z lokomotiv vzplála. Ze tří vykolejených cisteren se přečerpává plyn, později se přistoupí k roztržení lokomotiv.
5. 4. 2021Aktualizováno5. 4. 2021, 15:43|

Na Teplicku se srazily nákladní vlaky, jeden ze strojvedoucích zemřel

Po srážce dvou nákladních vlaků u obce Světec na Teplicku zemřel v neděli strojvedoucí, druhý je zraněný. Nehoda se stala ve 14:16. Tři vozy převážející propan-butan a jeden vůz na přepravu uhlí po srážce vykolejily, řekl mluvčí Správy železnic Dušan Gavenda. Generální inspektor Drážní inspekce Jan Kučera doplnil, že odhad škody na trati činí čtyři miliony korun, odhad škody na vlacích inspektoři zjišťují. V součtu však škoda přesáhne deset milionů korun.
4. 4. 2021Aktualizováno4. 4. 2021, 18:06|