TÉMA

Zápisy

K zápisům přišlo méně ukrajinských dětí, než se čekalo. Přesto je musely některé školy odmítat

Skončily zápisy ukrajinských dětí do škol v České republice. Nejvíce se jich chce podle ministerstva školství vzdělávat v Praze, Středočeském a Jihomoravském kraji. Některé školy ale musely část zájemců odmítnout – a to přesto, že se v celorepublikovém součtu zapsalo asi o 32 tisíc ukrajinských dětí méně, než úřady předpokládaly. Rozdíl oproti očekávání je zřejmě způsoben tím, že se část uprchlíků již vrátila na Ukrajinu. Některé děti se pak zřejmě vzdělávají v Česku, ale formou on-line výuky zajišťované ukrajinskou školou.
15. 7. 2022Aktualizováno15. 7. 2022, 23:06|

168 hodin: Pětina ukrajinských dětí chodí v Česku do provizorních prostor. Školy se obávají, co přinese září

Začaly zápisy ukrajinských dětí do českých škol. Kolik mladých uprchlíků ve skutečnosti v září usedne do lavic, bude záviset nejen na výsledku zápisů, ale také na tom, jak bude pokračovat válka, kterou proti Ukrajině vede Rusko. Do Česka přišlo z napadené země kolem 70 tisíc školou povinných dětí. Do škol začala zatím chodit asi třetina tohoto počtu. Mnoho z nich ale chodí do tříd vytvořených nouzově v provizorních prostorách. O ukrajinských žácích, kteří se vzdělávají v provizorních podmínkách v českých školách, natáčela pro 168 hodin Kateřina Stibalová.
13. 6. 2022|

Kvůli dětem běženců hrozí nedostatek míst ve školkách, varují neziskové organizace. Ubytování by se mělo koordinovat

Počet vydaných víz pro ukrajinské uprchlíky v posledních dvou týdnech klesá, nicméně neziskové organizace varují, že kvůli ubytování běženců by mohly vznikat lokality s nedostatkem míst ve školkách. Kvůli potřebě přijetí předškoláků nemusí být v mateřinkách dost kapacit pro menší děti. Uprchlíci z Ukrajiny si také v Česku založili více než sto tisíc bankovních účtů a další přibývají. Kvůli ukončení spolupráce s ministerstvem vnitra bude muset Organizace pro pomoc uprchlíkům (OPU) také přerušit nebo ukončit právní pomoc žadatelům o azyl. Bude moci zastupovat jen několik málo lidí, informoval ředitel organizace Martin Rozumek.
7. 4. 2022Aktualizováno7. 4. 2022, 20:05|

Zápisy do prvních tříd se uskuteční opět kvůli pandemii na dálku

I letošní zápisy do prvních tříd se opět kvůli pandemii koronaviru uskuteční bez osobní přítomnosti dětí a rodičů. Konat se mohou celý duben. Podat žádost o přijetí dítěte k povinné školní docházce mohou rodiče několika způsoby.
4. 4. 2021|