TÉMA

Apeninský poloostrov

Extrémní počasí trápí jih Evropy. Řecko zřejmě čeká rekordně teplý víkend

Evropu i Spojené státy dál sužuje extrémní počasí – teploty přes čtyřicet stupňů Celsia, lesní požáry i silné bouře. Meteorologové přitom varují, že vedra na řadě míst mohou přetrvávat až do srpna.
21. 7. 2023|

V souvislosti s požárem jednáme o zapojení letadel ze Španělska nebo Švédska, uvedl unijní koordinátor

Italská letadla, která pomáhala s požárem v Českém Švýcarsku, ale musela se vrátit, by mohly nahradit obdobně vybavené letouny ze Španělska nebo Švédska. Koordinátor naléhavé pomoci Marcin Pater ze Střediska pro koordinaci odezvy na mimořádné události při Evropské unii potvrdil, že se o jejich zapojení jedná. V pořadu Události, komentáře také uvedl, že systém mezinárodní pomoci podle něj v případě požáru zafungoval.
29. 7. 2022|

Záhada tajemných Etrusků je vyřešena. Vědci zjistili, kde se podivný národ vzal a jaké měl geny

Několik století předtím, než Apeninský poloostrov ovládl městský stát se srdcem v Římě, měla tato oblast jiné vládce –⁠ Etrusky. Tato vyspělá civilizace, jejíž jádro se nacházelo v Toskánsku, je ale dodneška záhadná. Vědci teď popsali, kdo vlastně Etruskové geneticky i kulturně byli.
9. 11. 2021|

Pandemie ve světě: Itálie a Francie zavádějí lockdown, USA uvolnily doporučení pro cestování

Itálie i Francie zavádějí plošné lockdowny kvůli rostoucím denním přírůstkům, respektive hrozbě přetížení jednotek intenzivní péče. Britské úřady evidují třicet případů krevních sraženin v době po očkování vakcínou AstraZeneca, kterou dostalo 18 milionů Britů. Spojené státy díky rychlé vakcinaci uvolňují doporučení pro cestování.
3. 4. 2021Aktualizováno3. 4. 2021, 21:19|
Italská mafie

Italské mafie, o kterých se nemluví

Čtyři jsou běžně známé. Cosa Nostra, 'Ndrangheta, Camorra a Sacra Corona Unita ale nejsou jedinými mafiemi, které na území Apeninského poloostrova operují. Samy daly vzniknout množství menších zločineckých organizací, které se pohybují na hraně italského zákona.
7. 8. 2017|