TÉMA

Teplotní rekordy

Česko má za sebou další mrazivou noc. Místy bylo pod minus deset stupňů

Noc z pondělí na úterý byla na většině míst v Česku opět mrazivá. Kromě jižní Moravy a jižních Čech se teplota pohybovala od minus sedmi do minus jednoho stupně Celsia. Někde ale teploty klesly i pod minus deset stupňů. Největší mráz byl na Rolavě na Sokolovsku, kde naměřili minus 15,7 stupně Celsia. Údaje zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).
před 3 h hodinami|

Horko i mrazy. Velikonoční počasí bývá v Česku extrémní

Protože jsou Velikonoce pohyblivý svátek, mohou se teploty během nich pohybovat nejen v jarních mezích, ale snadno se přikloní i k létu, anebo naopak vrátí k zimě.
30. 3. 2024|

Labe ve Vestřevi na Trutnovsku vystoupalo na nejvyšší povodňový stupeň

Déšť rozvodnil řeky a podvodňové stupně byly v neděli večer na 32 místech Česka. Na nejvyšším, třetím stupni, tedy stavu ohrožení, bylo Labe ve Vestřevi na Trutnovsku. Řeka krátce před 20. hodinou klesla na druhý stupeň, poté znovu stoupla. Nejvyšší povodňový stupeň hrozí také na horním toku Moravy a jeho přítocích. Druhý stupeň platil na šesti místech a první, tedy bdělost, na čtyřiadvaceti místech, vyplynulo z údajů na webu Českého hydrometeorologického ústavu.
11. 2. 2024Aktualizováno11. 2. 2024, 23:48|

V pátek padly teplotní rekordy na polovině stanic. Na Znojemsku bylo 27,9 stupně

Česko podle meteorologů zažilo v pátek teplotně extrémní den. Na mnoha místech v Čechách i na Moravě bylo výrazně více než 25 stupňů Celsia, což je hranice pro letní den. Rekordy padly na téměř polovině ze zhruba 160 stanic, které měří alespoň třicet let. Nejvíce naměřili v Kuchařovicích na Znojemsku, a to 27,9 stupně. Informoval o tom Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).
13. 10. 2023|

Není rekord jako rekord. Potvrzení těch teplotních může trvat měsíce

Během letošního léta bylo ohlášeno nepočítaně teplotních rekordů, ať už v Česku nebo dalších zemích Evropy či v Severní Americe. Příčinou je nejen klimatická změna způsobená člověkem, vliv někdy může mít i „okurková sezona“.
29. 7. 2023|

Novoroční teploty byly i 15 stupňů nad průměrem. Nebýt klimatické změny, nejspíš by k tomu nedošlo

Nový rok přinesl nejen do Česka rekordní teploty vzduchu. Meteorologové přepisovali tabulky nejvyšších zaznamenaných teplot ve větší části Evropy, klimatologové zase řešili, co je příčinou situace, která zde po celé dějiny měření ještě nebyla.
7. 1. 2023|

S nástupem pracovního týdne opět padaly teplotní rekordy, ochlazení přijde až o víkendu

Na šestnácti stanicích v Česku zaznamenali v pondělí ráno rekordní teplotu pro celý leden. Nejvýraznější to bylo v západní části Slezska a také ve Frýdlantském výběžku. V Hejnicích naměřili 13,5 stupně Celsia a ve Frýdlantu 12,9 stupně. Rekordy padaly i v předchozích dnech. Také v týdnu zůstanou teploty výrazně nad dlouhodobým průměrem, ochladit by se mělo až o víkendu.
2. 1. 2023Aktualizováno2. 1. 2023, 19:37|

Letošní vlny veder zabily nejméně 15 tisíc Evropanů

V den, kdy začal v Egyptě klimatický summit, zveřejnila Světová zdravotnická organizace nová data o tom, jak smrtící vliv má změna klimatu na Evropany.
7. 11. 2022|

Sobotní teploty trhaly rekordy. Nejvyšší meteorologové naměřili v Husinci

Česko v sobotu zažilo další nadprůměrně teplý říjnový den. Na několika místech se odpolední maxima dostala nad 22 stupňů Celsia. Nejtepleji bylo v jihočeském Husinci, kde meteorologové naměřili 23,8 stupně. Rekordy pro 29. říjen padly zhruba na polovině stanic, které měří třicet a více let. Uvedl to Filip Smola z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).
29. 10. 2022|

Ve čtvrtek padly teplotní rekordy, o víkendu bude o deset stupňů méně

Čtvrteční počasí přepsalo teplotní rekordy na několika místech Česka a vysoko nad tropickou třicítkou se budou hodnoty pohybovat i v pátek. Meteorologové ale už na pátek předpovídají i bouřky. Během pátečního odpoledne se mohou začít tvořit první přeháňky a bouřky na západě Čech a na Šumavě. Bouřky přinesou začátkem víkendu až desetistupňové ochlazení, letní hodnoty si ale počasí zachová i dál.
4. 8. 2022Aktualizováno4. 8. 2022, 21:03|

Ve Strážnici naměřili přes 37 stupňů, na západě Čech jen kolem dvaceti

Nejvyšší teplotu během čtvrtka naměřili ve Strážnici na Hodonínsku, kde bylo 37,3 stupně Celsia. I na dalších místech hlavně střední a jihovýchodní Moravy meteorologové zaznamenali přes 36 stupňů. Naopak v Karlovarském kraji na západě Čech odpoledne ukázal teploměr jen kolem dvaceti stupňů Celsia, sdělila Marie Odstrčilová z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).
21. 7. 2022|

V Řeži naměřili nejvyšší červnovou teplotu, bylo tam 39 stupňů

V neděli panovalo hlavně v Čechách extrémní vedro a naměřené teplotní maximum nakonec překonalo i dosavadní měsíční rekord pro červen, který měl před třemi lety hodnotu 38,9 stupně Celsia. Nové červnové maximum z Řeže u Prahy je ještě o desetinu stupně vyšší. Některá místa v Česku zažila ze soboty na neděli také letošní první tropickou noc, kdy teploty neklesly pod 20 stupňů Celsia. V pondělí pak mají na většinu území Česka podle výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) dorazit bouřky, silnější by měly být ve východní polovině republiky. Může je doprovázet krupobití či silný nárazový vítr.
19. 6. 2022Aktualizováno19. 6. 2022, 17:45|

Během soboty padaly teplotní rekordy. V neděli bude ve stínu místy až 38 stupňů Celsia

Na pěti stanicích teploty v sobotu překonaly 35 stupňů Celsia, podle meteorologů tak šlo o  první takzvaný supertropický den v tomto roce. V neděli mohou v části Ústeckého kraje a středních Čech včetně Prahy překročit teploty až 37 stupňů Celsia. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v této části republiky zpřísnil výstrahu před vysokými teplotami na extrémní.
18. 6. 2022Aktualizováno18. 6. 2022, 20:26|

Sníh i vítr na Bílou sobotu a náledí ráno o Velikonoční neděli. Nad 10 stupňů se teploty dostanou až v pondělí

Zima se nevzdává. Kvůli silnému sněžení a náledí vydal Český hydrometeorologický ústav pro sobotu a neděli výstrahu. Přechodně se oteplí až v pondělí, ovšem už od úterý by zase teploty měly zůstávat výrazně pod průměrem.
2. 4. 2021|

V Česku padaly teplotní rekordy, na Velikonoce se ochladí

Na přibližně polovině stanic, které měří více než 30 let, meteorologové ve středu zaznamenali teplotní rekord pro poslední březnový den. Letní teploty pětadvacet stupňů dosáhla dvě místa – Neumětely na Berounsku a Dobřichovice. Také v úterý zaznamenala nejvyšší teplotu více než třetina stanic měřících aspoň třicet let. Nejtepleji bylo na Mostecku v Kopistech. Na Velikonoce se ale ochladí. Od pátku do pondělí by se teploměr neměl dostat přes patnáct stupňů.
31. 3. 2021Aktualizováno31. 3. 2021, 20:04|