TÉMA

Martin Procházka

Akademici budou stávkovat. Někde přeruší výuku na hodinu, jinde na celý den

Pracovníci vysokých škol budou stávkovat. Vysokoškolský odborový svaz vyhlásil stávku na úterý 17. října. Většinou bude mít výstražný charakter a potrvá hodinu, ale na Filozofické fakultě Univerzity Palackého a některých fakultách Univerzity Karlovy potrvá celý den. Odboráři chtějí dosáhnout navýšení částky určené na financování vysokého školství v Česku.
6. 10. 2023|

Děkan rezignoval na post v radě olomoucké univerzity. Od falšování dat se měla distancovat, tvrdí

Děkan olomoucké přírodovědecké fakulty Martin Kubala rezignoval na členství ve Vědecké radě Univerzity Palackého. Podle něj přehlíží podezření na falšování dat v publikacích vědců, kteří nyní působí na vysokoškolském ústavu CATRIN. Na články s upravenými grafy nebo křivkami upozorňují přírodovědci už několik let. Tři články s podezřelými daty byly za tu dobu z odborných časopisů staženy.
13. 3. 2023|

Rektor Univerzity Palackého ustál návrh na odvolání. Ten přišel kvůli výpovědi děkanovi i dalším potížím

Akademický senát Univerzity Palackého na svém mimořádném zasedání rozhodl, že rektor Martin Procházka zůstane ve funkci. Návrh na rektorovo odvolání podali zástupci Přírodovědecké fakulty především kvůli výpovědi děkanovi jejich fakulty Martinu Kubalovi, kterou mu dal rektor na začátku října. Návrh podpořilo pět senátorů, šestnáct bylo proti, jeden se zdržel, dva senátoři byli omluveni. Pro odvolání rektora bylo potřeba patnáct hlasů.
7. 12. 2022|

Rektor Univerzity Palackého zrušil výpověď děkana přírodovědecké fakulty, sám bude čelit návrhu na odvolání

Rektor Univerzity Palackého (UP) v Olomouci Martin Procházka odvolal výpověď, kterou dal děkanovi Přírodovědecké fakulty Martinu Kubalovi. Děkan, dlouholetý kritik vzniku vysokoškolského ústavu CATRIN, ji dostal kvůli údajnému zneužití osobních údajů, univerzita kvůli tomu podala i trestní oznámení. Rektor odvolání výpovědi odůvodnil dvojím právním výkladem, doufá ve zklidnění situace, řekl mluvčí UP Egon Havrlant. Rektor však bude čelit návrhu akademického senátu Přírodovědecké fakulty na své odvolání. Projednávat jej bude Akademický senát (AS) UP na dalším zasedání.
23. 11. 2022Aktualizováno23. 11. 2022, 15:25|

Rektor Univerzity Palackého dal výpověď děkanovi přírodovědy, údajně kvůli zneužití osobních údajů

Rektor Univerzity Palackého (UP) v Olomouci Martin Procházka dal k 31. prosinci letošního roku výpověď děkanovi Přírodovědecké fakulty Martinu Kubalovi, který je dlouholetým kritikem vzniku vysokoškolského ústavu CATRIN. Informuje o tom univerzitní Žurnál. Na personální změnu upozornila Mladá fronta Dnes, rektor se k tomuto kroku rozhodl v pondělí vpodvečer. Za odvoláním stojí údajné podezření na zneužití osobních údajů, univerzita kvůli tomu podala i trestní oznámení. Kubala s výpovědí nesouhlasí, bránit se chce žalobou.
4. 10. 2022Aktualizováno4. 10. 2022, 13:59|

Univerzita Palackého má nového rektora. Jmenování Martina Procházky schválil prezident

Prezident Miloš Zeman schválil jmenování nového rektora Univerzity Palackého v Olomouci Martina Procházky. S novým týmem nastoupí od soboty do čela univerzity. Procházka dosud osud působil jako děkan fakulty zdravotnických věd. Nového předsedu si bude muset hledat i akademický senát univerzity, jeho stávající šéf Michal Malacka se stane jedním z prorektorů.
28. 4. 2021|

Novým rektorem Univerzity Palackého je Martin Procházka

Univerzitu Palackého (UP) v Olomouci by měl následující čtyři roky vést dosavadní děkan Fakulty zdravotnických věd Martin Procházka. Rektorem ho zvolil Akademický senát UP ve druhém kole, v němž Procházka porazil Tomáše Opatrného z Přírodovědecké fakulty. O funkci se ucházeli čtyři kandidáti, Procházka získal ve druhém kole 14 hlasů. Přítomno bylo 24 členů akademického senátu, dva hlasy byly neplatné. Nového rektora musí jmenovat prezident, olomouckou univerzitu by měl vést od 1. května, funkční období mu potrvá do 30. dubna 2025.
31. 3. 2021Aktualizováno31. 3. 2021, 18:03|