TÉMA

Samotestování

Do prevence rakoviny děložního hrdla se zapojují i praktikové, ženy si v ambulanci mohou nově udělat samotest

Do prevence rakoviny děložního hrdla se nově zapojují i praktičtí lékaři. Přímo v ambulanci si mohou ženy samy udělat test HPV DNA, který viry odhalí a dokáže na riziko onemocnění upozornit i několik let dopředu. Pilotní program cílí hlavně na ženy, které nechodí na pravidelné gynekologické kontroly.
28. 2. 2024|

V restauracích už nestačí čestné prohlášení o samotestu

Pro lidi, kteří nejsou alespoň dva týdny očkováni, je vstupenkou do restaurací nebo na kulturní akce potvrzení o negativním testu. Ukazuje se však, že pravidla, kde je potřeba test, lidé neznají – ostatně i proto, že se průběžně mění. V posledních dnech měli potíže lidé, kteří se při kontrolách v restauracích prokazovali čestným prohlášením o provedeném samotestu. Podle ministerstva zdravotnictví ke vstupu do restaurace ani ubytování v hotelu již nestačí.
20. 7. 2021Aktualizováno21. 7. 2021, 07:44|

Samoodběr bez dohledu nemá skoro žádnou vypovídající hodnotu, říká biochemička Jaklová Dytrtová

Vláda v pondělí rozhodla, že pro všechny služby, akce a další místa, kde je třeba prokázat bezinfekčnost, budou stačit kromě PCR nebo antigenních testů od zdravotníků také samotesty nebo čestné prohlášení. Biochemička Jana Jaklová Dytrtová však pro ČT24 řekla, že samotesty nemají skoro žádnou vypovídající hodnotu a že by je z testování úplně vyloučila.
8. 6. 2021|

Firmy mohou od čtvrtka žádat o příspěvek na samotesty

Firmy mohou od čtvrtka žádat zdravotní pojišťovny o příspěvek na samotesty na covid-19. Na pořízení jedné samotestovací sady mohou dostat 60 korun a maximálně si budou moci nárokovat čtyři testy za měsíc na zaměstnance. Menší podniky s počtem zaměstnanců do deseti a živnostníci musejí začít s testy nejpozději po Velikonocích.
1. 4. 2021|

Exministryně Valachová chce vést ČSSD. Strana musí zvednout hlavu, říká

Bývalá ministryně školství Kateřina Valachová bude kandidovat do čela ČSSD. Řekla to v Interview ČT24. Sociální demokraté podle jejích slov musí zvednout hlavu a přestat s kompromisy. Poslankyně vyloučila podporu dalšího nouzového stavu, za zásadní považuje návrat dětí do škol. Má ale pochybnosti, že se tak stane 12. dubna.
31. 3. 2021Aktualizováno31. 3. 2021, 19:29|

Rusko a Čína jsou bezpečnostní hrozbou, k Dukovanům je nezvěte, vyzval vládu Senát

Vláda by neměla do tendru na dostavbu Dukovan zvát uchazeče z Číny a Ruska, míní Senát. Podle zákonodárců jsou tyto země bezpečnostní hrozbou. Horní komora schválila náhrady zdravotnickým zařízením od pojišťoven za výpadky příjmů. Umožnila také, aby pojišťovny mohly posílit objem peněz na samotestování ve firmách.
31. 3. 2021Aktualizováno31. 3. 2021, 18:09|