TÉMA

Vypálení

Lidé si připomněli vypálení Ploštiny nacisty. Osada padla před 79 lety

V Ploštině na Zlínsku si lidé v pátek připomněli vypálení tamní pasekářské osady. Nacisté ji zlikvidovali přesně před 79 lety, tedy 19. dubna 1945. Za napomáhání odboji přišlo tehdy v plamenech o život 24 lidí. Památník v Ploštině prošel rekonstrukcí za 150 milionů korun a vstoupil do druhé návštěvnické sezony.
19. 4. 2024|

Volyň jako místo, co přitahuje blesky. Od vypálení Českého Malína uplynulo osmdesát let

Před osmdesáti lety vyvraždilo nacistické komando obec Český Malín na Volyni. Byl to největší masakr Čechů za druhé světové války na území dnešní Ukrajiny. Šlo pravděpodobně o brutální odplatu za předchozí útok Ukrajinské povstalecké armády (UPA) proti koloně německých vozidel kousek od obce. O volyňských Češích v Událostech, komentářích mluvila spisovatelka Eda Kriseová.
14. 7. 2023|

Kameníci renovují zapomenuté pomníčky připomínající tragédii v Javoříčku na konci války

Kameníci renovují památníky, které připomínají smrt mužů zastřelených nacisty na konci druhé světové války na okraji Javoříčka na Litovelsku. Při vypálení vesnice tehdy zahynulo osmatřicet mužů a chlapců. Kromě tradičního pietního místa upozorňují na událost i zašlé a téměř neznámé náhrobky, které rok po tragédii nechaly postavit rodiny v místech, kde jejich blízcí padli.
30. 3. 2021|